AKP'de deprem

Son zamanlarda adı sık sık yolsuzluklarla gündeme gelen AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat görevinden alındı. Görev değişikliğinin nedeni sağlık sorunları olarak gösterilse de CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Fırat hakkında ortaya çıkardığı iddiaların bu kararda etkili olduğu düşünülüyor.

Yayınlanma: 07.11.2008 - 16:37
Abone Ol google-news

AKPMerkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) değişiklik yapıldı. Son yapılan değişikliklere göre, Abdülkadir Aksu, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın yerine Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.

Şaban Dişli'den boşalan Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine Bülent Gedikli getirildi. Dişli, CHP’li Kılıçdaroğlu’nun Silivri’deki imar yolsuzluğuyla ilgili iddiaları üzerine görevinden istifa etmişti.

Gedikli'den boşalan Mali ve İdari İşler Başkanlığı'na Balıkesir Milletvekili Edip Uğur atandı.

 

Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifasına ilişkin, ''Bu bir görev değişimidir. İstifasına sağlık nedenlerini ileri sürmesi, bizim açımızdan da bunun kabulünü gerektirdi'' dedi.

AKP Genel Merkezi'nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 6 yıldır Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) yoğun bir çalışma temposu içinde Genel Başkan Yardımcılığı ve diğer görevlerini sürdüren Fırat'ın 3 gün önce sağlık nedenlerini öne sürerek görevini milletvekili olarak sürdürmek istediğini dile getirdiğini söyledi.

Sağlığın her şeyden önce olduğunu düşünerek bu talebi yerinde gördüklerini ve anlayışla karşıladıklarını kaydeden Erdoğan, ''Bu bir görev değişimidir. İstifasına sağlık nedenlerini ileri sürmesi, bizim açımızdan da bunun kabulünü gerektirdi. Bunun dışında herhangi bir şey söz konusu değildir. Bundan sonraki süreçte de yine partimizde milletvekili olarak tecrübelerinden, düşüncelerinden her zaman istifade ederek, yolumuza devam edeceğiz'' diye konuştu.

''Fırat'ın partinin Güneydoğu politikasıyla ters düştüğü yorumları yapılıyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Erdoğan, ''Şu ana kadar her konuyu müzakere ediyoruz. Bizim parti olarak diğer partilerden farkımız budur. Bizim dışımızda haftada bir toplanan Merkez Yürütme Kurulu hiçbir siyasi partide yoktur. Biz her hafta Türkiye'deki her konuyu analiz ediyoruz, konuşuyoruz. Müzakere bittikten sonra da vardığımız bir karar var, bu kararı da hep birlikte savunuruz, ama farklı düşünce olmaz diye bir şey yok. Müzakerelere dikkat ediyoruz. Bu şekilde de bu yol siyasette zenginleşerek devam ediyor'' yanıtını verdi.

 

"İstifanın Kılıçdaroğlu ile ilgisi yok"

Erdoğan bir soru üzerine, Fırat'ın istifasının CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile yaşadığı tartışmayla ''yakından, uzaktan'' alakası bulunmadığını söyledi.

Erdoğan, ''Mesai arkadaşıma inanıyorum, güveniyorum. Ve hiçbir zaman da Kılıçdaroğlu gibi nerede ne yapacağı... Kılıçdaroğlu, önce kendisi çocuklarıyla ilgili sigorta konularını halletsin. Onları çözsün'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Deniz Feneri Davası ile ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Almanya'dan beklenen dava dosyasını istediğinin hatırlatılması üzerine de Deniz Feneri Davası'yla AKP'nin yakından uzaktan hiçbir alakası olmadığını, hiçbir siyasi partinin de para hareketlerini AKP kadar şeffaf internet sitesinde yayınlamadığını kaydetti.

AKP'ye giren ve çıkan paranın belli olduğunu belirten Erdoğan, bu tür iddiaların ''AKP'ye çamur atma gayreti içinde olanların çabaları, samimiyetsiz davranışları'' olduğunu söyledi.

Erdoğan, ''Partimin AKP yapısına kimse asla kara çalamayacaktır'' diye konuştu.

 

Nihat Ergün'ün açıklamaları

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, AKP Merkez Yürütme Kurulu'ndaki (MYK) değişikliğin Dengir Mir Mehmet Fırat'ın DTP'li milletvekilleri ile yediği yemek ve CHP'li Kılıçdaroğlu'nun iddialarından bağımsız bir değişiklik olduğunu söyledi.

Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ''sağlık sorunları'' nedeniyle ''görevinden affını istediğini'' belirten Ergün, Fırat'ın yerine de Abdülkadir Aksu'nun getirildiğini anımsattı.

Fırat'ın görevden ayrılmasını DTP'li milletvekilleri ile yediği yemek ve CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarıyla ilgisi bulunmadığını söyleyen Ergün, ''Bunlardan bağımsız bir şekilde tartışmalar olurken partimizin MYK ve MKYK'sında bu iddialara yönelik herhangi bir müzakere ve tartışma olmamıştır. Bu değişiklik onlardan bağımsız bir değişikliktir. Tamamen açıklandığı sebeplerdendir'' diye konuştu.

Ergün, bir gazetecinin görev değişikliğinin parti içindeki dengeleri değiştirip değiştirmeyeceğini sorusuna ''Partimizin görevlendirmelerinin bir dengeye dayalı görevlendirme olduğunu düşünmüyorum. Bu görevlendirmeler o işi yapacak arkadaşlarla ilgili değerlendirmedir. Dengir Bey bugüne kadar görevini çok iyi bir şekilde yerine getirdi. Abdülkadir Bey de en güzel şekilde yerine getirecektir'' yanıtını verdi.

Nihat Ergün, ''Hükümet'te değişiklik olacak mı?'' sorusu üzerine, Hükümet'te bir değişikliğin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarrufunda bir konu olduğunu ifade etti. Ergün, zamanlamanın ve hangi sebeple Bakanlar Kurulu'nda değişiklik yapacağı konularının Başbakan Erdoğan'a ait olduğunu söyledi.

 

Egemen Bağış'ın açıklamaları

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış da Mehmet Mir Dengir Fırat'ın ''sağlık sorunları'' nedeniyle görevinden istifa ettiğini belirtti.

Fırat'ın AKP'nin kurucularından olduğunu ifade eden Bağış, ''Fırat çok sevdiğimiz, saydığımız bir abimizdir. Yine görev yapacaktır. Görevi devralan arkadaşımız yine kurucularımızdandır. AKP her zamankinden daha güçlü, birlik ve beraberlik içerisinde, dayanışma içerisinde... Kimsenin bundan şüphesi olmasın'' diye konuştu.

Bu arada Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik de AKP Genel Merkezi'ne geldi.
Başbakan Erdoğan'a Irak'la ilgili bilgi vermeye geldiğini söyleyen Özçelik, yaklaşık bir saat kaldığı AKP Genel Merkezi'nden İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler