Kürtçülük, WikiLeaks belgelerinde

WikiLeaks, ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun Mastercard'ın bir futbol maçında dağıttığı broşürde yeralan Kürtçülük ve Ermeni sorunuyla ilgili ifadelerin Türkiye'de yarattığı tepkileri değerlendiren belgeyi yayınladı.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 13:41
Abone Ol google-news

ABD Başkonsolosluğu ve Büyükelçiliği'nin ortak belgesi Türkiye'deki milliyetçi duyarlığı konu aldı. 1 Haziran 2005'te hazırlanan belgenin, Mastercard'ın Wikileaks'a bağış işlemlerine aracı olmaktan vazgeçmesinden sonra yayınlanması dikkat çekti.

İstanbul'da oynanan Milan-Liverpool Avrupa Şampiyonlar Ligi Finali karşılaşmasında sponsorlardan Mastercard'ın hazırladığı broşürle kendisini "halkla ilişkiler kabusu" içinde bulduğu belirtilen raporda, broşürde Türkiye ve yüceltilen kurucusu Atatürk hakkında kritik eleştiri yapıldığı kaydedildi. Belgede şöyle denildi:
"Hakaret pasajları Türk-Kürt ilişkilerine ve 1915'teki Ermeni trajedine hitap ediyordu. Mastercard, genel müdürüne yönelik ölüm tehditlerinden sonra bürosunu kapattı. Mastercard özür diledi ve hakaret içeren pasajları hiçbir şirket yetkilisinin görmediğini, hatanın yayınların büyük bölümünü üreten 'Lonely Planet'ten kaynaklandığını belirtti. Türk sivil toplum örgütlerinin, şirketin boykot edilmesi çağrıları ve İstanbul Valisi'nden gelen savcılık soruşturması tehdidini de içeren kamuoyu tepkisi, bir kez daha 17 Aralık sonrası ortamdaki çekirdek milliyetçi refleksler ve tabuların yüzeye çıkmaya nasıl yakın olduğunu bir kez daha vurguladı."

Yükselen milliyetçilik vurgusu

Dağıtılan broşürde "Atatürk bir asimilasyon girişimiyle Kürtlüğün her türlü ifadesini yasakladı" ifadesinin, 1920 ve 1930'ları izleyen dönemlerde büyük savaş ve mezalim yaşandığı, 1984'ten bu yana ise 30 bin kişinin öldüğü iddiasının bulunduğu hatırlatıldı.

Duyarlı Ermeni sorunu konusunda broşürde aynı şekilde hemen hemen tüm Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu'na sadık olduğu, bazılarının isyan ettiği, güçlü bir Ermeni karşıtı tepki ve "İstanbul ve başka yerlerde masum Ermenilerin geniş çaplı katliamını" başlatan terörizme bulaştıkları iddiasının yer aldığı da belgede anlatıldı.

Belgenin "yorum" bölümünde ise "Geri dönüp bakıldığında, burada varolan hassasiyetler karşısında Türkiye'nin azınlıklar politikası ya da Ermeni trajedisi gibi konular üzerine herhangi bir materyali bir spor broşüründe devreye sokmak ciddi hataydı. Bununla birlikte sert, güdüsel tepki, 17 Aralık AB kararından sonra burada var olan kamu söyleminin çabuk ateşlenebilecek doğasını ve artan duyarlılığını gösteriyor. Mastercard Türkiye'deki güvenlik yetkililerinin yaklaşımlarından ise memnuniyet duyduğunu açıkladı" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler