K.Kore: Diyaloğa da mücadeleye de hazırız

Kuzey Kore, Barack Obama'nın başkanlığa seçilmesinden sonra ABD ile diyaloğa da mücadeleye de hazır olduğunu bildirdi. Seçim kampanyası boyunca Kuzey Kore ile doğrudan görüşmelerden yana olduğunu söyleyen Barack Obama'nın başkanlığa seçilmesiyle, ABD- K.Kore ilişkilerinin "yeni bir dönem"e girmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 10:43
Abone Ol google-news

Kuzey Kore'nin, nükleer programıyla ilgili olarak New York'ta görüşmelerde bulunan müzakerecisi Ri Gun, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'de kurulacak yeni yönetim hangi politikayı seçerse seçsin, bu yönetimle "Eğer diyalog isterlerse diyaloğumuz olur. Eğer bizi yalıtmak isterse buna karşı mücadele ederiz" dedi.

 

K. Kore liderinin sağlık durumu

Ri, gazetecilerin Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in sağlık durumuyla ilgili sorular sorulunca, kızarak, bu tür haberlerin "tümüyle saçmalık" olduğunu söyledi. Kim'in Ağustos ortalarında beyin kanaması geçirdiğine inanılıyor, ama Kuzey Kore bu tür iddiaları yalanlıyor.

 

ABD-K.Kore-G.Kore üçgeni

Seçim kampanyası boyunca Kuzey Kore ile doğrudan görüşmelerden yana olduğunu söyleyen Obama, bugün Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak'la telefon görüşmesi yaptı. Güney Kore Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklama göre, Obama görüşmede Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili sorun konusunda Güney Kore ile yakın işbirliği içinde olmaya devam edeceklerini söyledi.

Kuzey Kore, ABD Başkanı Bush'un 2000'de ilk dönem başkan seçilmesinden sonra Bush ile ilgili ilk yorumu yapmak için Şubat 2001'e kadar beklemişti.

 

İlişkilerde yeni dönem

Bu arada, Japonya'da yayımlanan Choson Sinbo adlı Kuzey Kore yanlısı bir gazete, ABD Başkanlığına Barack Obama'nın seçilmesinin, Kore Yarımadası'nda "yeni bir döneme girilmesi" anlamına geldiğini belirtti. Gazetenin yazdıkları Kuzey Kore yönetiminin Obama ile ilgili ilk dolaylı yorumu olarak değerlendiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler