"Kriz giderek büyümektedir"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Küresel finans krizi er ya da geç sona erecektir ama küresel iklim krizi giderek büyümektedir, sonu da gözükmemektedir. Dün insanoğlu olarak doğayı tüketiyorduk şimdi bu sorumsuzluğun bedeli olarak doğa bizim hayatımızı tüketmektedir'' dedi.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 11:00
Abone Ol google-news

Toprak Mahsulleri Ofisi, TOBB ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonunca (TUSAF) düzenlenen Buğday ve Ekmek Kongre ve Sergisi, Antalya'nın Belek beldesinde başladı.

Kongrenin açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın karmaşık bir dönemden geçtiğini belirterek, dünyanın küresel iklim kuraklığıyla birlikte finans kuraklığı da yaşadığını söyledi.

Yüksek nüfus artışı, tarım alanlarının kontrolsüz kullanımı ve israf nedeniyle besin maddelerinin gelecekte yetersiz ve pahalı olacağını savunan Hisarcıklıoğlu, ''Küresel finans krizi er ya da geç sona erecektir ama küresel iklim krizi giderek büyümektedir, sonu da gözükmemektedir. Dün insanoğlu olarak doğayı tüketiyorduk şimdi bu sorumsuzluğun bedeli olarak doğa bizim hayatımızı tüketmektedir'' diye konuştu.

Artan fiyatlar ve yetersiz kalan üretimin tarımın önemini dünyaya yeniden hatırlattığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, maddi imkanı geniş ancak toprakları yetersiz ülkelerin, gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yabancı ülkelerden toprak satın aldıklarına veya kiraladıklarına işaret etti. Türkiye'nin tarım potansiyelini iyi kullanması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Biz de büyük tarımsal projelerin tamamlanmasında yabancı yatırımcılardan yararlanmalıyız. Türkiye tarım konusunda stratejik duruma gelmeli ve tarım üssüne dönüşmelidir'' dedi. Bunun için vizyon gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar yanlış üretim ve teşviklerle çiftçinin verimsiz üretime yönlendirildiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin küresel kriz ortamına, büyüme temposunun düştüğü, dış cari açık ve özel sektörün dış borçlarının arttığı bir dönemde yakalandığını öne süren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Türkiye gelişmiş ülkelerin yakalandığı krize 2001'de yakalanmıştı. Bu krizde bizim farkımız, 4-5 yılda bir krizle karşılaştığımız için daha tecrübeliyiz. Küresel krizin etkileri elbette olacak. Cari açık ve finansal sıkıntı olacak. Vergi gelirleri azalacak. Finansmanda, dış ticarette ve turizmde sıkıntı yaşanacak. Türkiye cari açığını Osmanlı'dan bu yana finanse edemedi. Cari açığı finanse edemediği zamanlarda da kriz yaşadı.''



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler