Yaprak dökümü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etmesiyle ilgili olarak, ''Bu bir nöbet değişimi gibi görünmüyor. Bize yaprak dökümü gibi görünüyor. Ayrıntılı bilgi için müracaat sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bakınız şekil bir'' dedi.

Yayınlanma: 08.11.2008 - 14:44
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın istifasını yaprak dökümü olarak nitelendirdi.

Öymen, partisinin Bursa İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde olan en önemli sorunlardan birinin ekonomik kriz olduğunu, ancak Türkiye'deki ekonomik sorunların dünyadaki mali kriz çıkmadan önce başladığını vurguladı.

Daha önce çeşitli vesilelerle Türkiye açısından yaklaşan tehlikeleri anlattıklarını belirten Öymen, ''Dünyada yaklaşık 38-40 tane gelişmekte olan piyasa ekonomisi var. Bu piyasa ekonomilerinin rakamlarını yakından izliyorduk. Biz mali kriz başlamadan şunu tespit ettik; bütün bu gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında faizlerin, dış ticaret açığının, cari açığın, enflasyonun en yüksek olduğu ülke Türkiye'dir'' diye konuştu.
Onur Öymen, Türkiye'nin kriz başladığında diğer ülkelere nazaran çok sıkıntılı bir durumda olduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:

''Bunun sonuçlarını biz şimdi çekmeye başladık. Her ne kadar 'kriz Türkiye'yi teğet geçecek', 'Türkiye'yi etkilemeyecek' denildiyse de zaten sıkıntılı olan ekonomi daha da sıkıntıya girmiş görünüyor şimdiden. Bunun sonuçlarını zaman içinde göreceğiz.
Sayın Başbakan bu sıkıntılardan bahsedilmesinden hoşlanmıyor. Gayet tabii ki bir panik havasının yaratılmasını biz de istemeyiz, ama gerçekleri anlatmak bizim görevimizdir. Özellikle, sosyal demokrat parti olarak biz en çok bu krizin fakir halk kesimleri, işçiler, işsizler, memurlar, emekliler üzerinde doğurabileceği etkileri değerlendirmek zorundayız.''


Tüm yaşananların ''Hükümetin inişe geçtiğinin göstergesi'' olduğunu söyleyen Onur Öymen, ''Bu Hükümet inişe geçmiştir. Freni tutmayan bir kamyon gibi inişe geçmiştir. Son günlerdeki gelişmeleri de görüyorsunuz dikiş tutmuyor. Atacakları adım yoktur. Söyledikleri sözler kabul edilecek sözler değildir. Vatandaşa diyorsunuz ki, 'Ya benim söylediğim görüşleri kabul edersin veya Türkiye'den çekip gidersin.' Hangi demokraside, hangi başbakan böyle bir söz söylemiştir şimdiye kadar? Adam suç işlemiş olabilir. Söylediği sözler veya eylemlerle suç işliyor olabilir. Bunun çaresi adamı kulağından tutup ülkenin dışına atmak değil. Yargılarsınız, hakikaten suç işlemişse mahkum olur, cezasını çeker, ama bu ülkede çeker. Bu ülkenin vatandaşı olarak yaşamaya devam eder. Suç işlememiştir, beraat eder veya mahkemeye bile verilmez... Siz bu insanları Türkiye'den yurt dışına gönderme çağrısını yapma hakkını nereden alıyorsunuz? Anayasa'mızın önemli maddesi var; 'Anayasa'dan alınmayan hiçbir yetki kullanılamaz' diye. Siz hangi yetkiyi nereden aldınız da bu vatandaşa 'Çekip gidin Türkiye'den' diyorsunuz. Ne hakla? Avrupa ülkelerinin önemli bölümünde insanlar vatandaşlıktan atılamaz. Vatandaşlıktan insan çıkartmak yasaktır. Başbakan'ın böyle kendini mahkeme yerine koyma hakkı yok.'' dedi.

Onur Öymen, ekonominin akordiyona benzediğini, bazı dönemlerde genişleyip bazı dönemlerde daraldığını, ancak bütün meselenin genişlerken de daralırken de akordiyonda olduğu gibi doğru tuşlara basmak, doğru müziği, doğru sesi çıkartmak olduğunu ifade etti.

''Siz genişlerken de daralırken de yanlış tuşa basıyorsunuz ve bunun bedelini de Türk halkı ödüyor. Türk halkına bu kadar çile çektirmenize gerek yoktur'' diyen Öymen, Hükümetin ''son demlerini yaşadığını'', halkın AKP'ye desteğinin her geçen gün azaldığını, CHP'ye olan desteğin ise hızla arttığını belirtti.

CHP Genel Başkan yardımcısı Öymen, bir gazetecinin ''AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın istifasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, ''Bu bir nöbet değişimi gibi görünmüyor. Bize yaprak dökümü gibi görünüyor. Ayrıntılı bilgi için müracaat sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bakınız şekil bir'' yanıtını verdi.

 

İnegöl konuşması

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Alanyurt belediye başkan aday adayı Ekrem Şimşek'in düzenlediği toplantıya da katılan Öymen, burada yaptığı konuşmada, ülke olarak çok önemli bir dönemeçten geçildiğini söyledi.

Türkiye'nin kırılma noktasında olduğunu savunan Öymen, şöyle devam etti:
''Ya Atatürk düşüncesi galip gelecek ya da mevcut Hükümet ülkeyi daha da kötüye götürecektir. Hükümetler gelip geçicidir ve onlar değişir. Ancak Atatürk düşüncesi hiçbir zaman değişmez. CHP Türkiye'nin her yerinde iktidar olmaya layık bir partidir, ama çok çalışmamız lazım.

Yüreğinde Atatürk ve CHP sevgisi olan herkesi göreve davet ediyorum... Gece gündüz demeden AKP'lilerden daha fazla çalışmalıyız. Bizim seçimlerden önce vatandaşa verecek kömürümüz, gıda paketimiz yok, ama bizim onlara verebileceğimiz tertemiz insan sevgimiz ve yüreğimiz var. Bu iktidar Türkiye'nin kaderi olamaz. AKP içeride gerici, dışarıda verici, yakında gidicidir.''

Onur Öymen, bir gazetecinin doğal gaza yapılan zamla ilgili görüşlerini sorması üzerine de dünyada petrol fiyatları düşerken doğal gaza yüzde 22 gibi büyük bir oranda zam yapmanın vatandaşa yapılan büyük bir zulüm olduğunu öne sürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler