CHP'den darbe mağduru subaylar için teklif

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, 1971 ve 1980 darbe dönemleri ve 28 Şubat 1997 süreçlerinde yargı denetimine kapalı Yüksek Askeri Şura kararları ile Silahlı Kuvvetlerden re'sen emekli edilen subay, astsubay ve askeri memurun özlük haklarını yeniden düzenleyen kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na verdi.

Yayınlanma: 10.12.2010 - 11:50
Abone Ol google-news

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır ve CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında 1971 ve 1980 darbe dönemleri ve 28 Şubat 1997 süreçlerinde yargı denetimine kapalı Yüksek Askeri Şura kararları ile Silahlı Kuvvetlerden re'sen emekli edilen subay, astsubay ve askeri memurun özlük haklarını yeniden düzenleyen kanun teklifi hakkında bilgi verdi.
 

Özlük hakları yeniden düzenleniyor

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, 12 Eylül referandumu nedeniyle Yüksek Askeri Şura kararlarının yargı denetimine açıldığını hatırlatarak, şöyle dedi:

"Bu kararın yürürlüğe girmesi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilmiş, re'sen emekli edilmiş olan silahlı kuvvetlerinin eski mensuplarının haklarının iadesi sorunu gelmektedir. O nedenle Rasim Çakır arkadaşımız bir kanun teklifi verdi. 12 Eylül darbesi, 28 Şubat darbesi, 12 Mart darbesi gibi darbelerle ve bu süreci izleyen dönemlerde Yüksek Askeri Şura kararlarıyla ya da üçlü kararnameyle Silahlı Kuvvetlerden re'sen emekli edilen, Silahlı Kuvvetlerle ilişiği kesilen personelin emsallerinin sahip olduğu derece ve unvanlar dikkate alınarak onların sahip olduğu özlük haklarına sahip olması gerekir.Kanun teklifi bunu düzenlemektedir."
 

Teklif ne getiriyor?

Teklife göre, kanun kapsamına giren subay, astsubay ve askeri memurların, haklarında disiplinsizlik gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı kanunun hükümleri uygulanarak emekliye sevk kararı verilenler ile kurumlarıyla sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları ile meslekten çıkarılma cezaları verilenlerin ilişik kesme tarihinde veya daha sonra emekli aylığı bağlanıp bağlanmadığına bakılmaksızın emsallerinin statüsüne intibakları yapılacak. Emsallerinin hizmet süresi ile unvan, rütbe, derece ve kademesi üzerinden emekliliğini hak etmiş sayılacak.

Emeklilik yaş haddini doldurmuş bulunanlara veya vefat etmiş olanların dul ve yetimlerine bağlanacak emekli aylığı ve diğer özlük hakları yaş haddini doldurduğu veya vefat ettiği tarihteki emsalleri esas alınarak düzenlenecek.

Bu kanun kapsamına giren kamu personelinden emeklilik hakkını kazanmadan veya yaş haddini doldurmadan vefat edenlerin dul ve yetimlerine emeklilik hakkını kazanıp kazanmadığına bakılmaksızın emeklilik aylığı bağlanacak.

Aynı dönemlerde ve aynı gerekçelerle askeri okullardan ilişiği kesilen askeri öğrencilerin ödemiş oldukları tazminat tutarları yasal faiziyle birlikte ilgiliye veya mirasçılarına ödenecek.

Ayrıca intibakı yapılanlara intibakının yapıldığı emekli maaşının 36 aylık tutarı tazminat olarak bir defada defaten ödenecek.

İntibakı yapılan personel sağlık hizmetlerinden intibakının yapıldığı derece ve kademe üzerinden yararlanacak.

İlişiği kesme ve kararın kesinleşme tarihinde yapılan işlemlere ve kararlara karşı yargı yolu açık olan kişiler hakkında bu kanun hükümleri uygulanmayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler