Nabucco Projesi hızlandırılıyor

Türkiye'den Avupa Birliği (AB) ülkelerine doğal gaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen Nabucco Boru Hattı Projesi hızlandırılıyor. Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Andris Piebalgas yaptığı açıklamada, Nabucco Boru Hattı Projesi'ni daha da hızlandıracaklarını söyledi.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 21:17
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Andris Piebalgas, Nabucco Boru Hattı Projesi konusunda temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Piebalgas, yaptığı açıklamada, Nabucco çerçevesinde yaptıkları görüşmelerin iyi gittiğini söyledi. Nabucco projesi ve Türkiye'nin bu projede önemli olduğunu vurgulayan Piebalgas, projeyi daha da hızlandırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Yetkililer, AB'nin, Rusya'nın rekabeti nedeniyle, Hazar bölgesinin doğal gazını Avrupa'ya aktarma konusunda elini çabuk tuttuğunu belirtiyor. AB ile Türkiye arasındaki Nabucco transit ülke anlaşmasının, yıl sonuna kadar imzalanabileceği kaydediliyor.

AB, enerji konusunda, Rusya'ya bağımlı kalmak istemediği için Nabucco projesine önem veriyor.

 

Nabucco nedir?

Nabucco, Türkiye'den AB ülkelerine doğal gaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesi.

Bu proje, Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkıyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından destekleniyor.

2007 yılının ortalarında Rusya'nın, Orta Asya'daki, hattın büyük doğal gaz tedarikçileri olan ülkelerle (Kazakistan, Türkmenistan) büyük miktarlarda doğal gaz alım sözleşmeleri imzalayacağını duyurması ile zayıflayan Nabucco projesi, Alman RWE firmasının Şubat 2008'de Nabucco Şirketi'ne eşit ortak olmasıyla yeniden güç kazandı.

Toplam uzunluğunun 3 bin 300 kilometre olması öngörülen proje 2002 yılında BOTAŞ tarafından başlatıldı. Türkiye'den çıktıktan sonra terminal ülke Avusturya'ya kadar sırasıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'dan geçecek boru hattına bu ülkelerin enerji şirketleri de eşit oranda ortak oldu.

Nabucco Projesi, 2010'da başlanması durumunda 2013 yılında tamamlanacak.
İlk yıllarında 4,5-13 milyar arasında taşınması düşünülen doğal gazın hatta yeterli gaz sağlanması durumunda 2020 yıllarında tam kapasitesine ulaşarak 25,5-31 milyar metre küpe ulaşacağı öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler