Diyabetli sayısı artacak

Dünyada 250 milyondan fazla diyabetli insan olduğu, mücadele edilmez ise bir nesil sonra bu sayının 380 milyona yükseleceği bildirildi. Cinsiyete dayalı diyabet sıklığına bakıldığında ise, diyabet kadınları daha çok vuruyor.

Yayınlanma: 09.11.2008 - 10:12
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler tarafından küresel bir hastalık olarak kabul edilen diyabet hastalığı giderek yayılıyor. Dünyada 250 milyondan fazla diyabetli insan olduğu, bu hastalıkla mücadele edilmez ise bir nesil sonra bu sayının 380 milyona yükseleceği bildirildi. Cinsiyete dayalı diyabet sıklığına bakıldığında ise, diyabet kadınları daha çok vuruyor. Sağlık Bakanlığı’nın, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yayınladığı verilere göre, diyabet istatistiksel tahminlerin ötesinde çok hızlı artış gösteriyor. Tanıdan itibaren yaşam boyu sürüyor, ağır komplikasyonlarla seyrediyor, iş gücü ve yaşam süresini olumsuz etkiliyor.


Türkiye'de de diyabetli sayısı artacak

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de de hastalık yükü oluşturan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar arasında diyabetin önemli bir yer tuttuğunu ve bu yükün yakın gelecekte daha da yükselmesinin beklendiğini belirtti. Bakanlık verilerine göre, 18 yaş ve üzeri kişilerde beyana dayalı olarak diyabet sıklığı yüzde 4.75 olarak bulundu.

-Cinsiyete göre diyabet sıklığı kadınlarda yüzde 5.75, erkeklerde ise yüzde 3.42 olarak belirlendi.

-Diyabet insidansı, yani yeni olgu sayısı toplamda yüz binde 3 bin 820, erkeklerde 3 bin 210 ve kadınlarda 4 bin 280 olarak saptanırken, Prevelanslar yani hastalığa sahip olan kişilerin sayısı ise toplamda binde 55.8, erkeklerde 46.5 ve kadınlarda 62.8 olarak ifade edildi.

-Türkiye’de ulusal düzeyde ölüme neden olan ilk 10 hastalığın yüzde dağılımı incelendiğinde ise, diyabetin yüzde 2.2 ile 8’inci sırada yer aldığı görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler