"Çatlağın özünde İran var"

Jerusalem Post gazetesince yayımlanan "Türk-İsrail Çatlağının Özünde İran Var" başlıklık makalede, "Türkiye, Arap sokaklarındaki nüfuzunun arttığını düşünebilir ama Tahran'ı kucaklayarak Arap başkentlerindeki kredibilitesinin azalmasına neden oldu. Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliklerin merkezinde İran var" yorumu yapıldı.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 13:12
Abone Ol google-news

New York Üniversitesi Küresel İşler Merkezi öğretim üyelerinden Prof. Alon Ben-Meir, Jerusalem Post gazetesince yayımlanan "Türk-İsrail Çatlağının Özünde İran Var" başlıklı makalesinde "Türkiye, Arap sokaklarındaki nüfuzunun arttığını düşünebilir ama Tahran'ı kucaklayarak Arap başkentlerindeki kredibilitesinin azalmasına neden oldu. Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliklerin merkezinde İran var" yorumu yapıldı.

Türkiye'nin İran'ın nükleer programına ilişkin tutumu ve Hamas'a "kucak açması"nın, Ankara'nın, "İsrail'in düşmanı" İran'a doğru bir stratejik kaymasını gerçekleştirdiğinin kanıtı olarak değerlendirilen makalede İsraillilerin Türkiye'nin ülkelerinin ulusal güvenlik kaygılarını görmezlikten geldiğine inandıkları savunuldu.

Alon Ben-Meir, Türkiye'nin İran ve İsrail'in nükleer programları arasında bağ kurarak "itibarını daha çok azalttığı" savına da yer verdiği makalesinde "Türkiye'nin nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu kavramının öncülüğünü yaparak" İsrail ile ilişkisini daha da zedelediğini öne sürdü.

Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin "hala yapıcı rol oynama fırsatı"nın bulunduğunu belirten Ben-Meir, Türkiye'nin İran'ın nükleer programına ilişkin tutumunu gözden geçirerek bu programı durdurmaya yönelik uluslar arası çabaları desteklemesini istedi.

Böyle bir adımın, Türkiye ile İsrail arasındaki bir yakınlaşma olasılığını artıracağını da öne süren Ben-Meir, "Sıradan İsrailliler için, kanlı filo olayına ilişkin sert söyleminden çok İran'a ilişkin tutumunun Türkiye'nin artık güvenilemeyeceği yönünde herhangi bir tereddüt bırakmadığı"nı iddia etti.

Alon Ben-Meir, makalesine son verirken de Türkiye'nin İran'ın nükleer silah elde etmesi olasılığının azaltılmasına yardımcı olması halinde "Türkiye'nin bölgesel liderliğinin ne dar görüşlü ne de kısa ömürlü olacağını kanıtlayacağı"nı da savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler