Roubini'den Yunansitan yorumu

Amerikalı ekonomist Nouriel Roubini, Yunanistan'da önümüzdeki yıllarda borç toplamının GSMH'ya oranının yüzde 150-160 civarında olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 12:54
Abone Ol google-news

Roubini, Yunan ''in.gr'' internet sitesinde yer alan açıklamalarında, Yunanistan ekonomisi ve yapılması gerekenler konusunda görüşlerini bildirdi.

Yunanistan'ın avro kuşağından çıkarak eski para birimi olan drahmiye geri dönmesi olasılığından da söz eden Amerikalı ekonomist, böyle bir gelişmeyi desteklemediğini ancak görmezden de gelinemeyeceğini vurguladı.

Roubini, ekonomide rekabet ortamına geri dönüş konusuna da değinerek, Yunanistan'ın piyasalara geri dönüşünün, bütçede dengenin sağlanması, borcun konsolide edilmesi, kalkınmanın sağlanması ve yatırımcıların ülkeyi güvenilir saymalarıyla mümkün olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Yunan halkının fedakarlıklarının büyük olduğunu söyleyen Roubini, bütçe programının başarısızlıkla sonuçlanmasının toplumsal kargaşaya yol açabileceğine işaret etti.
Roubini, daha fazla ekonomik önlem alınması gerektiği gibi AB-IMF programının uygulanmasının da önemine dikkat çekti ve ekonomik kalkınmanın şart olduğunu vurguladı.

Amerikalı ekonomist, ortak para biriminin Yunanistan'ın uzun süre kendi gücünün üstünde harcama yapmasına yolu açtığı yorumunda da bulundu.

Roubini kimdir?

Nouriel Roubini, 29 Mart 1959'da İstanbul'da doğdu.
İlk ve orta öğretimini İtalya'da tamamladı. Ardından Amerika'ya giderek Harvard Üniversitesi'nde Uluslararası ekonomi alanında eğitim gördü.
1982 yılında Kudüs Üniversitesi'nde master, 1988 yılında Harvard Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Yale Üniversitesi'nde 1988-1995 yılları arasında Ekonomi Politikası Araştırma Merkezinde görev yapan Nouriel Roubini, ABD Hazine Bakanlığı'nda Temmuz 2000 ile Haziran 2001 arasında danışmanlık yaptı.
''Politik İnişler ve Çıkışlar: Teori ve Delil'' adlı kitabın yazarlarından birisi olan Roubini, IMF'ye danışmanlık hizmetinde de bulundu.

Araştırma konuları arasında makro ekonomi, uluslararası makro ekonomi ve uluslararası finans, para politikası, ekonomi politikası, politik ekonomi ile büyüme teorisi bulunuyor.
Roubini, İngilizce, Farsça, İbranice ve İtalyanca biliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler