Aliyev, TBMM'de konuştu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. Bölgenin huzuru ve güvenliği açısından en büyük sorunun 'Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin Ermenistan tarafından işgal edilmesi' olduğunu söyleyen Aliyev, "Ümit ediyoruz ki; Azerbaycan'ın bütünlüğü sağlanacak, işgal ve etnik siyasetten kurtulacaktır. Bunun için Ermenistan'ın siyasi gayret göstermesi gerekmektedir" diye konuştu.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 11:43
Abone Ol google-news

Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerine hitap etmek için TBMM'ye gelen, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından karşılandı. Güler, Pakdil ve TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca’nın eşliğinde Genel Kurul salonuna giren Aliyev’i milletvekilleri alkışlarla ve ayakta karşıladı. Meclis kürsüsünden milletvekillerine hitap eden Aliyev’in konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de dinledi. Aliyev yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptığını belirtti. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin dünyada başka bir örneğinin olmadığını kaydeden Aliyev, iki ülke arasında ticari ilişkilerin her geçen gün daha da arttığını ifade etti. Enerji alanında da büyük ilerlemeler sağlandığını söyleyen Aliyev, “Yatırımlarda, bir efsaneyi gerçekleştirdik. Şahdeniz Projesini birlikte yaptık. Azerbaycan, Türkiye pazarına dahil oldu. Azerbaycan, doğalgazın ithalatıyla meşguldü, şimdi ihraç ediyoruz. Eminim ki Azerbaycan gazının işlenmesiyle, öz kaynaklarımızla pazarımız daha da genişleyecek, tesir etme imkanımız büyüyecektir'' dedi. Türkiye-Azerbaycan birliğinin bölgede önemli bir faktör olduğunu, Kafkasya’da yaşanan olayların herkesi yakından ilgilendirdiğini kaydeden Aliyev, Türkiye’nin girişimleri sonucunda bölgede barışın tesis edileceğini söyledi.

 

Dağlık Karabağ'ın işgali bölgenin en büyük sorunu

Bölgenin güvenliği konusunda en büyük sorunun “Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinin Ermenistan tarafından işgali” olduğunu da dile getiren Aliyev şöyle konuştu: “20 yıla yakın süredir Azerbaycan toprakları işgal altındadır. 1 milyon Azerbaycan vatandaşı, kendi topraklarında kaçak ve göçebe durumdadır. Ermenistan, Birleşmiş Milletler teşkilatının güvenlik şurasının gereklerini yerine getirmiyor. Şura kararlarına göre, Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Meclisinde, Türkiye'nin desteğiyle kabul edilen karar, Ermeni silahlı kuvvetlerinin topraklarımızdan çıkarılmasını talep ediyor. Yine de bu yerine getirilmiyor. Ümit ediyoruz ki Azerbaycan bütünlüğü sağlanacaktır, işgal ve etnik siyasetten kurtulacaktır. Bunun için Ermenistan'ın siyasi gayret göstermesi, kararlara uyması gerekmektedir.'' Son yıllarda Azerbaycan'da yaşanan gelişmeleri anlatan Aliyev, dünyaya entegre olduklarını kaydetti. Azerbaycan'ın, tam bağımsız bir siyaset uyguladığını, ekonomik bağımsızlık olmazsa, siyasi bağımsızlıktan da söz edilemeyeceğini ifade eden Aliyev, son 5 yılda yoksulluğun azaldığını söyledi. Azerbaycan’ın dostları arasında Türkiye’nin özel bir yeri olduğunu ifade eden Aliyev, “Yaşasın Türkiye, Azerbaycan dostluğu ve kardeşliği” diyerek konuşmasını tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler