'Samsung Alevilerden özür dilemeli'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Samsung Cep telefonlarında bulunan sözlük uygulamasında 'ensest' sözcüğünün Türkçe karşılığının 'akraba ile zina, kızılbaşlık' olarak verildiğini belirterek, "Adı geçen firmayı bu çarpık, sakat, yobaz, saldırgan, iftiracı zihniyeti düzeltmeye ve Alevi toplumundan özür dilemeye çağırıyoruz" dedi.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 12:07
Abone Ol google-news

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, yaptığı açıklamada teknolojide rastladıkları 'bir cehalet göstergesinin' kendilerine "Bir bu eksikti" dedirttiğini belirterek, "Piyasada çokça satışı bulunan Samsung Cep telefonlarının yeni modellerinde menüler arasında sözlük bölümü uygulaması bulunmaktadır. 'Collins Co Built Dictionary Of English Harper: 2009: Turkish-English/English-Turkish' adlı sözlükten alındığı anlaşılan, Diotek firması tarafından mobil uygulaması ve Berlitz Digital firması tarafından yazılımı yapılan bu sözlükte 'in-cest'-'ensest' sözcüğünün Türkçe karşılığı 'akraba ile zina, kızılbaşlık' olarak verilmektedir. Günlük hayatta çokça kullanılan Samsung Cep telefonlarında alenen ve yaygın bir şekilde Alevilere ve Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunulmaktadır" dedi.

Alevilerle ilgili bu 'asılsız ve çirkin' iftiranın sahiplerini şiddetle kınadıklarını ifade eden Gümüş, şöyle devam etti: "Bu sözlükte yer alan ifade de göstermiştir ki, Alevileri aşağılama amaçlı 'mum söndü, ensest= Kızılbaş' iftirası, bu toplumun güya eğitimli insanlarının kafasında hala canlılığını korumaktadır. Hatta bu önyargıları bizzat bu toplumun yazarları, kadıları, şeyhülislamları, yayıncıları, ticari firmaları üretmekte ya da beslemektedir. Biz Alevi, Bektaşi kurumları artık bu iftira, karalama ve hakaretlere yanıt vermekten bıkıp usandık. Ama inkarcı, iftiracı zihniyetin yürütücüleri yaptıklarından usanmadılar. Adı geçen firmayı bu çarpık, sakat, yobaz, saldırgan, iftiracı zihniyeti düzeltmeye ve Alevi Toplumundan özür dilemeye çağırıyoruz. Kültürümüze ve inancımıza yapılan bu insanlık dışı uygulama için ulusal ve uluslar arası ölçekte hukuki haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini gerekir. Sözlüğün yazarı, yayıncısı, digital ortama çeken, mobil uygulama haline getiren ve dahası cep telefonu uygulamasını kullanan firmaları, yazarları çarpık, ayrımcı ve ötekileştiren tutumu nedeniyle bir kez daha kınıyor, bu ifadelerin yer aldığı sözlüğün, uygulamaların, cep telefonlarının satışının durdurulmasını, dahası piyasada var olan dağıtımının değiştirilmesini istiyoruz. Aksi takdirde bu ve benzeri iftira ve karalama içeren yayınların, sözlüklerin, cep telefonlarının satın alınmaması konusunda etkili ve yaygın kampanya başlatılacak ve yasal yollara başvurulacaktır."


Samsung Electronics'ten açıklama


Sözlük uygulamasının bulunduğu cep telefonlarının üreticisi Samsung Electronics bir açıklama yaparak konunun kendileriyle ilgili olmadığını, sözlük uygulamasının başka bir merkez tarafından üretildiğini söyleyerek özür diledi.

Samsung Electronics'in açıklaması şu şekilde:

"Samsung cep telefonlarında kullanılan sözlük uygulamasında yer alan  “Kızılbaş” tanımıyla ilgili çıkan haberler, bizleri derinden üzmüştür.

Samsung cep telefonlarında kullanılmak üzere sözlük ve tercüme sistemini yürütecek olan şirketler, global kararla belirlenmekte ve anlaşmalar global merkez tarafından yapılmaktadır.

Bildiğiniz gibi mobil uygulamaları gerçekleştiren Diotek ve yazılım süreçlerinden sorumlu Berlitz Digital firmaları faaliyet gösterdikleri konularda saygın ve deneyimli kurumlardır.

Konuyla ilgili ortaya çıkan yanlışlığı en kısa sürede giderebilmek adına, yetkililerle irtibata geçtiğimizi belirtmek isteriz. Söz konusu tanımın en kısa sürede kaldırılması adına gerekli bütün önlemleri almak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Değerlerimize saygı göstererek, Türkçe sözlükte bahsi geçen kelimeyle ilgili düzenleme yapılması için başvuruda bulunacağımızı bildirir, bu yanlışlıktan dolayı istemeden kırdıklarımızdan özür dileriz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler