Kosova'da propaganda süresi sona erdi

Kosova'da Pazar günü yapılacak olan erken genel seçimler için propaganda süresi bu akşam sona erdi.

Yayınlanma: 10.12.2010 - 15:47
Abone Ol google-news

Kosova Merkez Seçim Komisyonu (MSK) yetkilileri, yaptıkları açıklamada seçimle ile ilgili bütün hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

Seçimde toplam bin 265 milletvekili adayı, 120 sandalyeli meclise girebilmek için yarışacak. Yaklaşık 1 milyon 630 bin kayıtlı seçmen, 746 seçim merkezinde, 2 bin 280 sandıkta oy kullanabilecek.

Seçime katılan 29 siyasi parti ve koalisyon içinde, 2 Türk, 10 Sırp, 3 Boşnak 2 Goralı ve birer Roman ve Aşkalı partisi bulunuyor.

Kosova Anayasası'na göre, Kosova Meclisi'nde bulunan 120 sandalyeden 20'si Arnavut olmayan azınlıklara kontenjan olarak ayrılmış durumda.

Kosova seçim yasası ise meclisin yüzde 30'unu kadınların oluşturmasını öngörüyor.

Kamuoyu araştırmalarına göre, Haşim Taçi'nin liderliğindeki Kosova Demokrasi Partisi (PDK), İsa Mustafa'nın liderliğindeki Kosova Demokratik Birliği (LDK), 6 partiyle seçim koalisyonu kuran Yeni Kosova İttifakı(AKR), Kosova Refah İttifakı (AAK) ve Yeni Nefes Partisi'nin (FER) yüzde 5 olan seçim barajını aşarak meclise girmesi bekleniyor.


Seçimde Türk partileri

Yaklaşık 60 bin Türkün yaşadığı Kosova'da, Türkler genel seçime bölünmüş olarak gidiyor. Türk seçmenler 1990'da temeli atılan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ile 4 ay önce kurulan Türk belediyesi Mamuşa merkezli Kosova Türk Birliği (KTB) arasında seçim yapmak zorunda kalacak. Seçimlerde KDTP'nin 48, KTB'nin ise 25 milletvekili adayı bulunuyor.

Seçimde, Yeni Kosova İttifakı'yla (AKR) koalisyona giren radikal Adalet Partisi'nden (PD) eski KDTP Milletvekili Nafiye Gaş ile Suzan Nobırdalı da milletvekili adayları olarak Türk seçmenlerden oy bekleyecek.


Sırplar kararsız

Kosova'da yaşayan Sırplar ise seçime katılıp katılmama konusunda ikiye bölündü.
Radikal görüşlü bazı Sırp siyasi liderler seçimi boykot kampanyası başlatırken, bazı siyasiler ise Sırp seçmenlere sandık başına gitmeleri çağrısında bulunuyor.

Merkez Seçim Kurulu kayıtlarına göre seçimleri, yerli ve yabancı olmak üzere 35 binin üzerine gözlemci izleyecek.

Kosova Polisi, Avrupa Birliği Kosova Misyonu (EULEX) Polisi ve Kosova'da güvenliği sağlayan uluslararası barış gücü (KFOR), seçimlerin özgür ve barış içinde gerçekleşmesi için güvenlik önlemlerini artırdı.


Türkiye'den seçimlere büyük ilgi

Türkiye, Kosova'da yapılacak olan seçimlere büyük ilgi gösteriyor. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda heyet Kosova'da temas ve incelemelerde bulunuyor. Türk heyet üyeleri Türk kökenli milletvekili adayları ile görüşerek seçim öncesi değerlendirmelerde bulunuyorlar.

Öte yandan, çifte vatandaşlığı olan çok sayıda vatandaş da seçimde oy kullanmak amacıyla Kosova'ya geliyor.


AB demokratik seçim bekliyor

Avrupa Birliği'nin genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Kosova'daki erken parlamento seçimlerinin demokratik ve şeffaf bir şekilde geçmesini beklediklerini açıkladı.

Füle, özgür ve demokratik bir seçim sürecinin Kosova'nın uluslararası alandaki kredisini arttıracağını belirtirken, Sırplara da sandık başına giderek oy kullanma çağrısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler