Irak siyasetinde azınlık kotası

Irak'ta, Hristiyanlar ile diğer azınlıkların yerel meclislerde temsil edilebilmeleri için kota belirleyen yasa tasarısı imzalandı. Yeni yasa ile ilgili önemli noktanın sandalye sayısından ziyade, azınlıklara kota verilmesi olduğuna dikkat çekiliyor. Azınlık grupların yetersiz bulduğu yasa tasarısı, 31 Ocak'a kadar yapılması planlanan yerel seçimlerde, 440 vilayet meclis sandalyesi için 6 kota sağlıyor.

Yayınlanma: 08.11.2008 - 17:10
Abone Ol google-news

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile iki yardımcısından oluşan Başkanlık Konseyi, Hristiyanlar ile diğer azınlıkların yerel meclislerde temsil edilebilmeleri için kota belirleyen yeni yasayı imzaladı.

Hristiyanlar ile diğer azınlık gruplarının temsilcileri, son günlerde Iraklı yetkilileri ziyaret etmiş ve kendilerine ayrılan sandalye sayısının artırılmasını talep etmişti.

Iraklı Hristiyan liderler 28 milyon nüfuslu Irak'ta 750 bin civarında Hristiyan olduğu tahmininde bulunuyor, ancak 1997 yılından sonra ülkede nüfus sayımı yapılmadığı ve savaşta çok sayıda Iraklı ülkesinden kaçtığı için kesin rakam bilinmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon