Köylüler ağaçları kestirmedi

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesindeki Kurugöl mevkisinde Düzce Belediyesi'nin Çöp Depolama Entegre Tesisi'nin yapılacağı alandaki ağaçların Orman İşletmesi'nce kesilmesine karşı çıkan köylüler, bölgeye giden giden yolu kapatarak eylem yaptı.

Yayınlanma: 08.11.2008 - 15:43
Abone Ol google-news

Düzceli köylüler çöp depolama tesisi yapılmak istenen alandaki ağaçların kesilmesine karşı çıktı.

Orman İşletmesi ekipleri, kesim alana yaklaşık 4 kilometre mesafedeki Kurugöl mevkisinde, araçlarını yola park eden orman köylüleri tarafından durduruldu. Olay yerine gelen jandarma, önlem aldı.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'i eleştiren köylüler, tepkilerini ''Bu alana çöp depolama alanı yapılmasını istemiyoruz. 2. Bölge İdare Mahkemesine dava açtık. En azından dava sonuçlanana kadar bu bölgede kesim yapılmasın. Biz mahkemenin vereceği karara saygılıyız''şeklinde dile getirdi.

Orman İşletme Müdür Yardımcısı Yakup Erarslan ve Merkez Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Osman Karabulut taraflarla görüştü. Sonrasında, kesimin yapılmayacağı, ihaleyi alan kooperatif ile Orman İşletme Müdürlüğü tarafından sözleşme imzalanarak, 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararının beklenmesine karar verildiği duyuruldu.

Eylem, köylülerin araçları yoldan çekerek yolu açmalarının ardından olaysız sona erdi.

 

Olayın geçmişi

Belediyenin daha önce çöp döktüğü Çamköy mevkisinde köylülerin eylem yapması üzerine Küçük Melen Çayı kenarındaki çöp alanı ıslah edilmiş ve İSKİ tarafından yapılan bir çalışmayla çöplerin üzeri toprakla kapatılmıştı.

Belediye, Çöp Depolama ve Entegre Tesisi kurmak için Kaynaşlı ilçesi sınırları içinde yer alan Kurugöl bölgesine 4 kilometre uzaklıktaki ormanlık alan için yer tespitinde bulunmuş ve burayla ilgili ÇED raporu almıştı.

Tesisin yapılacağı alan üzerindeki ağaçların kesim ihalesi yapılmış ve ihaleyi orman köylülerinin kurduğu kooperatif kazanmıştı.

Olayın mahkemeye intikal ettirilmesi gerekçe gösteren kooperatif, alanda ağaç kesimi yapmayınca, Orman İşletmesi kesime başlama kararı almıştı.

Köylülerce, yaklaşık bir ay önce 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne açılan davada usule uygun hareket edilmediği için kabul edilmemiş, eksikliklerin giderilmesinin ardından tekrar dava açılmıştı.

Mahkemenin bu hafta dosyayı ele almasının beklendiği belirtildi. Bu arada; asıl adı Kurugöl olan alana köylüler ''Kuğugöl'' adını verdi.

Yurttaşlar turistik bir bölge olmasını istedikleri alana çöp depolama tesisinin yapılmasını istemedikleri için böyle bir tabela değişikliği yaptıklarını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler