Çin'in, Obama'dan isteği

Çin hükümeti, ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'dan, Tayvan'ın bağımsızlığına karşı çıkmasını ve "Tek Çin" politikasına bağlı kalmasını istedi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, Pekin'deki haftalık olağan basın toplantısında, bu konunun Pekin ile Washington arasında iyi ilişkiler yürütülmesi açısından büyük önem ve hassasiyet taşıdığını kaydetti.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 15:33
Abone Ol google-news

Çin hükümeti, ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'dan, Tayvan'ın bağımsızlığına karşı çıkmasını ve "Tek Çin" politikasına bağlı kalmasını istedi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949 yılında, Çin'deki milliyetçiler Tayvan adasına kaçıp burada kendi yönetimlerini kurdu. Pekin yönetimi, Tayvan'ı bir eyaleti olarak görüyor ve diğer ülkelerin burayla resmi ilişki kurmasına karşı çıkıyor. Geçen ay ABD Başkanı George Bush yönetimi Kongreye, Tayvan'a 6 milyar doları aşkın tutarda silah satılmasının planlandığını açıklamıştı. Bu açıklamaya Pekin yönetimi sert tepki göstermişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, basın toplantısında gazetecilerin, Barack Obama'nın başkan seçilmesinden sonra Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin nasıl gelişeceğine ilişkin sorularını yanıtlarken, Çin'in, ikili ilişkileri stratejik açıdan ve uzun vadeli olarak değerlendirme görüşünde olduğunu ve bu tutumun değişmeyeceğini kaydetti.

 

Serbest ticarete saygı çağrısı

Çinli yetkili, Obama'nın serbest ticarete saygı göstermesini ve ticari kormacılığa karşı çıkmasını beklediklerini de ifade etti.

Çin ile ABD arasındaki ticarette ortaya çıkan açığa da değinen sözcü, "ABD'de bazı kişiler, iki ülke arasındaki ticari dengesizliğin Çin parası yüenin değerinden kaynaklandığını düşünüyor, ancak iki ülke arasındaki ticareti doğru anlamalıyız" diyerek, dengesizliğin ekonomik küreselleşme zeminindeki emek paylaşımından kaynaklandığını savundu.

Bu arada Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun, 15 Kasım'daki G-20 zirvesine katılmak için ABD'ye gideceği, ancak Obama'yla görüşüp görüşmeyeceğinin henüz kesin olmadığı bildirildi.

 

Çin'in küresel füze savunma sistemine ilişkin tutumu

Öte yandan sözcü Çin Gang, Çin'in küresel füze savunma sistemine ilişkin tutumunu anlatırken, öteden beri, küresel füze savunma sistemi kurulmasına karşı olduklarını yineledi.
Sözcü, bu sistemin dünyanın bazı bölgelerine konuşlandırılmasının ya da bununla ilgili işbirliği ilişkileri geliştirilmesinin, stratejik denge ve istikrarın korunması açısından yararlı olmadığı görüşünde olduklarını ifade ederek, böyle bir gelişmenin ülkeler arasındaki karşılıklı güven ve bölgesel istikrar için de olumlu olmadığını ileri sürdü.

ABD'nin Doğu Avrupa'da füze savunma sistemi konuşlandırmasına ilişkin olarak Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya'nın Baltık Denizi bölgesine füze konuşlandıracağını belirtmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, son gelişmelerin, her ülkenin diğer ülkelerin kaygılarını ciddiyetle dikkate alması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler