"Mültecilerin zorunlu olarak gönderilmesi tehlike işareti"

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Aralık'ta, 20 Iraklı mültecinin İsveç tarafından zorunlu olarak ülkelerine geri gönderilmesinin tehlike işareti olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 18.12.2010 - 11:50
Abone Ol google-news

Çavuşoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Iraklı mültecilerin zorunlu olarak Irak'a geri gönderilmelerinin İsveç tarafından ilk kez gerçekleştirilmediğini ve bu nedenle endişeli olduğunu ifade ederek, geri gönderme kararlarının BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bu alanda alınmış kesin kararlarına karşı olarak uygulandığını belirtti.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu, BMMYK'nin bütün ülkelerin Iraklı mültecilerin, özellikle ülkenin en tehlikeli bölgelerinden gelmiş olanların sınır dışı edilmesinden kaçınılmasına yönelik açık kararı olmasına rağmen, bazı mültecilerin Irak'ın en tehlikeli bölgelerine geri gönderildiğine dikkati çekti. Çavuşoğlu İsveç'teki Iraklı mülteciler tarafından AİHM'ye yapılmış yoğun başvurular olduğunu ve bu başvuruların birçoğunun AİHM tarafından kabul edildiğini de sözlerine ekledi.

İsveç'in, BMMYK tarafından verilen kararları göz önünde bulundurması ve AİHM'in bu alanda yapılan başvurulara ilişkin kararını beklemesi gerektiğini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, AİHM tarafından geri gönderilen bazı mültecilere ilişkin kararların henüz açıklanmamış olduğunu da kaydetti.

Çavuşoğlu fas'a gidiyor

Bu arada AKPM Başkanı Çavuşoğlu resmi ziyaret için yarın Fas'a gidiyor. 20-23 Aralık günlerinde Fas'ta temaslarda bulunacak olan Çavuşoğlu, 20 Aralık Pazartesi günü Rabat'da Danışmanlar Meclisi Başkanı Muhammed Şeyh Biadillah, Temsilciler Meclisi Başkanı Abdelvahed Radi, İçişleri Bakanı Taib Çerkaoui ve Dışişleri Bakanı Taieb Fassi Fihri ile bir araya gelecek. Çavuşoğlu, Salı günü de Fas İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı ile görüşerek, 21-22 Aralık günlerinde Marakeş'de yerel ve bölgesel yöneticiler ile temaslarda bulunacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler