Sporda Yılın Olayları-Ocak/Şubat 2010

Yılın ilk 2 ayında yaşanan en önemli olay, (A) Ulusal Futbol Takımı'nın başına, 2 yılı opsiyonlu olmak üzere 4 yıllığına Hollandalı teknik adam Guus Hiddink'in getirilmesiydi.

Yayınlanma: 27.12.2010 - 19:33
Abone Ol google-news

Kanada'nın Vancouver kentindeki 21. Kış Olimpiyat Oyunları'nda evsahibi Kanada, 14 altın, 7 gümüş ve 5 bronz madalyayla en başarılı ülke olurken, grekoromen güreşte Türkiye, Dünya Kupası finalinde İran'a yenilerek 2. sırada kaldı.

Başarılı ulusal atlet Elvan Abeylegesse ise sportif başarısının yanısıra yılın hemen başında Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından ''davranış'' dalında en büyük ödül olan ''Trophy'' ile ödüllendirildi.

2010 yılının ilk 2 ayında yurtta ve dünyada spor olayları kronolojisi şöyle:

Ocak

1 Ocak:

-Güney Amerika'da Arjantin ve Şili topraklarında yapılan ve 17 gün süren 32. Uluslararası Dakar Rallisi'nde birincilikleri, otomobilde İspanyol Carlos Sainz-Lucas Cruz ekibi, Volkswagen Touraeg marka araçları ve 47.10.00.00'lık derece, motosiklette de Fransız Cyril Despres, KTM marka motoru ve 51.10.37.00'lık derecesiyle kazandılar. Motosiklet kategorisinde mücadele eden Türk yarışmacı Kemal Merkit ise 49. olabildi.

2 Ocak:

-Teniste Avustralya'nın Perth kentindeki 22. Uluslararası Hopman Kupası finalinde, İngiltere'yi 2-1 yenen İspanya 3. kez şampiyon oldu.

4 Ocak:

-İstanbul'daki Dünya 20 Yaşaltı Gençler Buz Hokeyi Şampiyonası 3. Kategori müsabakalarında Türkiye, 1 galibiyet, 5 yenilgi ve 3 puanla 6. sırayı alırken, birinciliği ise finalde İzlanda'yı 3-1 yenen Avustralya elde etti ve 2. Kategori'ye yükseldi.

10 Ocak:

-Angola'da bugün başlayan ve 21 gün süren 28. Afrika Uluslar Futbol Kupası'nda şampiyonluğu, finalde Gana'yı 1-0 yenen Mısır, toplamda 7, üst üste ise üçüncü kez elde etti. Nijerya da Cezayir'i aynı sonuçla yenerek üçüncülüğü aldı. Şampiyonanın başında Togo Ulusal Takımı'nın otobüsüne yapılan saldırıda 2 kişi ölünce, Togo şampiyonadan çekildi.

12 Ocak:

-Basketbolda Erkekler Avrupa Kupası'nda Beşiktaş Cola Turka, grupta 1 galibiyet, 5 yenilgi, 7 puan ve averajla 3. olarak elendi.

13 Ocak:

-Bursa'da sona eren Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası'nda Rusya, 15 maç puanıyla şampiyonluğu elde ederken, ABD 13 puan ve averajla 2., Hindistan da aynı puan ve averajla 3. oldu. Türkiye ise 3 maç puanıyla 10. ve son sırada kaldı.

-Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Kupası'nda Beşiktaş Cola Turka, ilk tur grubunda 3'er galibiyet ve yenilgi ile 9 puanla 3. olup çıktığı 2. turda, Rus rakibine 2 maçta da yenilerek kupaya veda etti.

14 Ocak:

-Turkcell Süper Lig'de maçların TV'den yayın hakkını, 4 sezon için 321 milyon dolar (yaklaşık 480 milyon lira) bedelle Digitürk yeniden kazandı.

-(A) Ulusal Futbol Takımı'nın yurtiçi maçlarının yayın hakları ise 33 milyon 217 bin dolar bedelle 4 yıllığına NTV tarafından alındı.

-Basketbolda ULEB Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Ülker, ilk tur grubunda 3 galibiyet, 7 yenilgi, 13 puan ve averajla 6. ve son sırada kalarak kupaya veda etti.

15 Ocak:

-Antalya'nın Alanya ilçesindeki Avrupa Erkekler Salon Hokeyi Şampiyonası Çalenç-1 müsabakalarında, finalde Hırvatistan'ı 7-3 yenen Ukrayna şampiyonluğu, Macaristan'ı 4-1 yenen Türkiye de üçüncülüğü elde etti.

-Adana'daki 22. Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası Avrupa Elemeleri 7. Grup mücadelesinde Türkiye, 2 maçını da yitirerek puansız sonuncu oldu ve elendi.

18 Ocak:

-Dünya Fair Play Konseyi (CIFP), ulusal atlet Elvan Abeylegesse'yi, ''davranış'' dalında en büyük ödül olan ''Trophy'' ile onurlandırırken, TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Sema Kasapoğlu da ''tanıtım'' dalında ''şeref diploması''na layık görüldü.

-Sezonun ilk ''Grand Slam'' mücadelesi olan ve Melbourne kentinde yapılan 98. Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer 4., tek bayanlarda da ABD'li Serena Williams 5. kez kazandılar. 13 gün süren turnuvada, Türk sporcu Marsel İlhan ise tek erkeklerde 2. turda turnuvaya veda etti.

19 Ocak:

-Estonya'nın başkenti Tallinn'de bugün başlayan ve 5 gün süren Avrupa Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda Türk sporcu Tuğba Karademir bayanlarda 12. sırayı alırken, Rusya 3 altın ve 2 bronz madalyayla en başarılı ülke oldu.

19 Ocak:

-Avusturya'da bugün başlayan ve 12 gün süren 9. Avrupa Erkekler Hentbol Şampiyonası'nda, finalde Hırvatistan'ı 25-21 yenen Fransa, 2. kez şampiyon, Polonya'yı 29-26 yenen İzlanda da 3. oldu.

20 Ocak:

-19 Yaş Altı (A) Genç Ulusal Futbol Takımı, başkent Roma'daki özel maçta İtalya'ya 3-0 yenildi.

-Voleybolda Erkekler Indesit Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, grup maçları sonunda 2 galibiyet, 4 yenilgi ve 8 puanla 3. sırada kalarak lige veda etti.

24 Ocak:

-Manisa'da bugün başlayan ve 6 süren 11. Uluslararası Ege Kupası 16 Yaşaltı (B) Gençler Futbol Turnuvası'nda şampiyonluğu, finalde evsahibi Türkiye'yi 3-1 yenen Fransa, 3. kez kazanırken, Ukrayna da Çek Cumhuriyeti'ni 2-0 yenerek 3. oldu.

26 Ocak:

-17 Yaşaltı (B) Genç Ulusal Futbol Takımı, Muğla'nın Bodrum ilçesindeki özel maçlarda Polonya'yı 4-1 ve 3-1 yendi.

30 Ocak:

-İstanbul'da bugün başlayan ve 2 gün süren 28. Uluslararası Vehbi Emre Grekoromen Güreş Turnuvası'nda Türkiye, 2 birincilik, 4 ikincilik ve 8 de üçüncülükle 63 puan topladı ve takım birinciliğine ulaştı.

31 Ocak:

-19 Yaşaltı (A) Genç Bayan Ulusal Futbol Takımı, İstanbul'daki özel maçta Polonya'ya 2-1 yenildi.

-Beşiktaş Kulübü'nde Yıldırım Demirören, olağan genel kurulda 3. kez üst üste başkanlık görevine seçildi.

-ŞUBAT-

1 Şubat:
-Konya'da bugün başlayan ve 6 gün süren Uluslararası Türk Telekom Yıldız Erkekler Basketbol Turnuvası'nda Sırbistan, finalde Fransa'yı 85-82 yenerek şampiyon olurken, evsahibi Türkiye de Polonya'yı 97-77 yenerek 3. oldu.

3 Şubat:

-Voleybolda Erkekler Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası'nda Arkas Spor, ilk turda Finli, 2. turda da İspanyol rakiplerini elemesine karşın, 3. turda Polonyalı rakibine set averajıyla elendi.

-19 Yaşaltı (A) Genç Bayan Ulusal Futbol Takımı, Antalya'da yaptığı ilk özel maçta Rusya ile golsüz berabere kaldı, 2. maçta ise 1-0 galip geldi.

4 Şubat:

-Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Kupası'nda BOTAŞ Spor, grupta 2'şer galibiyet, yenilgi ve 6 puanla 2. olup çıktığı 2. turda Polonyalı rakibini eledikten sonra, 3. turda Fransız rakibine sayı averajıyla elenmekten kurtulamadı.

5 Şubat:
-Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Ligi'nde Galatasaray, grupta 4 galibiyet, 6 yenilgi ve 14 puanla 4. olup çıktığı play-off turunda, Rus rakibine 2 maçta da yenilerek kupaya veda etti.

-İzmir'de bugün başlayan ve 3 gün süren 37. Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası'nda Türkiye, toplam 7'şer altın ve bronzun yanısıra 2 de gümüş madalya kazanarak, madalya klasmanında ilk sırayı elde etti.

7 Şubat:

-Türkiye, Ukrayna ve Polonya'nın 2012'deki finallerine evsahipliği yapacakları 14. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın elemelerinde, (A) Grubu'nda Almanya, Avusturya, Belçika, Kazakistan ve Azerbaycan ile eşleşti. (Varşova-Polonya)

- Atletizmde İspanya'nın Bilbao kentindeki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Kros Yarışmaları'nda Türkiye, bireysel olarak 3 birincilik ve 2 ikincilik, takımda da genç erkeklerde Fenerbahçe ile 1 birincilik, ayrıca 2 de ikincilik elde etti. Yarışmalarda büyük bayanlarda Rusya'nın SC Moskova 51 ve büyük erkeklerde de evsahibi ülkeden Bikila, 36 puanla birinciliği aldılar.

10 Şubat:

-İsveç'in başkenti Stockholm'deki Uluslararası IAAF Permit GE Galan Salon Atletizm Yarışmaları'nda ulusal sporcu Almitu Bekele Degfa, bayanlar 5 bin metrede 14.46.44'lük derecesiyle 2. olurken, Avrupa Rekoru kırdı.

12 Şubat:

-İstanbul'da bugün başlayan ve 3 gün süren 38. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest ve Bayanlar Güreş Turnuvası'nda Türkiye, erkeklerde 1 ikincilik, 6 üçüncülük ve 53 puanla takım halinde 3., bayanlarda da 2 ikincilik, 6 üçüncülük ve 48 puanla 2. oldu. Takım birincilikleri ise erkeklerde 66 ve bayanlarda da 49 puanla Azerbaycan'a gitti.

-Kanada'nın Vancouver kentinde bugün başlayan ve 16 gün süren 21. Kış Olimpiyat Oyunları'nda Türk sporcuları başarılı olamazlarken, birinciliği 14 altın, 7 gümüş ve 5 bronz madalyayla evsahibi Kanada, ikinciliği 10 altın, 13 gümüş ve 7 bronz madalyayla Almanya ve üçüncülüğü de 9 altın, 15 gümüş ve 13 bronz madalyayla ABD aldı.

13 Şubat:

-Grekoromen güreşte Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bugün başlayan ve 2 gün süren Dünya Kupası mücadelesinde Türkiye, finalde İran'a 4-3 yenilerek 2. sırada kalırken, evsahibi Ermenistan da aynı sonuçla Rusya'ya üstünlük sağladı ve 3. oldu.

-Judoda Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Bayanlar Dünya Kupası müsabakalarında, Türk sporcu 52 kiloda Tuğba Zehir ikincilik kazandı.

14 Şubat:

-ABD Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA) 59.'su Dallas kentinde yapılan Geleneksel Doğu-Batı Karmaları (All-Star) maçında Doğu, Batı'yı 141-139 yenerek 36. galibiyetini aldı. Maçta ''en değerli oyuncu'' (MVP) ödülü de Miami Heat'ten Dwyane Wade'in oldu. 108 bin 713 biletli seyircinin izlediği maç, basketbol tarihinin seyirci rekorunu kırdı ve bu nedenle Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

-Hentbolda Bayanlar Avrupa Çalenç Kupası 4. turunda Kastamonu Türk Telekomspor, Hollandalı rakibine 2 maçta da yenilerek elendi. Bayanlar Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda ise Üsküdar Belediyesi, 3. turda İspanyol rakibini eledikten sonra Sırp rakibine sayı averajıyla elenmekten kurtulamadı.

16 Şubat:

-17 Yaşaltı (B) Genç Ulusal Futbol Takımı, Yalova'da bugün başlayan ve 3 gün süren özel maçlarda Romanya'yı 2-0 yendi ve 2-1 yenildi.

-Polonya'nın başkenti Varşova'da bugün başlayan ve 5 gün süren Avrupa Takımlar Badminton Şampiyonası'nda Danimarka, erkeklerde ve bayanlarda birincilikleri kazandı.

17 Şubat:

-(A) Ulusal Futbol Takımı Teknik Direktörlüğü görevine, 2 yılı opsiyonlu olmak üzere 4 yıllığına Hollandalı teknik adam Guus Hiddink getirildi. Hiddink, ulusal takımın başına gelen 18. yabancı teknik direktör oldu.

-Bulgaristan'ın Yanbolu kentinde bugün başlayan ve 4 gün süren 61. Uluslararası Strancata Boks Turnuvası'nda Türkiye, 2'şer birincilik, ikincilik ve üçüncülük kazanırken, 20 puanla takım halinde 4. sırayı aldı. Birincilik ise 31 puanla evsahibi Bulgaristan'ın oldu.

19 Şubat:

-Dünya Şampiyonu ulusal güreşçi Zekeriya Güçlü, geçirdiği bir rahatsızlık sonucu İstanbul'da 39 yaşında vefat etti.

-Basketbolda 25. Erkekler Teknosa Türkiye Kupası'nda Adana'da 3 gün süren finaller sonunda Fenerbahçe Ülker, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni 72-68 yenerek, 2. kez kupayı kaldırdı.

21 Şubat:

-30. Uluslararası Trabzon 24 Şubat Yarı Maratonu'nda birincilikleri, erkeklerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor'dan Mehmet Çağlayan, 1.04.23.00, bayanlarda da Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Nilay Esen, 1.22.55.00 ile kazandılar.

- Hentbolda Erkekler Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3. turda Yunanlı rakibini eledikten sonra 4. turda Danimarkalı rakibine 2 maçta da yenilerek elendi.

24 Şubat:

-19 Yaşaltı (A) Genç Bayan Ulusal Futbol Takımı, Poznan kentindeki özel maçta Polonya'ya 5-2 yenildi.

-Voleybolda Bayanlar Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası'nda Eczacıbaşı Zentiva, 2. turda Hollandalı, 3. turda da Azeri rakiplerini elemesine karşın, çeyrek finalde diğer bir Azeri rakibine set averajıyla elenmekten kurtulamadı.

25 Şubat:

-Futbolda UEFA Avrupa Ligi'nin 3. turunda Galatasaray, İspanya'nın Atletico Madrid takımına 1-1 ve 1-2, Fenerbahçe de Fransa'nın OSC Lille takımına 1-2 ve 1-1'lik skorlarla elendi.

-Almanya'nın Viersen kentinde 4 gün süren 21. Dünya Takımlar 3 Bant Bilardo Şampiyonası'nda Türkiye, finalde İspanya'ya üstünlük sağlayarak şampiyon oldu.

26 Şubat:

-Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe, grupta 7 galibiyet, 3 yenilgi ve 17 puanla 2. olup 2. tura çıktı. Bu turda İtalyan rakibini 2-0'lık seriyle geçen sarı-lacivertliler, play-off çeyrek finalinde Rus rakibine 2-0'lık seriyle elendi.

-Bursa Uludağ'da 2 gün süren 27. Uluslararası Çocuk Kupası Alp Disiplini Kayak Yarışmaları'nda Türkiye, 2 birincilik ve 4 üçüncülük kazandı.

27 Şubat:

-Türkiye Buz Hokeyi Erkekler Süper Ligi'nde 2009-2010 sezonu şampiyonu, İstanbul'da 2 gün süren play-off finallerinde Başkent Yıldızları'nı 7-3 yenen Ankara Üniversitesi olurken, Polis Akademisi ve Koleji de Kocaeli Üniversitesi'ni 8-6 yenerek üçüncülüğe uzandı.

28 Şubat:

-Futbolda 50. İngiltere Lig Kupası'nı (Carling Cup), başkent Londra'daki finalde Aston Villa'yı 2-1 yenen Manchester United 4. kez kazandı.

-Japonya'daki Uluslararası Geleneksel Tokyo Maratonu'nda birincilikleri, erkeklerde Japon Masakazu Fujiwara, 2.12.19.00, bayanlarda da Rus Alevtina Biktimirova, 2.34.39.00 ile elde ettiler.

-Masa tenisinde ETTU Kupası çeyrek finalinde Fenerbahçe, İsveçli rakibi Saint Berthevin'e 2 maçta da 3-2 yenilerek elendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler