Obama tebrikleri kabul ediyor

ABD'de yapılan başkanlık seçimlerinin galibi Barack Obama, dünya liderleri ile telefonda görüşüp tebrikleri kabul ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İsrail başbakanı Ehud Olmert ve Japonya Başbakanı Taro Aso ile görüşen Obama diplomatik temaslarına başladı.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 09:56
Abone Ol google-news

ABD'nin yeni başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İsrail başbakanı Ehud Olmert, Japonya Başbakanı Taro Aso ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birer telefon görüşmesi yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada Obama ile Sarkozy arasında yapılan görüşmede iki liderin uluslararası konular ile dünyadaki mali kriz hakkında görüşmede bulunduğu bildirildi. Açıklamada 30 dakika kadar süren görüşmenin ''oldukça sıcak'' geçtiği ve iki liderin ''yakın gelecekte bir araya gelmek'' konusunda anlaştıkları belirtildi.

İsrail Başbakanı Olmert de, ABD'nin 44 üncü başkanı seçilen Barak Obama ile telefon görüşmesi sırasında Orta Doğu barış sürecinin ileriye götürülmesi gerektiği konusunda anlaştıkları açıklandı. Açıklamada, ''Her iki lider de barış sürecinin devam ettirilmesi ve bunu yaparken de İsrail'in güvenliğinin korunması gerektiğini dile getirdiler''  denildi.

Obama, Japonya Başbakanı Taro Aso yaptığı telefon görüşmesinde iki liderin dünyayı etkisi altına alan mali kriz, Afganistan ve Kuzey Kore ve diğer sorunların çözüme kavuşturulabilmesi için yakın çalışmalarda bulunmak konusunda anlaştıkları belirtildi.

Obama'nın görüşme sırasında, Taro ile kişisel ilişkileri ilerletmek istediği ve Japonya'ya karşı büyük bir yakınlık duyduğunu söylediği kaydedildi. Açıklamada, Obama'nın ayrıca ''Obama için Obama'' kampanyasını başlatarak kendi seçim kampanyasına destek veren Japonya'nın Obama kenti hakkında bilgi sahibi olduğunu Taero Aso'ya ilettiği bildirildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD'nin yeni Başkanı seçilen Barack Obama'yla telefon görüşmesi yaptı. Merkel ve Obama'nın dün akşam yaptıkları konuşmada, dünyadaki ekonomik krizin aşılması konusunda sıkı işbirliği yapılması kararı aldıklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler