Vergi indirimini "Beyaz Tahta"da anlatıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçilerle vardığı vergi indirimleri uzlaşmasına, kendisinin de mensubu olduğu Demokrat Partililer'i ikna için ilginç ve yaratıcı yöntemler kullanıyor.

Yayınlanma: 15.12.2010 - 17:10
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, seçimlerde Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesi ve Senatoda da güçlerini artırmasının ardından yeni Kongre dönemi ve yeni yıl başlamadan orta sınıfa yönelik vergi indirimleri ile işsizlik maaşlarının 13 ay uzatılmasını Kongreden geçirmek istiyor. Barack Obama, önceki ABD Başkanı George W. Bush döneminin buluşu olan ve Demokrat Partililer'in "zenginler için" vergi kesintisi olarak yorumladığı vergi kesintisine "evet" demek zorunda kalmıştı.

Cumhuriyetçilerle vardığı bu uzlaşma sonucu Kongre'deki Demokratlardan tepki çeken Obama, bugün Senatonun önüne gelecek vergi indirimi tasarısının onaylanması için yoğun çaba harcıyor.

Her konuşmasında, Washington'da siyasi zaferlerle uğraşmak yerine, halkın refahının birinci önceliği olduğunu belirten Obama, uzlaşının, orta sınıf Amerikalı ile işsizlik maaşlarından yararlananları rahatlatacağını, aileler, öğrenciler ve küçük işletmelere kolaylıklar sağlayacağını vurguluyor.


"Beyaz tahtada" vergi dersi

İkna çabalarını konuşmalarıyla sınırlandırmak istemeyen Obama, uzlaşının yararlarını anlatmak için okullardaki eğitim-öğretim sisteminde kullanılan bir yönteme başvurdu. Beyaz Saray'ın internet sayfasında açılan ve "Beyaz Tahta" (White Board) adını taşıyan uygulamayla, vergi indirimleri uzlaşının önemi anlatılıyor.

Bir öğretmen gibi "Beyaz Tahta"nın başına geçen Obama'nın Ekonomik Danışma Konseyi Başkanı Austin Goolsbee, bir öğretmen gibi "Beyaz Tahta"nın başına geçerek vergi konusunu anlatıyor. Tahta karşısında, Demokratlar ile Obama'nın taleplerini karşılaştıran Goolsbee, Obama'nın Bush dönemi zenginler için vergi kesintisi konusunda duruşundan vazgeçmediğini ama bu düzenlemenin daha çok orta sınıf Amerikalılar, öğrenciler, aileler ve küçük işletmeler yararına olduğuna iknaya çalışıyor.


Obama, Kongre'yi onaylamaya çağırdı

Bu arada Obama, Kongre'yi tekrar uzlaşmayı onaylamaya çağırdı.

Aralarında General Electric'in Başkanı Jeffrey Immelt ve Cisco Systems'in Başkanı John Chambers'in da bulunduğu ABD'nin en büyük 20 işadamıyla ekonomi, işsizlik ve vergiler gibi konular hakkında görüşen Obama, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada yine vergi indirimleri konusuna dikkati çekti.

Bu indirimlerin, büyümeye zarar vermeyeceğini ve işadamlarının yatırımlarına yol açacağını belirten Obama, bu uzlaşıyı başka bir zamana bırakmamak gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler