"Tezekli" protesto

Bursa'da, Türkiye Kamu-Sen üyeleri, doğal gaza yapılan zammı sobada tezek yaparak protesto etti. Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, ''Krizin ayak seslerinin zamlarla geldiğini, faturanın da memura, emekliye, işçiye, esnafa, çiftçiye yani emeğiyle geçinenlere kesildiğini net bir şekilde görmekteyiz." dedi.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 15:00
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, sendikanın lokalinde düzenlediği ''Memur bu kış doğal gaz yerine tezek yakacak'' konulu basın açıklamasında, yılbaşından bu yana 5 kez zam yapılan doğal gazın fiyatının 2 katına yaklaştığını belirtti.

Türkoğlu, doğal gazda yılbaşından bu yana yaşanan fiyat artışının, aynı dönemdeki TÜFE enflasyonunu neredeyse 10'a katladığını kaydederek, şöyle konuştu:

''Krizin ayak seslerinin zamlarla geldiğini, faturanın da memura, emekliye, işçiye, esnafa, çiftçiye yani emeğiyle geçinenlere kesildiğini net bir şekilde görmekteyiz. Memur maaşlarına 2008 yılında kümülatif yüzde 6 zam yapılırken, doğal gaza yüzde 66 zam yapıldı. Bu gidişle 3 oda 1 salon yerine memurun kışı ısınabilmek için tek odada geçireceği belli olmuştur. Ekonomi kurmayları her ne kadar (bizi etkilemez) deseler de sanırız kendilerini kastettiler. Sayın Maliye Bakanı bütçe dengelerini gözetirken, memurun dengesi bozulmaktadır. Krizin tüm maliyeti memurun, emeklinin, işçinin, çiftçinin, küçük esnafın kısacası emeğiyle geçimini sağlayan kesimlerin üzerine yıkılmaktadır.''

 

"Sabit gelirlilerin doğalgaz tüketme imkanı kalmamıştır"

Türkoğlu, Hükümetin memura 2008 yılının ocak ayında yüzde 2, Temmuzda da yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 6 maaş zammı yaptığını belirterek, bu artışın sadece doğal gaza yapılan zammı dahi karşılamadığını söyledi.

Bilimsel verilere göre, 4 kişilik bir ailenin aylık asgari doğal gaz kullanımının 200 metreküp olduğunu kaydeden Türkoğlu, bu ailenin Aralık 2007'deki doğal gaza ödediği faturanın ortalama 120 YTL iken, bu kış ödeyeceği rakamın 200 YTL'ye yükseldiğini belirtti.
Türkoğlu, sadece doğal gaz ve elektriğe yapılan zamların vatandaşın cebine yansımasının aylık 105 YTL olduğuna işaret ederek, ulaşıma, haberleşmeye, eğitime, kiraya, gıdaya gelen diğer zamların bu hesaba dahil olmadığına dikkat çekti.

Memur maaşına yapılan ortalama zam olan 60 YTL'nin, doğal gaz ve elektrik faturasındaki artışa dahi yetmediğini ifade eden Türkoğlu, şunları kaydetti:

''İzahı mümkün olmayan bu insafsız zamlar neticesinde dar ve sabit gelirlilerin doğal gaz tüketme imkanı kalmamıştır. Geriye dönüş başlamıştır. Bu dönüş kömüre ve hatta tezeğe kadar gidecektir. Hükümetin bu insafsız zamlarını protesto etmek maksadıyla memurlar artık farklı ısınma yollarına başvuracaktır. Kömürün yanı sıra çevre köylere yakın olan memur aileleri tezek yakmaya başlayacaktır.''

Türkoğlu ve sendika üyeleri, daha sonra lokale kurdukları sobada tezek yakarak, üzerine boş tencere koydular.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler