Ferguson'un belgeseli bu akşam yayınlanacak

York Düşesi Sarah Ferguson'un, Saray Engelliler Yurdu'nda "gizli kamera" ile çektiği görüntüleri içeren belgesel bu akşam İngiliz ITV kanalında gösterilecek. Filmin tanıtım toplantısında açıklama yapan Ferguson, yetimhanelerle ilgili yaptığı araştırmanın Türkiye'yi mahcup etmesinden dolayı özür dilediğini söyledi.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 10:46
Abone Ol google-news

 İngiliz ITV kanalı, York Düşesi Sarah Ferguson'un, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı zihinsel engelliler merkezlerinde yaptığı gizli çekimlerin yer aldığı "Düşes ve Kızları; Onların Gizli Görevi" programını planlandığı gibi bu akşam yayımlayacağını açıkladı.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan ITV'nin Tonight programı sözcüsü Julia Fields, "Türk makamlarının programla ilgili kendilerine uyarı içeren bir bildirim gönderdiğini, bu bildirimde Türkiye'nin programı dava etme hakkının saklı tutulduğuna işaret edildiğini" belirtti. "Ancak bu bildirimin ardından, bunun yapılma niyetine işaret eden bir başka bildirimin ellerine ulaşmadığını" söyleyen Fields, dava açılıp açılamayacağının sorulması üzerine, "bunun Türk makamlarına sorulması gerektiğini" ifade ederek, "Sanırım böyle bir dava açmayı düşünürlerse bunu İngiltere'de açmak durumunda olacaklardır. Ben bir hukuk uzmanı değilim, ban sadece bize ulaştırılan bildirimi anlatıyorum" dedi.

Fields, tepkilerin ardından bazı görüntülerin programdan çıkartılıp çıkartılmadığının sorulması üzerine de editoryal kontrolün kendilerinde olduğunu yineledi.

 

"Özür dilerim"

Ferguson, Türkiye'deki yetimhanelerle ilgili çekilen filmin tanıtım toplantısında, "siyasi bir kişi olmadığını, apolitik olduğunu, birden fazla inanç taşıdığını" söyleyerek, sözlerinin arkasında durduğunu belirtti.

Reuters muhabirinin sorularını yanıtlayan Ferguson, yetimhanelerle ilgili yaptığı araştırmanın Türkiye'yi mahcup etmesinden dolayı özür dilediğini söyledi.Kimliğini gizlemek için peruk takarak, kuruma gizli kameralarla girmesinin kendisini "rahatsız" hissettirdiğini belirten Ferguson, "Sözlerimin arkasında duruyorum. (sözlerim) onlarda herhangi bir utanç yarattıysa üzgünüm" diye konuştu.

Ferguson, "Ayrıca, eğer doğru kriterlere ulaşırlarsa Türkiye'nin AB'ye katılımından memnuniyet duyacağını söyleyen başbakanımızın da arkasındayım. Harika! Bu onların çocuklar için insan hakları kriterlerini uygulamak zorunda kalacakları anlamına geliyor" diye konuştu.

Ferguson, TV programının, AB İlerleme Raporu'nun açıklanmasıyla aynı zamana denk getirilmesinde ITV'nin kastı olup olmadığını bilmediğini vurguladı.

 

İngiliz Basını geniş yer verdi

İngiliz basını, Türkiye’nin İngiliz hükümeti nezdinde diplomatik girişimler yapmasına neden olan olaya ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Son olarak da The İndependent, “Türk yetkilileri, York Düşesi Sarah Ferguson ile ITV’yi dava açmakla ile tehdit ediyor” diye yazdı. York Düşesi’nin, belgeseli çekmek için başvurduğu yollara dikkat çeken gazete, görüntülerin de “yataklarına bağlı veya koridorlarda çaresiz yatan çocukları” içerdiğini kaydetti.

Türkiye’nin ise, belgeselin TV'de gösterilme tarihinin İlerleme Raporu'na denk düşürüldüğüne inandığını da yazan gazete, haberinde ilgili Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun açıklamalarına da yer verdi. Bu bağlamda gazete, Çubukçu’nun “Konuyu mahkemeye götürme hazırlıklarımız sürüyor” yolundaki sözlerine de dikkat çekti. Araştırmaların utanılacak hiçbir şey olmadığını gösterdiğini söyleyen Çubukçu’nun, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi adlı sivil toplum kuruluşunca sadece 15 gün önce yayınlanan 250-sayfalık raporunu “göz ardı ettiği”ni yazan gazete, söz konusu kuruluşun üyelerinin Saray Yurdu'na yaptıkları ziyaretle ilgili, “O kadar kötü kokular vardı ki nefes almaya zorlandık”, “Çocukların elleri bağlı” gibi sözler sarfettiklerini kaydetti.

The Daily Telegraph da, belgeselin akşam ITV’de gösterileceğini duyururken geçen yıl BBC’nin Bulgaristan’da bir yetim yurdunda çektiği belgeselin de, benzer bir gürültü yarattığını belirterek şöyle devam etti: “Benzer bir tarzla York Düşeşi ve kız çocukları, Prensesler Beatrice ve Eugenie, Romanya ve Türkiye’de terkedilmiş çocukların devlet kurumlarındaki koşullarını araştırdı. Ve yine tartışmalar var: Türk hükümeti, Düşes’i, filmde Türkiye’nin imajını kötülemeye çalışmakla suçluyor. İzleyiciler ise, Türkiye’nin ne kadar kötü gösterildiği konusunda kendi kararını verebilecek ancak Düşes ve çocuklarının gördükleri, Prenses Eugenie’yi ağlattı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler