Rusya-AB görüşmeleri yeniden

Brüksel'de yarın toplanacak Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Gürcistan'daki savaş nedeniyle Rusya ile eylül başında askıya alınan Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılması kararı almaya çalışacak. Litvanya ve Polonya bu konu hakkındaki itirazları hâla devam ediyor.

Yayınlanma: 09.11.2008 - 12:13
Abone Ol google-news

14 Kasım'da Nice kentinde toplanacak Avrupa Birliği (AB) -Rusya zirvesinde müzakereleri tekrar başlatmak isteyen AB Dönem Başkanı Fransa, itirazını hala sürdüren Litvanya ve Polonya'yı ikna etmeye çalışıyor.

Rusya'nın, ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti topraklarında kuracağı füze savunma sistemini dengelemek için Baltık Denizi kıyısında, Litvanya ve Polonya topraklarıyla çevrelenen Kaliningrad'a yeni kısa menzilli füze sistemi yerleştireceğini açıklaması, her iki ülkeyi endişelendirmişti.

AB-Rusya müzakerelerine itirazlarını Rus füzeleri yerine Gürcistan meselesi üzerinden sürdüren Litvanya ve Polonya, Rusya'nın ateşkes anlaşması yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'daki asker sayısını, savaş öncesine oranla önemli ölçüde artırdığını ileri sürüyor.

Rusya ile müzakerelerin yeniden başlatılmasına itirazlarını geçen hafta kaldıran İngiltere ve İsveç ise AB dışişleri bakanlarının güçlü bir bildiri imzalayarak Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek verilmesini ve Rusya ile ilişkilerin artık olağan şekilde devam etmeyeceğinin kayda geçirilmesini talep ediyorlar.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 7 Kasım'daki AB zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, AB'nin girişimiyle imzaladığı ateşkes anlaşmasına büyük ölçüde uyan Rusya'yla müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayarak, "Yeni bir Avrupa-Rusya krizi mi yaratmamız gerekiyor" demişti.

AB'nin Rusya ile müzakereleri başlatmaya dair aldığı kararın iptal edilmediğini, Gürcistan savaşı nedeniyle sadece geçici bir süre için askıya alındığını anlatan Sarkozy, AB üyeleri arasında oybirliği olmadan da Rusya ile müzakerelerinin sürdürülebileceğini ima etmişti.

Buna göre Rusya ile müzakereler konusunda yetkilendirilen AB Komisyonu, Rusya'nın ateşkes yükümlülüklerini yerine getirdiğine karar vererek müzakereleri sürdürebilecek.

AB Komisyonu, enerji, ticaret, güvenlik ve eğitim alanında işbirliğini kapsayan AB-Rusya Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması müzakerelerinin devamından yana olsa da bu konudaki kararın üye ülkelerce verilmesini istiyor.

AB dışişleri bakanlarının yarınki toplantısında Litvanya ve Polonya'nın, Rusya'ya karşı güçlü bir deklarasyon karşılığında müzakerelerin yeniden başlatılmasına yeşil ışık yakması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler