Kar geliyor

Bugün Trakya'da hava sıcaklıkları 10 - 15 derece düşecek. Sıcaklıklardaki ani düşüş beraberinde kar yağışı da getirecek. İstanbul'da ise bu akşam yüksek kesimlerde kar yağışının başlayacağı, yarın ise İstanbul'un beyaza bürüneceği tahmin ediliyor. Maltepe'de ıslah çalışması yapılan Çamaşırcı Deresi'nde meydana gelen kısmi taşma sonucu iki iş yerini su bastı.

Yayınlanma: 10.12.2010 - 07:19
Abone Ol google-news

Kırklareli merkez ve ilçelerinde kar yağışı başladı. Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, hava sıcaklığının 5-7 derece olması tahmin edilen ilde, kar yağışı gün boyu aralıklarla devam edecek. Kar yağışı, Kırklareli merkez ve bağlı Dereköy köyü ile Demirköy, Vize, Kofçaz, Pınarhisar ve Lüleburgaz ilçelerinde saat 05.00'te başladı. Yağışın yarın sona ereceğini belirten yetkililer, 14 Aralık Salı günü ise ilde kar yağışının tekrar başlayacağını ifade ettiler. Kar şimdilik yaşamı olumsuz etkilemezken, kent merkezi ve ilçelerde evlerin çatıları beyaza büründü.

Edirne ve Kırklareli'nde hava sıcaklığında görülen ani düşüşle birlikte yer yer görülen kar yağışı etkili olmadı. Sabah saatlerinde başlayan ve etkisini kaybeden yağış nedeniyle Keşan-Gelibolu arasındaki karayolunda, tuzlama çalışması yapıldı. Alınan bilgiye göre, Keşan-Gelibolu Karayolu'nun Koru Dağı kesiminde sabah saatlerinde başlayan yağış sonucunda yerde 1 santimetre kadar kar birikti. Bölge trafik ve karayolları ekipleri bölgede yaptıkları incelemede, kar yağışına bağlı olarak yolu kullanan araçların kaymalarını önlemek amacıyla tuzlama yaptı. Karayolları ekipleri, Koru Dağı'nın Gökçetepe mevkinde de kar yağışının olduğunu, ancak yağışın etkili olmadığını belirtti.

Öte yandan, Kırklareli'nde gece başlayan kar yağışı da etkisini kaybetti. Yağış sonrası bazı ilçelerde çatı ve ağaçlar ince kar tabakasıyla kaplandı. Karayolları, İl Özel İdaresi ile Kırklareli Belediyesi'nce, kar yağışı dolayısıyla oluşturulan karla mücadele ekipleri hazır bekletiliyor.
 

Tekirdağ'da kar yağışı

Sabah saatlerinde başlayan kar yağışı Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde etkili oldu. Çorlu'da yağış nedeniyle şehir içi ana arterlerde trafik akışında yavaşlama ve yer yer tıkanıklıklar yaşandı. Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Çorlu'da kar yağışı gün boyunca aralıklarla devam edecek ve hava sıcaklığı 2 derece civarında seyredecek.
Çerkezköy'de de sabah saatlerinden itibaren kar yüzünü göstermeye başladı.

Güne kar sürprizi ile başlayan kentte hava sıcaklığının 3 dereceye kadar düşmesi yurttaşları olumsuz etkiledi. Kar yağışı Çerkezköy ve civarında da aralıklarla sürecek.
Öte yandan, kaymakamlık ve belediye ekipleri, olası aksaklıklara karşı tedbirlerini aldı.
 

İstanbul'da sağanak yağış ve fırtına etkili

Sabah saatlerinden itibaren başlayan yoğun yağış İstanbul'un tamamını esir alırken, birçok yerde yolları göle çevirdi. Beyoğlu, Dolapdere Caddesi'nde yola koyulan uyarı levhasını yaprak gibi sürükleyen yağmur suları, trafikteki sürücülere de zor anlar yaşattı.
Şiddetli rüzgar yüzünden vatandaşların şemsiyeleri ters döndü.

 

Çatı uçtu

Öte yandan, dün gece başlayan şiddetli yağışla birlikte etkili olan kuvvetli fırtına, Fatih, Hızır Çavuş Mahallesi Köprübaşı Sokak'ta bulunan bir binanın çatısını uçurdu. Polis ve itfaiye ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sokak sakinleri büyük panik yaşadı. Eyüp İslambey Caddesi Arğaç Sokak'ta etkin rüzgar nedeniyle devrilen ağaç da park halindeki otomobillerde küçük çaplı maddi hasarlara neden oldu. Devrilen ağaç itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu kesilerek kaldırıldı.

 

Çamaşırcı Deresi taştı

Maltepe'de ıslah çalışması yapılan Çamaşırcı Deresi'nde meydana gelen kısmi taşma sonucu iki iş yerini su bastı. Alınan bilgiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ıslah çalışması yaptırdığı Çamaşırcı Deresi'nde molozların dere yatağını kapatması ve yağışın su miktarını artırması sonucu kısmi taşma meydana geldi.

Duruma müdahale eden Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ile İSKİ ekipleri, deredeki tıkanıklığı gidererek, suyun normal akışını sağladı. Taşan su Aşık Veysel Caddesi üzerinde iç çamaşırı ve havalandırma borusu imalatları yapılan iki iş yerinde su baskınına neden oldu. İş yerlerinde biriken su, belediye ekiplerince tahliye edildi.

 

Ahi Camisi'ni su bastı

Fatih ilçesinin Eminönü semtinde yer alan tarihi Ahi Çelebi Camisi'ni su bastı. Yoğurtçular sokağında bulunan ve Mimar Sinan tarafından 1530 yılında yapılan cami, sabah saatlerinden beri süren etkili yağış sonucu su altında aldı. Su basması nedeniyle cami ibadete kapatıldı. Su baskınında tamamen ıslanan halılar dışarıya çıkarıldıktan sonra İSKİ suyu tahliye çalışması yaptı. Halen zemini sularla kaplı olan camide görevliler tarafından kurulama çalışmaları sürdürülüyor.

Cami imamı Erbil Ünüvar, su baskının caminin yanında bulunan Marmara Belediyeler Birliği binasının mazgallarının çalışmamasından dolayı yaşandığını dile getirerek, ''Yoğun yağmur yağışlarında cami alçak zeminde bulunduğundan biriken yağmur suları caminin içine doluyor. Su taşkını olayını daha önce 2 defa daha yaşadık. Durumu ilgili birimlere iletmemize rağmen halen bir çözüm üretilmedi. Her yağmurda sabaha kadar nöbet tutmak istemiyoruz. Gereğinin yetkililer tarafından yapılmasını istiyoruz'' dedi.

 

AKOM'dan açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan yazılı açıklamaya göre, 2011 kış sezonu olumsuz hava koşullarıyla mücadele planları gözden geçirildi. Kış aylarında şehir hayatının normal seyrinin devamı amacıyla kötü hava koşullarıyla, kar-buzlanma ve göllenme ile mücadele çalışmalarını değerlendirme, planlama koordinasyon toplantısı AKOM'da yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, daire başkanları, İSKİ, BEDAŞ, İBB'nin şirket temsilcileri, ilgili müdürler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı. Toplantıda olumsuz hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları çerçevesinde 43 adeti birinci öncelikli olmak üzere 255 güzergahta toplam 2 bin 833 kilometre uzunluğundaki yol ağı ve meydanlardaki çalışma programı değerlendirildi.

Toplantıda alınan kararlar gereği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 154 bin 82 ton tuz bulunmasına rağmen hava şartlarının beklenenden daha zorlu geçmesi ihtimaline karşı 60 bin ton tuz siparişi daha yapıldı. İlçe belediyelerine de ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak. 82 ayrı noktada 1800 ton solüsyon hazır bekletiliyor. İhtiyaç halinde Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü tesislerinde üretim yapılacak. Her bölgenin öncelikli güzergahları belirlenerek, istasyonlar oluşturularak, yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5 karayoluna müdahale edilecek şekilde hazırlıklar tamamlandı. Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş çıkışları, üniversiteler ve okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu. Toplantıda, olumsuz hava koşullarıyla ilgili çalışmalar kapsamında İstanbul 9 bölgeye ayrıldı.

1. bölge; Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Güngören ve Zeytinburnu, 2. bölge; Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt, 3. bölge; Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane, Şişli ve Sarıyer, 4. bölge; Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Sultangazi, Çatalca ve Eyüp, 5. bölge; Çatalca ve Silivri, 6. bölge; Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar ve Ataşehir, 7. bölge; Sancaktepe, Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli ve Tuzla, 8. bölge; Beykoz, Çekmeköy ve Sancaktepe, 9. bölge de Şile ve Çekmeköy olarak belirlendi.

 

Son model karla mücadele araçları

Hava koşullarının ağırlaşmasıyla birlikte 772 araç ve iş makinesi, 3 bin 343 personel ile mücadele edilecek. İstanbulluların sorunsuz bir kış geçirmeleri için tüm tedbirleri alan Büyükşehir Belediyesi, son model karla mücadele araçları ve erken uyarı sistemleri kullanacak. Araçların, belirlenen güzergahlarda yapacakları kar küreme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM'dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek. 255 müdahale güzergahında yapılacak çalışmalarda buzlanma, 3 saat önceden tespit edilecek ve ekipler bilgilendirilecek. İlk bilgilendirmeden sonra 45 dakika içerisinde ekipler sevk ve idare edilecek. Zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımı engellenecek.

Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, meydanlar ve yaya geçitlerinde görev alacak.
İETT, metrobüs yolunda karla mücadele çalışmaları yapacak. Kritik kavşaklarda 21 kurtarıcı ve çekici, muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek. Hastaneler, üniversiteler, duraklar ve alt- üst geçitler için özel kar kürüme ekipleri oluşturuldu. Hava şartlarının hayati riski olan eksi 4 dereceye düşmesi durumunda, sokakta yaşayan vatandaşlar için toplama merkezleri planlandı. Vatandaşlar zabıta, polis, ambulanslar ile toplanarak bakımları yapılacak, spor salonlarında veya otellerde misafir edilecekler.

 

Sağanak yağış nedeniyle zincirleme kazalar oldu

Sabaha karşı aniden bastıran yağmur nedeniyle E-5 karayolunda sürücüler zor anlar yaşadı. Yoğun yağış nedeniyle dereye dönen E-5 karayolu Avcılar mevkiinde saat 05.30 sıralarında zincirleme kaza meydana geldi. Tuğla yüklü bir kamyonun sürücüsü de önündeki kazayı çok geç fark etti. Kaygan yolda duramayan kamyon önce bariyerlere sonra kaza yapan araçlara çarparak yan yattı. Kamyonun kasasındaki binlerce tuğla araçların üzerine ve yola saçıldı. Şans eseri hafif yaralanan kazazedeler, yağmur nedeniyle araçlarında mahsur kaldılar.

Olay yerine ihbar üzerine itfaiye, trafik polisi ve sağlık ekipleri sevkedildi. Yaralıların tedavileri ayakta yapıldı. Kaza nedeniyle uzun araç kuyruğu oluştu. Polis, trafiği yan yola yönlendirerek ulaşımın devamını sağladı. Yola saçılan tuğlalar nedeniyle metrobüs trafiği de tek şeritten kontrollü olarak sağlandı. Kaza yapan araçların kaldırılmasıyla, E-5 karayolu yaklaşık 2 saat sonra tekrar ulaşıma açıldı.

 

Uçaklar, Atatürk Havalimanı'na inemiyor

İstanbul'daki elverişsiz hava koşulları nedeniyle Atatürk Havalimanı'na inemeyen bazı uçaklar, başka alanlara yönlendirildi. Alınan bilgiye göre, şiddetli fırtına bulutları olarak bilinen kümulonimbüs bulutları yüzünden saat 06.00 ile 07.00 arasında Atatürk Havalimanı'na inemeyen TK027 Şanghay, TK095 Cidde, TK99 Medine, TK141 Riyad, TK869 Abu Dabi uçakları Ankara'ya, TK875 Tahran İzmir'e, TK693 Kahire uçağı da Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendirilerek, iniş yapmaları sağlandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, saat 07.00'den itibaren Atatürk Havalimanı'na inişlerin normale döndüğünü açıkladı. Öte yandan, Avrupa'daki kötü hava koşulları nedeniyle İstanbul'dan seferler gecikmeli olarak yapılıyor.
 

İstanbul'da akşama doğru üst kesimlerde kar yağışı etkili olacak

İstanbul'da saat 14.00'ten sonra yağış karla karışık yağmura, iş çıkışında özellikle saat 18.00'den sonra başta Çamlıca, Ulus, Zekeriyaköy, Kemerburgaz, Hacıosman ve Pendik olmak üzere kara dönüşeceği, akşam ve gece de yoğun kar yağışının olabileceği bildirildi.

Yarın ise İstanbul'un kar yağışı nedeniyle beyaza bürüneceği tahmin ediliyor. Pazar günü ise kar yağışı hafif olacak ve fırtına sona erecek.

 

İSKİ'den uyarı

İSKİ, soğuk hava şartları nedeniyle su tesisatlarında donma tehlikesine karşı aboneleri uyardı. İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, kurum tarafından alınan tedbirlere paralel olarak, abonelerin su tesisatlarında donma tehlikesi ile karşılaşmamaları için gerekli önlemleri alması gerektiği belirtildi. Bu tedbirlerin en başında su tesisatları ile sayaçların korunması gerektiği ifade edilen açıklamada, buzlanmayı önleyebilmek amacıyla talaş, bez, karton gibi izolasyon malzemeleriyle sayaçların muhafaza edilmesi, açıkta olan şube yollarının da donma riskine karşı izole edilmesi gerektiği vurgulandı.
 

Yağış Marmara Bölgesi'ni etkileyecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun İç ve Batı kesimlerinde beklenen yağışların, Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz ile Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Çankırı ve Çorum çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yağmur ve sağanak şeklinde görülecek yağışların, Trakya ile akşam saatlerinden sonra Marmaranın güneyi, Kütahya, Afyon ve Batı Karadenizin iç kesimlerinde, gece saatlerinden sonra Marmara'nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu'nun batısı, Isparta ve Burdur çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgar; Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli, zaman zaman fırtına (60-80 Km/saat) şeklinde esecek.

Hava sıcaklığı kuzeybatı kesimlerde hissedilir derecede (10 ila 14) azalacak, güney kesimlerde 4 ila 6 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar genellikle güney ve güneybatıdan hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey kuzeybatıdan (Karayel) kuvvetli ve kısa süreli fırtına (60-80 km/s) şeklinde esecek.
 

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışların; Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, Batı Karadeniz ile Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Çankırı ve Çorum çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara (sel, taşkın, su baskını vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.
 

Kuvvetli rüzgar uyarısı

Rüzgarın; Marmara ve Kıyı Ege'de kuzey kuzeybatıdan (Karayel) kuvvetli zaman zaman fırtına (60-80 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara (ulaşımda aksama, çatı uçması, ağaç devrilmesi vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerekiyor.
 

Kuzey Ege'de fırtına

Çanakkale'de etkili olan fırtına, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Bu sabah yapılması gereken Kabatepe-Gökçeada, Geyikli-Bozcaada ve Kepez-Eceabat arasındaki araba vapuru seferleri fırtına sebebiyle yapılamadı. Diğer hatlardaki seferlerin normal olarak yapıldığı bildirildi. Meteoroloji yetkilileri, fırtınanın hızının zaman zaman saatte 60 kilometreyi bulduğunu ve gün içinde hızını artırarak devam edeceği uyarısında bulundu. Kent merkezinde etkili olan yağışın ise öğle saatlerine kadar süreceğini belirten yetkililer, hava sıcaklıklarında da 10-11 derece düşüş olacağını bildirdi.

 

Antalya ve Mersin'de şiddetli yağış ve fırtına bekleniyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün 10.00-23.59 saatleri arasında Antalya, Mersin il merkezi ve çevre ilçelerinde gök gürültülü sağanak ile fırtına, açıklarında ise su hortumunun etkili olması bekleniyor. Açıklamada, ani sel, su baskını, yıldırım, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi ihtimaline karşı Yurttaşlar uyarıldı.

 

Demre'de şiddetli yağış

 Antalya'nın Demre ilçesinde meydana gelen şiddetli yağış yüzünden, ilçe merkeziyle Köşkerler köyündeki yaklaşık 300 dekar serayı su bastı. Sabaha karşı başlayan şiddetli yağış yüzünden Köşkerler köyü ile ilçe merkezindeki Büyükkum mahallesindeki seralar ve tarım işçilerinin kaldıkları ''Ortakçı evleri'' sular altında kaldı.

Yağış esnasında düşen yıldırım sonucu da Beymelek beldesi Yukarı Beymelek mevkisindeki Mehmet Coşkun'a ait ağıldaki 25 küçükbaş hayvan telef oldu. Yağış dolayısıyla Belören köyü yakınlarından geçen bir derenin taşması sonucu, yol ulaşıma kapandı. Demre Kaymakamlığı, Demre Belediyesi ve Köy Hizmetleri'ne ait araçlar kapanan köy yolu ve su basan seralarda çalışmalara başladı.

 

Bolu Dağı ve Düzce'de kar yağışı

D-100 Karayolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı başladı. Bolu'da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak, bugün öğle saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Özellikle Bolu Dağı'nın Seymenler ve Karanlıkdere mevkinde etkisini gösteren kar yağışı nedeniyle görüş mesafesi, 50 metreye kadar düştü. Karayolları ekipleri, güzergahta buzlanmaya karşı tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Trafik ekipleri de sürücüleri kar yağışı ve buzlanmaya karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Öte yandan, Bolu kent merkezinde ve Düzce'nin yüksek kesimlerinde de kar yağışı başladı.
Düzce ile Gölyaka ve Kaynaşlı ilçelerinin yüksek kesimlerinde başlayan kar yağışı, aralıklarla etkili oluyor. Gölyaka Güzeldere Odayeri Yaylası, Kaynaşlı Dipsizgöl ve Topuk yaylası mevkilerinde etkili olan yağışta, kar kalınlığı yer yer 4 santimetreye ulaştı.
Karayolları ve belediye ekipleri, özellikle Bolu Dağı bölümünde hazırlıklarını sürdürüyor.

 

Çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi

Bolu Dağı D-100 Karayolunda etkili olan kar yağışı nedeniyle, çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi. Bolu Dağı'nda yaklaşık iki saat önce başlayan kar yağışı, yollarda kar birikmelerine neden oldu. Karanlıkdere ve Bakacak mevkisinde kar kalınlığının yer yer 15-20 santimetreye ulaştığı, karayolları ekiplerinin aralıksız olarak yol açma ve tuzlama çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

Düzce-Bolu karayolu, yoğun kar yağışının etkili olması ve araçların kara saplanması nedeniyle bir süre ulaşıma kapandı ve yaklaşık 1 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Karayolları ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucu yol tek şeritten ulaşıma açılırken, sadece küçük araçların geçmesine izin veriliyor. Polis ekipleri, Kaynaşlı ilçesi girişinde sürücüleri zincir takmaları konusunda uyarıyor.

Bolu Dağı D-100 karayolunda yaşanan kar yağışı nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Sürücüler, bu kadar yoğun bir yağış beklemediklerini, kazaların bu nedenle olduğunu söyledi. Yetkililer, kar yağışının akşam saatlerinde daha etkili olacağını ifade ederek, sürücüleri zincirsiz yola çıkmamaları konusunda uyardı.

 

Bolu Dağı mevkisinde kuvvetli kar yağışı uyarısı

Bolu Dağı mevkisinde kuvvetli kar yağışı uyarısında bulunuldu. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Bolu il merkezi ve Bolu Dağı'nda kar yağışının başladığı anımsatılarak, kar yağışının bu akşam ve gece saatleri ile yarın Bolu il merkezinde orta kuvvette, Bolu Dağı mevkisinde kuvvetli olarak devam etmesinin beklendiği ifade edildi. Açıklamada, özellikle trafikte seyreden sürücülerin kar yağışı ve buzlanmaya karşı tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı.
 

Zirai don uyarısı

Ege Bölgesi ve kıyı kesimleri hariç Akdeniz Bölgesinde yarın ve pazar gecesi hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette don olayı beklendiği bildirildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre Türkiye'nin, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında bulunması nedeniyle 11-12 Aralık ile 12-13 Aralık geceleri Ege Bölgesi ve kıyı kesimleri hariç Akdeniz Bölgesinde hafif kuvvette, yüksek kesimlerde orta kuvvette don olayı bekleniyor.

Tarımsal faaliyetlerin sürdüğü bu bölgelerde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticileri ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları öneriliyor.

 

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı yurttaş uyarıldı

İstanbul Gaz Dağıtım AŞ (İGDAŞ), doğalgaz kullanıcılarını, Marmara Bölgesi'ndeki şiddetli fırtınanın etkisiyle oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. İGDAŞ'tan yapılan açıklamada, meteorolojiden Marmara Bölgesi'nde şiddetli fırtına beklendiği bilgisinin alındığı, fırtınanın etkisiyle oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

Bacaların sızdırmazlığı ve çekişinin mutlaka kontrol ettirilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, vatandaşların cihazın bulunduğu mekanda uyumamalarının da önem taşıdığı bildirildi. Açıklamada, cihazların bulunduğu mekandaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin kesinlikle kapatılmaması gerektiği kaydedildi.

 

Ankara Valiliği'nden 'soğuk hava' genelgesi

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarından, soğuk ve yağışlı havaya karşı önlem almalarını istedi. Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Vali Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi, kaymakamlıklar, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, DSİ 5. Bölge Müdürlüğü, Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, Türk Telekom Anadolu Merkez-1 Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü ile BEDAŞ'a genelge gönderdi. Yüksel genelgeyle ilgili kurumlara, Ankara sınırları içinde meteorolojik şartlar nedeniyle herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması ve vatandaşların günlük hayatını etkileyecek ve mağdur edebilecek bir durumun ortaya çıkmaması için tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üstün görev ve sorumluluk anlayışıyla, mevsimsel tertip ve tedbirlerini bir kez daha gözden geçirmeleri, eksikliklerini ivedi olarak tamamlamaları talimatını verdi.

Vali Yüksel'in genelgesinde alınacak önlemler şöyle sıralandı: ''Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, hava durumu ve değişikliklerine ilişkin raporları günlük olarak Valilik Makamına ve ilgili kurum ve kuruluşlara göndermeye devam edecektir. Kamu kurum ve kuruluşları, araç ve personel durumlarını yeniden gözden geçirecek ve gerekli takviyeleri derhal yapacaklardır. Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdürlüğü, hassasiyeti bulunan yerlerdeki akarsu ve dere yatakları ile kanallarda taşkın önleme planlarına uygun yerler dahil kıyı tahkimat ve benzer çalışmalara hız verecektir. İl Özel İdaresi, özellikle eğitim-öğretimde taşıma yapılan grup köy yolları güzergahları esas alınarak; yol, menfez, köprü ve yağmur kanallarının bakım ve onarımlarını süratle gerçekleştirecektir. Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü tarafından da sorumluluk alanlarında benzer uygulamalar ivedilikle yapılacaktır. Drenaj kanalları ve rögarların temizlettirilmesiyle alt yapı hassasiyeti olan yerlerde ivedi olarak tahliye sistemlerinin bakımları ve hazırlıklı hale getirilmesi hususunda, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilçe ve belde belediyeleri tarafından gerekli tedbirler alınacak ve ilgili birimler ve personel bir kez daha uyarılacaktır. Halen yapımı veya onarımı devam eden kamu inşaatlarının çatılarının hızla kapatılması sağlanacaktır. BEDAŞ A.Ş. ve TEİAŞ İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü ve Türk Telekom Anadolu Merkez-1 (Ankara) Bölge Müdürlüğünce Ankara ilinde her an ve her şartta enerjinin sürekliliği ve muhaberenin çalışırlığını temin etmek üzere gerekli tertip ve tedbirler alınacaktır.'' 

 

Ankara ve çevresinde lodosla birlikte kuvvetli yağış uyarısı

Ankara ve çevresinde bugün akşam saatlerinde lodosla birlikte kuvvetli sağanak uyarısında bulunuldu. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Ankara ve çevresinde akşam saatlerinde lodosla birlikte kuvvetli sağanağın oluşturabileceği, olumsuz şartlara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

 

Meteolojik uyarı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan ''meteorolojik uyarı''da, bugün akşam saatlerinde Doğu Akdeniz Bölümü (Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş) ile Ankara, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Çankırı, Çorum, Sinop ve Kastamonu çevrelerinde yer yer kuvvetli rüzgarla birlikte görülecek yağışların kuvvetli olmasının beklendiği, bu nedenle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler