ABD'de eşcinsel asker yasağı kalkıyor

ABD'de eşcinsellerin cinsel kimliklerini saklamadan orduda görev yapmalarının önü açılıyor.

Yayınlanma: 16.12.2010 - 15:50
Abone Ol google-news

Amerikan Temsilciler Meclisi, eşcinsellerin cinsel kimliklerini saklamadan orduda görev yapmaları önündeki yasağın kalkmasını onayladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Temsilciler Meclisi büyük bir oy farkıyla 1993'ten bu yana uygulanan 'Sorma, Söyleme' adlı politikaya son verilmesini kabul etti.

Yasağın kaldırılması şimdi Senatoda oylanacak.

Demokratlar tasarının bu yılsonuna dek kongreden geçmesini amaçlıyor. Çünkü Ocak'tan itibaren Temsilciler Meclisi'nin kontrolü, Cumhuriyetçilere geçecek.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Robert Gates de ay başında Kongre'ye, eşcinsellerin orduda görev yapmalarına yönelik yasağı kaldırma çağrısında bulundu.

Robert Gates, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından yapılan bir araştırma kapsamında görüşleri alınan 115 binden fazla askerle 44 binden fazla asker eşinden yaklaşık yüzde 70'inin, yasağın kalkmasını desteklediğini söyledi.

Pentagon tarafından yapılan araştırmada, eşcinsellerin orduda görev almasının savaş yeteneği için çok düşük risk oluşturduğu belirtildi.

Araştırmada ayrıca, eşcinsellere yönelik yasağın, orduya zarar vermeden kaldırılabileceği bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 17 yıldır, eşcinsellerin orduda görev yapmalarıyla ilgili olarak "Sorma, söyleme" adı verilen bir politika uygulanıyor.

1993 yılından önce eşcinsellerin Amerikan ordusuna katılmaları yasaktı.

"Sorma, söyleme" politikası sayesinde ise eşcinsel kimliklerini gizli tutan kişiler Amerikan ordusunda yer alabiliyor.

Ancak söz konusu kişiler, bu bilginin açığa çıkması halinde ordudan atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir kamuoyu araştırması ise Amerikalıların yüzde 58'inin, eşcinsellerin orduda görev yapmalarına izin verilmesinden yana olduklarını gösteriyor.

ABD'de daha önce iki federal mahkeme, eşcinsellerin yönelik yasağın Amerikan Anayasası'na aykırı olduğuna hükmetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler