HIV virüsü tek bir hücrede bile hayatta kalabiliyor

HIV virüsünün antiretroviral tedaviyi tek bir hücrede atlattıktan sonra tedavinin ara verilmesi halinde yeniden bedende yayılabildiği saptandı. İsviçre’de gerçekleştirilen bir araştırma, virüsün ilaçların etkisiyle bağışıklık sisteminin yardımcı hücrelerinde yaşadığını gösterdi. 1990’lı yılların ortalarından bu yana uygulanan antiretroviral tedavi aslında çok etkili.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 15:50
Abone Ol google-news

Tedavi sırasında HIV bulaşmış T-hücrelerinin sayısı önemli ölçüde düşerek, saptanamayacak oranda azalmakta. Fakat tedavinin ara verilmesi halinde virüslü hücre sayısı da artıyor. Virüslerin tedaviyi ne şekilde atlattıkları bugüne kadar pek bilinmiyordu. Zürich Üniversite Hastanesi tıp uzmanları son olarak, tedavilerine birkaç kez ara verilen 20 HIV hastasını incelemişler.

Genetik incelemelerle, tedaviye ara verildiğinde görülen virüslerin birbirine çok benzedikleri ve bunların çok az sayıda virüsten türedikleri anlaşılmış. Araştırmacılar bu nedenle virüsün sadece birkaç hatta tek bir hücrede bile hayatta kalarak, yeniden bedene yayılabildiğini sanıyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler