Obama'nın kabine listesi

ABD'nin 44'üncü başkanı seçilen Barack Obama, 20 Ocak 2009'da yemin ederek Beyaz Saray'a yerleşmeden önce kabine üyeleri üzerinde çalışmalara başladı. Basına sızan ve henüz kesin olmayan listede; Robert F. Kennedy'den Arnold Schwarzenegger'e kadar bir çok ''yıldız'' isim bulunuyor.

Yayınlanma: 06.11.2008 - 19:23
Abone Ol google-news

ABD'nin yeni başkanı seçilen Barack Obama kabine üyeleri üzerinde çalışmalara başladı. Obama, seçim kampanyasında önemli rol oynayan Caroline Kennedy, Demokrat Parti'li Obama'ya seçimden kısa süre önce desteğini açıklayan ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell ve 2004 yılında ABD Başkanı George W. Bush'un karşısında yarışan Demokrat Parti'li Senatör John Kerry yeni yönetimde yer alacak isimler arasında sayılıyor. ABD Adalet Bakanlığı için düşünülen isim, Arizona Valisi Janet Napolitano.

ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton döneminin siyasi danışmanı Rahm Emanuel'in ise Beyaz Saray Sekterliği pozisyonunu kabul ettiği bildirildi.

Demokrat Parti'li Senatör John Kerry'nin, ABD Dışişleri Bakanlığı görevi için düşünüldüğü söyleniyor. Massachusetts Senatörü Kerry, Obama'nın siyasi kariyerinde ilerlemesinde önemli bir yer tutuyor. Kerry, Bush'a karşı 2004 yılı seçimlerinde yarışırken, Demokrat Parti kongresinde Obama'ya, ana konuşmacı pozisyonu vermiş ve Obama'nın Amerikan halkı önünde gerçekleştirdiği bu ilk ''umut ve değişim'' konuşması, siyasi kariyerini başlatmıştı.

Kerry'nin dışında bu görev için adı geçen isim, Cumhuriyetçi Parti Nebraska Senatörü Chuck Hagel. Ancak Hagel'ın pozisyonu, ABD Savunma Bakanlığı'nda ne olacağına da bağlı. Obama'nın, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin Savunma Bakanı olarak Robert Gates'i yerinde tutabileceği belirtiliyor. Eğer Cumhuriyetçi Partili Gates bu görevde kalırsa, Obama'nın, hem ABD Savunma Bakanlığı, hem de Dışişleri Bakanlığı gibi iki önemli pozisyonda rakip partinin adamını bulundurmak istemeyeceği söyleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı için adı geçen bir başka isim de, ABD'nin eski Genelkurmay Başkanı ve ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell. Cumhuriyetçi Partili Powell'ın, seçimden kısa süre önce Obama'ya desteğini açıklaması, Washington'da, Powell'ın olası Obama yönetiminde kabine görevi almak istediği yorumlarına yol açmıştı. ABD Savunma Bakanlığı için, ABD'nin eski Deniz Kuvvetleri Bakanı Richard Danzig'in de adı geçiyor.

ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke'un da bu görev için adı geçiyor ancak bazı gözlemciler Hillary Clinton'a daha yakın olan Holbrooke'un bu görevi almasının zor olabileceği yorumunu yapıyor. Yine Dışişleri Bakanlığı için düşünülen isimlerden biri Obama'nın dış politika danışmanları Susan Rice ve Greg Craig.

Amerikan ekonomisinin kötüye gittiği bir dönemde ABD Hazine Bakanlığı önemli olacak. Bu nedenle bir çok aday bu pozisyon için gözden geçiriliyor. New York Merkez Bankası Başkanı Tim Geithner'ın bu pozisyon için ciddi biçimde düşünüldüğü belirtiliyor. Clinton yönetiminin son döneminde görev yapmış olan Larry Summers da çok dikkat çeken bir isim. Bazılarına göre, Obama'ya son piyasa krizinde danışmanlık yapan Summers, "bu iş için biçilmiş kaftan". ABD'nin eski Merkez Bankası Başkanı Paul Volcker'ın da adı bu pozisyon için geçiyor. Dünyanın en zengin işadamlarından Warren Buffet'nin de ABD Hazine Bakanlığı için düşünüldüğü konuşulmakla birlikte, Buffet'nin bu pozisyonu istediğine dair bir işaret görülmüyor.

Başkan seçilen Obama'nın, Kennedy ailesinden Robert F. Kennedy'yi, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın başına getirmeyi planladığı ve Kennedy'nin kuzeni Caroline'ı ise ABD'nin BM Daimi Temsilciliği pozisyonu için düşündüğü belirtiliyor. Böyle bir adımın, Obama'nın parti içinde başkan adaylığı yarışı verdiği Hillary Clinton ve Senatör Ted Kennedy'yi de memnun edeceği söyleniyor. Bu tutum, Obama'nın uzlaşmacı yaklaşımıyla uyumlu görünüyor. Caroline Kennedy'nin adı, ABD Eğitim Bakanlığı için de düşünülüyor.

Obama'nın, Cumhuriyetçi Partili California Valisi Arnold Schwarzenegger'i de ABD Enerji Bakanlığı görevi için düşündüğü belirtiliyor. Bu pozisyon için potansiyel adaylar arasında Pennsylvania Valisi Ed Rendell ve New York Eğitim Bakanı Joel Klein, hatta eski CIA Başkanı James Woolsey bile bulunuyor.

Barack Obama'nın, Clinton yönetimi döneminden bazı isimleri de önemli pozisyonlara getirmeye hazırlandığı söyleniyor. Clinton döneminin Beyaz Saray Genel Sekreteri John Podesta ve Obama, yine Clinton döneminin yetkilileri Carol Browner, William Daley ve Federico Pena ile geçiş dönemi danışma kurulu oluşturdu ve bu ekip, yeni kabinenin oluşturulmasında birlikte çalışacak.

 

Obama'nınilk basın toplantısı yarın

ABD'de salı günü düzenlenen seçimlerde 44. başkan olarak seçilen Barack Obama, seçim sonrası ilk basın toplantısını yarın yapacak.

Obama'nın adı açıklanmayan bir yardımcısı, Obama'nın cuma günü Chicago'da ekonomik danışmanlarıyla bir araya geleceğini ve ardından ilk basın toplantısını düzenleyeceğini söyledi.
Yardımcısı, gelecek hafta başında da, Obama'nın eşi Michelle ile Washington'a giderek ABD Başkanı George Bush ile bir araya geleceğini kaydetti.

Başkan Bush da, bugün Beyaz Saray personeliyle görüşmesinde, daha önce davet ettiği Obama ile gelecek hafta bir araya geleceklerini belirtmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler