Meclis'ten telekulak notları

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın yasa dışı dinlendiği iddiasının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, ''Telekom'un böyle bir şeye tevessül edeceğine gerçekten inanamıyorum'' dedi.

Yayınlanma: 10.11.2008 - 10:05
Abone Ol google-news

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek'in, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın yasa dışı dinlendiği iddiasının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiği bilginin detayları ortaya çıktı.

TİB kurulmadan önce yasal dinlemelerin nasıl yapıldığını aktaran Şimşek, TİB'in kurulmasıyla güvenlik ve istihbarat kurumları ile operatörler arasına İletişim Başkanlığının girmiş olduğunu ve dinlemeye ilişkin hatların, artık buradan geçtiğini ifade etti. ''Bizim orada, hakim kararında yazılı numara tanımlanmadan, hiçbir şekilde yasal bir dinleme yapılması mümkün değil'' ifadesini kullanan Şimşek, güvenlik ve istihbarat birimlerin, dinlemeye ilişkin aldığı hakim kararlarının, elektronik ortamda kendilerine geldiğini, hukuki değerlendirmeden sonra yazılı numaraların, teknik ekip tarafından operatörler nezdinde tanımlandığını ve ilgili birimdeki kişiye yönlendirildiğini kaydetti. Şimşek, numara tanımlama biriminde 5 kişinin vardiyalı olarak çalıştığını belirtti.

''Bizim birimimizde kesinlikle dinleme yok ve yapmamız mümkün değil'' ifadesini kullanan Şimşek, istihbari dinlemelerin, konuşma bitinceye kadar olan sürede İletişim Başkanlığında kayıt altına alındığını ve biter bitmez istihbarat kurumlarına gönderildiğini bildirdi.

 

''Cep telefonumu atmak istiyorum"

Toplantıda, bazı milletvekilleri, telefonlarının dinlendiğini ilişkin kaygılarını dile getirirken, ilginç diyaloglar ortaya çıktı.

Tutanaklara göre, MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, 40 sene devlette hizmet eden bir insan olarak telefonla özel olarak hiç bir şey konuşmak istemediğini belirterek, ''Her an dinlendiğim şüphem var. Bu, son derece tehlikeli. Ben, şahsen cep telefonlarımı atmak istiyorum'' ifadesini kullandı.

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş da toplantıdan bir gün önce cep telefonu görüşmesini tamamlayamadığını, ''cızırtı'' olduğunu ifade ederek, telefonunun dinlenildiği iddiasını komisyon gündemine getirdi. Durmuş, ''Ben, bunu Başkan'dan da rica ediyorum, bir vatandaş olarak ya da bir parlamenter olarak haberleşme hürriyetinin kısıtlandığını düşünüyorum… Bir milletvekili olarak, şu anda, benim, kimin tarafından dinlenildiğimi Başkanımın denetlemesini ve sizin de buna katkı vermenizi istiyorum... Bir savcılık ya da hakim kararı yok bu işte... Ben, yazıyı da telefon numaramı da veriyorum. Komisyon Başkanı olarak benim haklarımı koru kardeşim..'' diye konuştu.

MHP'li Durmuş'un, ''Dinlemenin kaliteli olup olmadığını operatör araya girmeden nasıl anlayacak? Dinleme anlaşılır mı, anlaşılmaz mı? Kaydın kaliteli yapılıp yapılmadığını operatör bilir mi?'' sorusuna, Fethi Şimşek ''Hayır, mevcut sistemler itibarıyla şu ana kadar bir problem gelmedi'' karşılığını verdi.

 

Kimler dinleme yapabilir?

''Bu konuda (dinleme), çok şeffaf olduğumuzu iddia ediyorum'' diyerek, ''Dinlemeyi kimler yapabilir?'' sorusunu yönelten Şimşek, şöyle devam etti:

''Türkiye'de dinlemeyi operatör de yapabilir, istersek biz de yapabiliriz, güvenlik kurumları da isterse yapabilir. Tabii, bunun yolları var. Onun dışında Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 140 ve müteakip maddeleri dediğimiz, 'teknik takip' dediğimiz, 'ortam dinlemesi' dediğimiz, o da olabilir. Ben, bu operatörler tarafından, onlar nezdinde bir dinleme yapıldığı takdirde müeyyidelerinin ne olduğu konusunda, buna cesaret edecek Türkiye'de bir operatör tanımıyorum. Türkiye'de, Turkcell'in, Vodafone'un, Avea'nın, Telekom'un böyle bir şeye tevessül edeceğine şu hükümleri görünce gerçekten inanamıyorum. Çok aptal bir cesurluk olması lazım, çünkü lisans sözleşmesinin iptaline varan hükümler var.''
 

Elektronik Posta okuma

CHP'li Tacidar Seyhan'ın ''Hotmail v.s, mail okuma işlemi sizde var mı?'' sorusuna Şimşek, ''Dinleme şeklinde, dinleme anlamında o da... Gönderilen mesajla... Birisi sesli, birisi şeyli. Aynı şekilde hakim kararı gerekiyor'' diye yanıtladı.

Şimşek, Seyhan'ın ''Bilgisayarlar içindeki mailleri izlemeyle ilgili bir biriminiz var mı?'' sorusu üzerine de ''İnternet dinlemesi dediğimiz internet içeriği hakim kararı çerçevesinde yapılmaktadır'' karşılığını verdi.

Seyhan'ın ''Siz yapıyorsunuz internet izlemeden de'' diye değerlendirmede bulunması üzerine Şimşek, ''Hayır, yine aynı, belirttiğim kurumlar tarafından yapılıyor. Biz sadece tanımlıyoruz, yani, internet adresini tanımlayıp paketleyip gönderiyoruz'' ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler