Erdoğan, Özkan'dan tazminat alamadı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Tuncay Özkan'ı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik söylediği sözler nedeniyle tazminata mahkum eden yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 13:35
Abone Ol google-news

Davaya konu olan olayda, Ergenekon soruşturması tutuklu sanığı Tuncay Özkan, 13 Mayıs 2007'de İzmir'de düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'nde Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a yönelik söylediği, "Biz ne istiyorduk? Laik Cumhuriyet istiyorduk. Tam bağımsız Türkiye istiyorduk. Biz ne istiyorduk? Türkiye'de yobazlık, softalık gitsin de bir daha gelmesin diyorduk... Erzurum'u gördünüz mü? Erzurum'u yalan rüzgarını dinlediniz mi? Yalan rüzgarını dinlediniz mi? Ekonomide yalan, siyasette yalan, Atatürkçü olmuş en sonunda duydunuz mu? Tek devlet diyor. Tek devlet, tek bayrak, tek millet. Paşalar kışlaların duvarlarına yazmıştı. Kitap okumadığı için geçerken orada görmüş ve öğrenmiştir herhalde. Ne istiyor? Çocukları arkadaşlarının parasıyla Amerika'da okuyor. Garip fukara adam. Ya bu üç milyon dolara gemi nasıl alındı. Tanesi 1 trilyondan 5 tane ev nasıl alındı. Bunun hesabını sandıkta sormayacak mısınız? Hırsızlık, yolsuzluk yapanların, yobazların yanına mı bırakacaksınız. Kuzey Batı'da bir Kürt devleti oluşturup, Türkiye'yi yok etmek isteyenlere fırsat verecek misiniz" sözleri nedeniyle hakkında tazminat davası açıldı.

Davaya bakan Ankara 25. Asliye Mahkemesi, verdiği kararda, Özkan'ın ifadelerinin "eleştiri sınırlarını aşan, davacının kişiliğine yönelik onu rencide edeni toplum içerisinde ve kendi çevresinde yanlış tanınmasına ve anlaşılmasına neden olabilecek incitici, rahatsız edici beyanlar" olarak yorumladı. Fakat siyasetçilerin, eleştiriye açık olacağı ifade edilen kararda, Özkan'ın ifadelerinin Erdoğan'ın başı olduğu hükümetin icraatlarını eleştirme olarak kabul edilemeyeceği savunuldu. Yerel mahkeme, davayı kısmen kabul ederek, Özkan'ın Başbakan Erdoğan'a 10 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Bunun üzerine, yerel mahkeme kararı temyiz edildi. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Özkan'ın konuşmasının bir bütün olarak incelendiğinde hükümet icraatlarına yönelik bir açıklama olduğu ve Erdoğan'ı doğrudan hedef almadığının anlaşıldığını ifade etti. Özkan'ın ifadeleriyle "düşüncelerini açıkladığı" bildiren Daire, yerel mahkeme kararını bozdu. Karara iki üye ise karşı oy kullandı. Daire'nin yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından mahkeme önceki kararında direndi.

Bunun üzerine, yerel mahkeme kararının tekrar temyiz edilmesi üzerine, dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, yerel mahkemenin kararını bozarak, Daire'nin kararını onadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler