Putin devlet başkanı oluyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in gelecek yıl devlet başkanlığı görevine dönebileceği ileri sürüldü. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in istediği anayasal değişikliğin yapılması halinde, Putin'in 2009 yılından 2021 yılına kadar ülkenin devlet başkanı olarak kalabileceği konuşuluyor.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 21:59
Abone Ol google-news

Rus ekonomi gazetesi Vedomosti'nin Kremlin'e yakın bir kaynağa dayanarak yayımladığı haberde, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in dün yaptığı "Ulusa Sesleniş" konuşmasında devlet başkanının görev süresinin 6 yıla uzatılmasını istediği hatırlatılarak, bu planının Medvedev'in yardımcısı Vladislav Surkov tarafından hazırlandığı kaydedildi.

Medvedev'in gelecek yıl çekilerek yerine Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in geçmesine olanak sağlayacağı ve görev süresinin uzatılmasıyla da Putin'in 4 yerine 6 yıl gibi uzun bir süre görevde kalacağı belirtilen haberde, "Bu senaryoya göre Medvedev, gerekli anayasal değişiklikleri yaptıktan sonra, süresinin tamamlanmasından önce istifa edebilir ve böylece devlet başkanlığı seçimleri 2009 yılında yapılabilir" denildi.

Haberde, bu geçiş sırasında Medvedev'in halkın hoşuna gitmeyecek sosyal reformları yapabileceği ve devlet başkanının görev süresiyle ilgili anayasa maddesini değiştirebileceği belirtilerek, "Böylece Putin, daha uzun süreli bir başkan olarak Kremlin'e dönebilir" ifadesi kullanıldı.

Gazetede, Medvedev'in istediği anayasal değişikliğin yapılması halinde, Putin'in 2009 yılından 2021 yılına kadar ülkenin devlet başkanı olarak kalabileceği ileri sürüldü.

Putin'in sözcüsü Dimitriy Peskov, iddialar üzerine yaptığı açıklamada, "Bu tamamen gazetenin kendi düşüncesi. Haberin kesinlikle hiçbir temeli yok" dedi.

Peskov, Dimitriy Medvedev'in, Rusya Federasyonu'nun belli bir süre için seçilen devlet başkanı olduğunu sözlerine ekledi.

Medvedev'in görev süresi 2012 yılında sona ererken, Rusya'daki siyasi gözlemciler anayasa değişikliği yapılması halinde bunun erken seçim gerekçesi olabileceğini savunuyor.

Dimitriy Medvedev; dün yaptığı konuşmada, 4 yıllık görev süresinin askeri reformları yapabilmesinin istikrarlı bir demokrasiye sahip olma için yeterli bir süre olmadığını savunmuştu.

Kremlin'den bir yetkili de yaptığı açıklamada, Medvedev'in önerdiği süre uzatımının kendisini etkilemeyeceğini, bunun bir sonraki dönem için geçerli olabileceğini söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler