Osman Şengezer 50. yılını kutladı

Tasarladığı dekor ve kostümlerle 1960'tan bu yana 600'ü aşkın prodüksiyona imza atan Osman Şengezer, meslekteki 50. yılında 5 dekor kostüm tasarımı ve 2 kitap projesi gerçekleştirdi.

Yayınlanma: 20.12.2010 - 11:09
Abone Ol google-news

Osman Şengezer, sanatçıların geleneksel buluşma mekanlarından Çiçek Bar’da dostlarıyla 50.yılını kutladı. Bu özel gecede, opera sanatçısı Güvenç Dağüstün Ece Göksu’nun piyanosu eşliğinde küçük bir konser verdi. Dostlarına teşekkür eden Şengezer bu yıl, Kenter Tiyatrosu’nda “Kraliçe Lear”, Antalya Devlet Balesi’nde “La Bayadere” balesi, Eskişehir Tiyatroları için “Kaç Baba Kaç” ile “Palto” oyunlarının dekor kostüm tasarımlarını ve İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oynayan “Cabare” müzikalinin Harbiye Şehir Tiyatrosu’na uygulanmasını gerçekleştirdi.

İlki 2008 yılında basılan “Dekor ve Kostümlü Anılar” adlı kitabının 2. baskısını da sevenleriyle paylaştığını ama onu en çok heyecanlandıranın bu gece hediye edeceği “Cumhuriyet Dönemi Türk Gösteri Sanatları Öncü Sahne Tasarımcıları” kitabının yayınlanması ve bu geceye yetişmiş olması olduğunu söyledi. Şengezer; “Bu kitap, sanatı ve mesleği tanıtmış, öğretmiş, anlatmış, yeni kuşaklara ışık tutmuş büyük ustalar; Turgut Zaim, Tarık Levendoğlu, Ulrich Damrau, Refik Eren, Hüseyin Mumcu, Turgut Atalay, Max Meinecke, Acar Başkut, Doğan Aksel’e adanmıştır. Unutulmamaları gerekir” dedi.

Geceye aralarında; Leyla Belli, Haldun Dormen, Göksel Kortay, Suna-Erol Keskin, Rutkay Aziz, Mücap Ofluoğlu, Doğan Hızlan, Zeynep Oral, Hayati Asılyazıcı, Üstün Akmen, Mustafa Alabora, Celile Toyon, Engin Uludağ, Mustafa Alabora, Tarık Akan, İzzet Günay, Meriç Sümen, Dilek Türker, Hakan Altıner, Cengiz Özek,  Faruk Nazlan, Nilgün Serimoğlu’nun bulunduğu çok sayıda dostu katıldı.
 

Osman Şengezer

1960 yılında, Ankara Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde dekor ve kostüm çalışmalarına başladı. Daha sonra, Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü kurulunca,16 yıl bu kurumda çalıştı.

1976 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’ne geçti. 2007 yılında emekli olana kadar bu kurumda çalıştı. Dekor ve kostüm tasarımlarının yanı sıra ”Başdekoratör” lük görevini de uzun yıllar, yürüttü. Bale yöneticiliği, Sanat Teknik Müdürlükleri de yaptı, program dergilerinin yayınlanmalarında çalıştı. Sayıları 480’i geçen dekor ve kostümleri, Opera, operet, bale, modern dans, tiyatro, müzikal, sinema filmi, TV filmi tasarımlarını kapsamaktadır. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya Devlet Opera ve Baleleri yanı sıra Ankara ve Van Devlet Tiyatroları, İstanbul ve Eskişehir Şehir Tiyatroları, Ankara Meydan Sahneleri, Ankara Deneme Sahnesi, Ankara Sanat, Dormen, Kenter, Nisa Serezli – Tolga Aşkıner, Devekuşu Kabare, Akbank Çocuk Tiyatroları, YediTepe Oyuncuları, Tiyatro Kedi, Dilek Türker Tiyatro Ayna, TV Kanalları ve daha birçok özel tiyatrolarla çalıştı.

500’ün üzerinde prodüksiyona, imza atan Şengezer, çeşitli kentlerde kendi konusuyla ilgili, birçok sergi açtı. Yaptığı resimlerle açtığı resim sergilerini de bu sergilere kattı. Dergi ve gazetelerde sürekli yazılar yazdı. ”Dekor Kostüm Osman Şengezer” 1989 , ”Yazılar” 1993, ”Bence Dekor Kostüm” 1999, ”Dekor ve Kostümlü Anılar” ilk baskısı 2008, ikinci baskısı 2010 yılında yayınlanan 4 kitabı vardır. Çok sayıda ödüller aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler