BOTAŞ'taki patlamanın ardından

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi yakınlarında BOTAŞ'a ait petrol boru hattında dün meydana gelen patlamanın ardından çevreye ve kısmen Atatürk Baraj Gölü kıyısına yayılan ham petrolün temizlenmesine çalışılıyor. Patlamanın meydana geldiği bölgenin yakınında bulunan Atatürk Baraj Gölü kıyısına yayılan petrol kontrollü bir şekilde yakıldı.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 10:02
Abone Ol google-news

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi yakınlarında BOTAŞ'a ait petrol boru hattında dün meydana gelen patlamanın ardından temizleme çalışmalarına başlandı. BOTAŞ ekipleri, Kerkük - Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın bulunduğu alandan sızan ve kurumuş bir dere yatağı aracılığıyla birkaç kilometrelik alana yayılan, ardından Atatürk Baraj gölü çevresinde biriken ham petrolü, kıyının iki yakasına gerilen özel aparatlar yardımıyla 1 kilometrelik bir alana hapsetti.

Ardından kontrollü olarak ateşe verilen alandaki yangın kısa sürede büyüyerek, kıyının büyük bir bölümünde etkili oldu. Yangın sırasında Atatürk Barajı Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) ve Bozova Belediyesi'ne ait itfaiye araçları bölgede hazır bekletildi.

Jandarma ekipleri de yangının meydana geldiği bölgede güvenliği sağladı. Halen devam eden yangının sönmesinin ardından yüzeyde biriken ham petrolün özel süngerlerle temizleneceği belirtildi.

Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Fevzi Yücetepe, Bozova ilçesi yakınlarında BOTAŞ'a ait petrol boru hattında meydana gelen patlamanın ardından Atatürk Baraj gölüne sızan ham petrolün kentin içme suyuna karışmadığını söyledi.

Yücetepe, açıklamada, Bozova'nın Yalıntaş köyünden geçen Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın bulunduğu alanda meydana gelen patlamadan sonra ekiplerin, Atatürk Barajı'nın suyunu Şanlıurfa'ya taşıyan tünellerde ve arıtma tesislerinde inceleme yaptığını, bu arada kent geneline bir süre su verilmediğini belirtti.

Alınan su numunelerinin incelendiğini ve herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını ifade eden Yücetepe, ''Ham petrol su yüzeyinde olduğu için tabana inmedi. Dolayısıyla tünellere ve oradan da arıtma tesisine kadar ulaşmadı. O nedenle ham petrol kentin içme suyuna karışmadı. Ancak her şeye rağmen önlemlerimizi aldık'' dedi.

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi yakınlarında BOTAŞ'a ait petrol boru hattında dün şebekedeki ani basınç değişiminden kaynaklanan patlama sonucu, çevreye ham petrol yayılmıştı.

Bu arada Bozova Kaymakamı Mehmet Özel ve BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nden bir grup yetkili, yangının çıktığı bölgede incelemelerde bulundu.

Öte yandan sızıntının yaşandığı petrol boru hattındaki ham petrolün kokusu, rüzgarın da etkisiyle yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa merkez ve Karaköprü beldesinde de geceden bu yana yer yer hissediliyor.

Ham petrolün kokusunu alan bir çok kişi, binalarında ''doğal gaz kaçağı'' olduğunu sanarak, emniyet ve doğal gaz şirketini aradı. Yetkililer ise kokunun petrol boru hattında meydana gelen patlamadan kaynaklandığını belirtti.

 

Rafetus kampumbağası da etkilendi

Bu arada patlamanın ardından Bozova ilçesi yakınlarından geçen Atatürk Baraj Gölü kıyısına sızan ham petrol, bazı hayvanları da etkiledi.

Türkiye'de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşadığı belirlenen ve ''Fırat Yumuşak Kabuklu Kaplumbağası'' olarak da adlandırılan ''Rafetus euphraticus'' türü bir yavru kaplumbağa ile su tavuğu sızıntıdan etkilendi. Vücutlarına yapışan ham petrol nedeniyle hareket kabiliyetini yitiren kaplumbağa ve tavuk köylülerin yardımıyla bulundukları yerden çıkarıldı.

Bu arada BOTAŞ ekiplerinin yanı sıra jandarma ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri de olay yerinde incelemelerini sürdürdü. BOTAŞ Genel Müdürlüğünden bir ekibin de olay yerinde bugün inceleme yapması bekleniyor.

 

3 yıl önce de olmuştu

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi yakınlarında BOTAŞ'a ait petrol boru hattında dün şebekedeki ani basınç değişiminden kaynaklandığı tahmin edilen bir patlama meydana gelmiş, çevreye ham petrol yayılmıştı.

Şanlıurfa merkeze bağlı Yığınak köyünden geçen BOTAŞ'a ait Batman - Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nda da 13 Nisan 2005 tarihinde meydana gelen kaçak sonucu, yaklaşık 20 bin varil ham petrol Atatürk Baraj Gölü çevresine yayılmış, çıkan yangında bazı canlılar da zarar görmüştü.

Sızıntının etkilediği alanın temizlenmesi aylarca sürmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler