"1967 sınırıyla kurulacak Filistin'i kabul ederiz"

Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, hükümetinin, 1967 sınırlarıyla kurulacak bir Filistin devletini kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 09.11.2008 - 13:47
Abone Ol google-news

Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Gazze'ye uygulanan ablukayı, "Onur" adlı gemiyle dün aşıp bölgeye ulaşan bir grup Avrupalı parlamenterle düzenlediği toplantıda, İsrail'in, bu konudaki girişimini reddettiğini bildirdi.

İngiltere kabinesinin eski çalışma bakanlarından milletvekili Clare Short, Haniye'den İsrail'e önerisini yinelemesini istedi. Haniye ise buna karşılık, İsrail'in Filistinlilerin ulusal haklarını kabul etmesi durumunda, Hamas hükümetinin 1967 sınırları üzerinden bir Filistin devletini kabule ve İsrail'le uzun süreli bir ateşkese hazır olduğunu ifade etti.

Haniye, heyettekilerden birinin, "uluslararası kamuoyunda Filistin'de iki ayrı devlet bulunduğu izleniminin hakim olduğunu" söylemesi üzerine, şöyle konuştu:
"Bizim henüz ne Gazze Şeridi'nde ne de Batı Şeria'da bir devletimiz var. Gazze abluka altında, Batı Şeria ise işgal... Gazze Şeridi'nde bugün varolan da bir devlet değil, daha çok seçilmiş bir hükümetin uyguladığı rejim. 1967 sınırları dışında bir Filistin devleti kurulamaz."

11 kişilik parlamenter grubuna, Pakistan doğumlu ve halen İngiliz Lordlar Kamarası üyesi olan Baron Nezir Ahmed başkanlık ediyor. Nezir Ahmed, Haniye'ye İran'la ilişkilerini de sordu ve "Bizim Siyonist dostlarımız, Hamas'ın İran gibi, İsrail devletini imha etmek ve Yahudileri denize dökmek amacında olduğunu söylüyorlar" dedi.

Haniye, bu sözlere karşı, "Bizim İran'la ilişkilerimiz diğer Müslüman ülkelerle benzerdir. Abluka altında, soluğunu tutarak denizden gelecek bir gemiyi bekleyen bir millet, Yahudileri denize dökmek isteyebilir mi" diye konuştu. Haniye, "Bizim derdimiz Yahudilerle değil, işgalle ilgili" diye de ekledi.

Haniye, Avrupalı konuklarına "Ziyaretiniz, Filistin halkının ablukaya karşı mücadelesinde yalnız olmadığını gösterdi" sözleriyle teşekkür etti.

Haniye ayrıca, Hamas'ın Mısır'ın arabuluculuğunda, El Fetih'le bugün başlaması planlanan Kahire görüşmelerini boykot etmesinin gerekçelerini de anlattı. Haniye, "Elimizde El Fetihli, gözaltında 17 siyasi tutuklu vardı. Serbest bırakıldılar. Biz, aynı şeyi Ramallah'taki kardeşlerimizden de bekledik. Ama ne yazık ki, Kahire toplantıları öncesi durum daha kötüye gitti" dedi.

Haniye'nin verdiği bilgiye göre, Filistin Yönetimi'nce yakalanmış 400 dolayında Hamaslı cezaevinde bulunuyor. Haniye, bunların serbest bırakılması çağrılarının cevapsız kaldığını da ifade etti.

Haniye, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamaların da ABD'nin her iki Filistinli grubun (Hamas ve El Fetih) aralarında uzlaşmak için bir anlaşmaya varmalarına imkan vermeyeceğini ortaya koyduğunu ifade etti. Haniye, "Filistin Yönetimi, kendisini sıkan Amerikan yumruğundan kurtulmalıdır" dedi.

"Onur" adlı gemi, geçen ağustostan bu yana, Kıbrıs'tan Gazze'ye düzenlenen 3 sefer kapsamında gelen 4. protesto gemisi. Gemi, 9'u İngiliz ve İrlandalı, birer İtalyan ve İsviçreli 11 parlamenter ile uluslararası insan hakları eylemcileri ve gazetecilerin aralarında bulunduğu 23 kişiyle bölgeye ulaştı.

Bu parlamenterler, yaklaşık iki hafta kadar önce Mısır ile sınırdaki Refah geçidinden Gazze'ye girmek isteyen yaklaşık 50 dolayındaki Avrupalı parlamenter arasında yer alıyordu. Ancak gruba Mısırlı yetkililerce geçiş izni verilmemişti.

"Onur" gemisi, yaklaşık 10 gün önce, bir kez daha Gazze limanına gelmiş ve geri dönme sözü vererek Gazze'den ayrılmıştı.

Merkezi ABD'de bulunan "Özgür Gazze Hareketi" tarafından düzenlenen protesto eylemi çerçevesinde gemilerin Gazze'ye gelişlerinde İsrailli yetkililer sorun çıkarmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler