Obama'nın yerine yeni senatör

ABD'de Demokrat Parti Illinois senatörü Barack Obama, başkanlığa seçilmesi nedeniyle senatörlüğü bırakacak. Illinois valisi Rod Blagojevich Obama'nın yerine yeni senatörü atayacak.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 11:44
Abone Ol google-news

Obama'dan boşalan senatörlük koltuğunu doldurmak için görev süresinin geri kalanı için seçim yapılmayacak. Yasalara göre Illinois eyaletinin Demokrat Partili valisi Rod Blagojevich, Obama'nın yerine yeni senatör atayacak.

Atama yetkisi nedeniyle "iki arada bir derede kaldığını" belirten ve senatör atanmayı ümit edenlerin çokluğu nedeniyle bugünlerde "daha önce hiç olmadığı kadar çok dostu olduğunu" belirten Blagojevich, "Nihai kararımı verdiğimde bu dostlarımın yarısını kaybedeceğim" dedi.

Seçilen senatörün herhangi bir nedenle görevden ayrılması durumunda, senatörün görev süresinin geriye kalan bölümü için atama yapma yetkisi bulunan eyalet valisi, istediği kişiyi atayabiliyor.

Ayrıca valinin atama kararını vermesi için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor.
Bu gibi durumlarda senatör atanabilmek için sadece, en az 9 yıldır ABD vatandaşı olmak, ilgili eyalette oturmak ve en az 30 yaşında bulunmak gerekiyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon