Alevi yurttaşlar Ankara yolunda

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun, Alevi yurttaşların AKP iktidarından taleplerini dile getirmek amacıyla yarın Ankara'da düzenleyeceği miting için katılımcılar yurdun dört bir yanından yola çıktılar. Miting, Sıhhıye Meydanı'nda saat 13 'te başlayacak. Alevi yurttaşlata birçok sanatçı ve aydın da destek verecek.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 09:11
Abone Ol google-news

Sıhhiye Meydanında pazar günü saat 13.00te başlayacak mitingde Aleviler, zorunlu din derslerinin, Diyanetin kaldırılması, cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması ve Madımak Otelinin müze olması taleplerini bir kez daha dile getirecekler. Mitinge, ABFye bağlı 150 şubenin yanı sıra 200ü aşkın cem ve kültürevi, hemşehri ve köy derneği ile üniversite öğrencileri, tüm sol partiler, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları da destek verecek. Arif Sağ, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan ve şair Ahmet Tellinin de destek vereceği mitingde Alevilerin asimilasyonuna son verilmesi istenecek. Dün Ordudan yola çıkanAyrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık yürüyüşçüleri Tokat ve Amasyanın Merzifon ilçelerine uğradıktan sonra Çorumda bazı siyasi parti temsilcileri, sendika başkanları, çeşitli sivil toplum örgütü üyeleri tarafından karşılandı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu ve beraberindeki federasyon üyeleri de dün İstanbul Kadıköyden otobüslerle Ankaraya hareket ettiler. Kenanoğlu, Balıkesir, İzmir, Antalya ve Adanadan da binlerce kişinin yola çıktığını, bütün grupların bugün Nevşehirin Hacıbektaş ilçesine uğrayacağını söyledi

 

Alevilerin hak talebi

Çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü de etkinliğe destek veriyor. Federasyon Genel Başkanı Ali Balkız, 9 Kasımdaki buluşmanın ana temasının Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkıolduğunu belirterek Bu yürüyüş demokrasi içindir, insan hakları içindir, şeriatçı yükseliş dursun, IMF politikaları sona ersin diyedirdedi.

AİHM 9 Ekim 2007de zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğuna karar vermişti. Mahkemenin kararı 9 Ocak 2008de kesinleşmişti. AKP iktidarı karara ilişkin 3 aylık uygulama süresi boyunca hiçbir somut adım atmamıştı. AİHM 12 Ağustos 2008de kararın uygulanmadığı gerekçesiyle Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine başvurmuştu. Alevi örgütleri de okulların açılmasından kısa süre önce İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Malatyada oturma eylemleri yapmıştı. Bu mitinglerde yurttaşların daha kitlesel eylemler yapılması gerektiği yönündeki görüşlerini dikkate alan ABF, yurdun dört bir yanından Ankaraya yürüyüş başlatma kararı aldı. Bu çerçevede İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İzmir, Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Tarsus, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Muş, Bingöl, Tunceli, Malatya, Ordu, Tokat, Samsun ve Çorumdan binlerce Alevi otobüslerle Ankaraya gelmeye başladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler