AB'de "Türkiye krizi" beklenmiyor

AB Zirvesi öncesi Salı günü toplanacak Dışişleri Bakanları'nın, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açmadığı gerekçesiyle müzakere sürecini tamamen durdurarak Türkiye ile ilgili bir kriz tetiklemeleri beklenmiyor. Ancak Fransa, Yunanistan, Kıbrıslı Rumlar, sonuç bildirgesinde Türkiye ile ilgili paragrafların daha sertleştirilmesi için çaba gösteriyor.

Yayınlanma: 12.12.2010 - 18:25
Abone Ol google-news

16-17 Aralık günlerinde düzenlenecek olan AB Zirvesi öncesi AB Dışişleri Bakanları, Salı günü Brüksel'de toplanacak. Zirvede Türkiye'nin tartışılmayacağı belirtilirken Türkiye'nin Bakanlar toplantısının gündeminde olacağına, hakkında kararların alınacağına dikkat çekiliyor. Toplantıya ilişkin sonuç bildirgesinde de Türkiye ile ilgili paragraflar yer alacak.
ABHaber'e göre, Fransa, Yunanistan, Kıbrıslı Rumların başını çektiği çok az sayıdaki AB üyesi ülke, AB Dışişleri Bakanları toplantısı sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili paragraflarının, Ankara'nın Rum gemilerine limanları açmadığı gerekçesiyle daha sertleştirilmesini istiyor. Haberde şöyle denildi:

"AB üyesi ülkelerin zaten durma noktasına gelen müzakere sürecini tamamen durdurmak gibi niyetleri yok. Sorun Türkiye paragraflarının Kıbrıslı Rumların isteği doğrultusunda şekillenerek Türkiye-AB müzakere sürecini Kıbrıs sorununa iyice bağlanıp bağlanmayacağı.14 Aralık'ta toplantı sonunda yayınlanacak sonuç bildirisi tüm bu sorulara cevap verecek."

Bu arada, haberde zaten daha önceden de beklenmediği üzere 16-17 Aralık'taki AB liderler zirvesinin gündeminde genişleme ve bu çerçevede Türkiye'nin olmayacağına dikkat çekildi.

AB liderlerinin zirvede ekonomik kriz ile mücadele çerçevesinde kurulacak mekanizma konusunda uzlaşı arayacakları belirtilerek "Açıkçası AB liderler zirvesinin ana gündemini küresel ekonomik kriz oluşturuyor" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler