Kalbin düşmanı yüksek kolesterol

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Erzurum, "Şişmanlık, yaşam tarzı, yaş, diyabet, yüksek tansiyon, bazı hastalıklar, sigara ve stres gibi faktörler, kötü kolesterolü (LDL) yükseltir" dedi.

Yayınlanma: 16.12.2010 - 18:09
Abone Ol google-news

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Erzurum, kalp hastalıkları riskini artıran en önemli etmenlerden olan kan değerleri ve ideal oranlara ulaşmak için yapılması gerekenler olduğunu belirterek "Kalıtım, yanlış beslenme, şişmanlık, yaşam tarzı, yaş, diyabet, yüksek tansiyon, bazı hastalıklar, sigara ve stres gibi faktörler, kötü kolesterolü (LDL) yükseltir, iyi kolesterolü (HDL) azaltır.Kanda fazla miktardaki kolesterolün varlığı, damar tıkanıklığını beraberinde getiriyor. Bu nedenle damar hastalıkları riskini en iyi ortaya koyan parametrelerden biri kolesterol değerleridir" diye konuştu .

Uzman Dr. Erzurum kalp sağlığı için ideal kan değerlerini herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. Erzurum "Büyük tansiyonun 14 veya küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olması (140/90 mmHg) yüksek tansiyon demektir. Hipertansiyon; beyin kanaması, felç, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabilir. 20 yaşın üzerindekilerde kan kolesterol düzeylerinin 200 mg/dl’nin, kan LDL kolesterol düzeylerinin ise 130 mg/dl’nin altında olması ve HDL kolesterol düzeylerinin de 40 mg/dl’nin üzerinde olması istenilen değerlerdir.Toplam kolesterol 200 mg/dl’den fazla ya da LDL kolesterol 130 mg/dl’den yüksek ya da HDL kolesterol 40 mg/dl’den düşükse kişide kalp damar hastalıkları riski artar" şeklinde konuştu.

BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Erzurum, tansiyonun orta yaşa kadar her beş yılda bir ölçtürülmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: "Yaşın ilerlemesiyle kolesterol düzeylerinde artış görülür. Kolesterol düzeyleri, 20 yaşından itibaren orta yaşlara kadar her beş yılda bir ölçülmelidir.Yüksek kolesterolün kontrol altına alınmasıyla yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı, kesin olarak biliniyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler