Brokerlar eylemde

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) yaklaşık 400 broker, borsa işlem salonunda broker sayısına kısıtlama getiren kararı protesto etmek amacıyla, bugün seans salonuna girmeme ve işlem yapmama eyleminde bulunuyor.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 10:02
Abone Ol google-news

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda seansın başlayacağı saat 09.30'dan önce İMKB'ye gelen brokerların bazıları seans salonuna girerken, bazılarının dışarıda kaldığı gözlendi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB'de görevli brokerlara destek olmak amacıyla en azından bir seans salonunun devam etmesini istediklerini söyledi.

Brokerların işsiz kalması diye bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Erkan, uzaktan erişime geçmeden önce broker sayısının 1.200 olduğunu, uzaktan erişim başladıktan sonra aktif olarak işlem yapan broker sayısının 400'e gerilediğini hatırlattı. Erkan, ''Orada zaten 800 kişilik bir azalma var'' dedi.

Bu düzenlemenin ardından broker sayısının sıfıra kadar inebilme tehlikesinin de bulunduğunu vurgulayan Erkan, ''Broker arkadaşlarımıza destek olmak amacıyla en azından bir seans salonumuzun devam etmesini istiyoruz'' dedi.

Brokerların Borsada ''boş oturduğu'' yönünde bir yanlış anlama bulunduğunu ifade eden Hüseyin Erkan, brokerların emirleri internet üzerinden kendi sistemlerine gireceklerini söyledi.

SPK'nın, piyasanın gelişimi için her türlü çabayı gösterdiğini kaydeden Erkan, kurum ile devamlı görüştüklerini belirtti.

 

''İşlem hacmi yüzde 15'i''

Hüseyin Erkan, İMKB'de emirlerin yüzde 95'inin uzaktan erişimle geldiğini hatırlatarak, brokerların gerçekleştirdiği yüzde 5'lik emir girişinin toplam işlem hacmi içindeki payının yüzde 15 olduğunu, burada hacimlerin biraz daha yüksek gerçekleştiğine dikkati çekti.

Bütün dünyada bunun böyle olduğunu ama seans salonları, brokerların yorumları olmadan bir sermaye piyasasının gelişmesinin mümkün olmadığına işaret eden Erkan, ''Brokerların fonksiyonu çok önemli, seans salonlarımızın birinin ayakta kalmasına çalışıyoruz'' dedi.

Borsa brokerlarından Aynur Çal, krizin olduğu dönemde böyle bir geçişin yapılmak istenmesinin kötü olduğunu söyledi.

Broker Kadri Kalabalık ise brokerların ortalama 20 yaşından bu yana burada görev aldıklarını, bundan sonrasında iş bulma imkanlarının kısıtlı olacağını söyledi. Bazı brokerlar da ''Borsanın bittiğini'' kendilerinin de bugün seans salonuna girdiğini ancak, tekrar çıktıklarını belirttiler.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler