Kusturica'ya bir protesto daha

Bosna Hersek'te, ''Drina Köprüsü'' eserinin yazarı İvo Andriç'in Nobel ödülü almasının 50. yıldönümünde Vişegrad kentinde düzenlenen konferansa sinema yönetmeni Emir (Nemanje) Kusturica'nın katılmasına tepki gösteren Bosna-Hersek Federasyonu'nun Sırp asıllı Kültür Bakanı Gavrilo Grahovaç, buradaki programını iptal etti.

Yayınlanma: 06.01.2011 - 14:27
Abone Ol google-news

Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ve Sokullu Mehmet Paşa'nın yaptırdığı ''Drina Köprüsü''nün bulunduğu Vişegrad kentinde, ünlü yazar İvo Andriç'in Nobel ödülü kazanmasının 50. yıldönümü nedeniyle bir konferans düzenlendi.

Konferansa, Sırbistan'ın Kültür Bakanı Neboyşa Bradiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Kültür ve Eğitim Bakanı Anton Kasipoviç ile yönetmen Emir Kusturica ve diğer yetkililer katıldı.
Daha önce programa katılacağı açıklanan Bosna-Hersek Federasyonu'nun Kültür Bakanı Grahovac ise Emir Kusturica'nın programa katıldığını ve protokole dahil edildiğini öğrenmesi üzerine konferansa gelmedi.
 

Kusturica, "Drina Köprüsü" filmi çekecek

Kusturica, konferansta yaptığı konuşmada, ''Drina Köprüsü'' romanıyla tanınan Andriç'in anısına, kitap ile aynı ismi taşıyan bir filmin çekimini üstleneceğini söyledi.
Bu kapsamda Vişegrad'da öncelikle taş evler inşa edeceklerini belirten Kusturica, ''Bu evlerin görüntüsü ise Dubrovnik, Trebinye ve İstanbul'u anımsatacak. Bu filmin çekimini Andriç'e karşı bir borç olarak hissediyorum. İnşa edilmesi gereken evlerin projesini Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'e yakın zamanda sunacağım'' dedi.
Vişegrad'daki Drina Köprüsü'nü tarihin en büyük tanığı olarak nitelendiren Kuturica, köprünün etrafındaki evleri de gecekondulara benzetti.

Savaş döneminde kadınların sistematik tecavüze uğramasıyla ilgili açıklamalarıyla Bosna-Hersek'teki basın tarafından savaş yıllarında sıkça eleştirilen Kusturica, Mayıs 2005'te Ortodoks olarak "Nemanja'' adını almıştı. Savaş yıllarındaki sözlerinden dolayı Kusturica'ya, Boşnaklar'ın yanı sıra Sırp ve Hırvatlar da tepki gösteriyor. Kusturica'nın bir süre önce Antalya'daki Altın Portakal Film Festivali'ne davet edilmesi Türkiye'de de tartışmalara neden olmuştu.
 

Drina köprüsü

Sokullu Mehmet Paşa tarafından, 1571-1577 yılları arasında Mimar Sinan'a doğum yeri olan Vişegrad'da inşa ettirilen ve ''Mehmed Paşa Köprüsü'' olarak da bilinen ''Drina Köprüsü, genişliği ve zerafetiyle görenleri büyülüyor.

Bosna Hersek'in ''ulusal anıtı'' olarak anılan bu köprü, savaş zamanında üzerinde işlenen katliamlarla da sıkça dile gelmişti. Köprünün, restorasyonu Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca yaptırılacak.

Köprü, dünyada İvo Andriç'e Nobel ödülü kazandıran ''Drina Köprüsü'' adlı eserle tanındı. Eserinde, kronolojik olarak köprünün etrafında yaklaşık 4 asır boyunca yaşayan insanların kaderlerini anlatan Andriç, bütün olayların ''dilsiz tanığı'' olarak ise Drina Köprüsü'nü gösteriyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler