Marsili: Türkiye'nin G8'e katılması görüşülecek

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesi ve gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Marsili, çarşamba günü İzmir'de ilki düzenlenecek Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesinde, Türkiye'nin sanayileşmiş ülkeler grubu G-8'in faaliyetlerine katılabilmesi yollarının araştırılacağını belirtti.

Yayınlanma: 10.11.2008 - 13:35
Abone Ol google-news

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesi ve gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Zirvenin, Türk hükümetinin başka bir ülkenin hükümetiyle düzenleyeceği ilk hükümetler arası zirve olması nedeniyle önemine işaret eden Marsili, İtalya'nın bu tür zirveleri daha önce sadece Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya gibi AB üyesi ortaklarıyla yaptığını kaydetti. İtalya Büyükelçisi, "Bu zirve, Türkiye'nin İtalya'nın dış politikasında ne kadar önemli ve temel bir yeri olduğunu göstermektedir" dedi.

Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesinin her yıl yapılacağını kaydeden Marsili, zirvenin bu yıl 12 Kasım'da İzmir'de, gelecek yıl ise İtalya'nın bir kentinde yapılacağını ifade etti.

Marsili'nin verdiği bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin başkanlık edeceği görüşmelere İtalya'dan Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Ekonomik Kalkınma Bakanı Claudio Scajola, Alt Yapı ve Ulaştırma Bakanı Altero Matteoli ve Savunma Bakanı Ignazio La Russa ile Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler katılacak.
 

Zirvenin yapılacağı akşam düzenlenecek çalışma yemeğine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de katılacak.

 

İmzalanacak anlaşmalar ve verilecek mesajlar önemli"

Zirvede verilecek mesajların ve imzalanacak anlaşmaların önemine işaret eden Marsili, İstanbul'da bir Türk-İtalyan üniversitesi kurulmasına dair hükümetler arası bir anlaşmanın imzalanacağını söyledi. Kurulacak üniversitenin Türkiye açısından bir ilki temsil edeceğini belirten Marsili, Türk-İtalyan üniversitesinin 2009-2010 akademik yılında faaliyete geçmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

İtalya'nın zirvede vereceği iki mesajın üzerinde durmak istediğini belirten Büyükelçi Marsili, bu mesajlardan birinin İtalya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine vermiş olduğu desteğin güçlendirilerek teyit edilmesi olduğunu ifade etti. İtalya Büyükelçisi şöyle konuştu:
"Çünkü, bulunduğumuz ortamda sanki Türkiye'nin AB üyelik süreci yavaşlamış gibi görülüyor. Biz şu anda bunun kimden kaynaklandığını sorgulayacak değiliz. Amacımız, İtalya'nın bu ortamda Türkiye'ye vermiş olduğu desteği pekiştirmek, teyit etmek, bunun yanı sıra İtalya'nın üyelik sürecinde çıkan engellerin aşılmasında çaba sarf edeceğini taahhüt etmektir."

Zirvede Türkiye ile İtalya arasındaki işbirliğinin ne şekilde geliştirilebileceği ve bunun uluslararası platformda ne tür yararları olabileceğinin irdeleneceğini belirten Marsili, özellikle Kafkaslar, Orta Doğu ve Afganistan gibi kriz bölgelerinde birlikte çalışılmasının önemine değindi.

 

Türkiye'nin G8'e katılma olasılığı

Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesinin, Washington'da 15 Kasımda G-20 üyesi ülkelerin katılacağı zirveden önce yapılacağına dikkati çeken Marsili, İtalya Başbakanı Berlusconi ve Başbakan Erdoğan'ın da Washington'daki zirveye katılacağını hatırlattı.

İtalya'nın 1 Ocak 2009'dan itibaren G-8'in dönem başkanlığını üsteleneceğini vurgulayan Marsili, "Zirve çerçevesinde, Türkiye'nin ve G-20 üyesi bazı ülkelerin, G-8'in faaliyetlerine bir şekilde dahil edilebilmelerine ya da katılmalarına dair olasılıklar incelenecektir. Türkiye'nin G8'in faaliyetlerine katılabilmesinin yolları araştırılacak" dedi.

Marsili, zirvenin Türkiye-İtalya ilişkilerini daha da güçlendirecek ve iki ülkenin uluslararası platformlarda girişimlerini pekiştirecek bir zirve olacağını belirtti.

Türk-İtalyan Forumu 5. Toplantısının Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin katılımıyla geçen hafta yapıldığını anımsatan İtalya Büyükelçisi, "Bu toplantı da düşünüldüğünde, Türkiye-İtalya ilişkileri artık döngüsünü tamamlamış, her alanı kapsayan, önüne geçilemez bir gelişim sürecindedir" diye konuştu.

EXPO-2015'in İzmir ya da Milano'da yapılmasına ilişkin iki şehir arasında bir çekişme olduğunu ve yarışı Milano'nun kazandığını anımsatan Marsili, EXPO-2015'in Milano'da yapılacağını, ancak Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesinin ilkinin de İzmir'de yapılacağını vurguladı.

 

"Türkiye'yi içine almayan bir AB eksik olacaktır"

Büyükelçi Marsili, geçen hafta AB Komisyonunun Türkiye ile ilgili yayımladığı ilerleme raporunu da değerlendirerek, genel hatlarıyla raporu okuduğunu belirtti. Marsili, şunları kaydetti:
"İlerleme raporu, Türkiye'nin mevcut durumunun bir fotoğrafını çekmektedir. Her fotoğrafta olduğu gibi, olumsuz yönlere veya olumlu yönlere ışık tutulabilmektedir. Ancak İtalya bir fotoğrafla yetinmek istemiyor, İtalya'nın amacı olumlu yönleri artırma yönünde yoğun çaba sarf etmek, aktif bir rol üstlenebilmek ve mümkünse de olumsuz yönleri sıfıra indirebilmektir. Çünkü Akdeniz'i, dolayısıyla Türkiye'yi içine almayan bir AB eksik olacaktır."

Büyükelçi Marsili, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde yavaşlama olduğunu kendilerinin de gördüğünü belirtirken, son iki yılda Türkiye'de genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi iç siyaseti doğrudan ilgilendiren çok önemli gelişmelerin yaşandığına işaret etti. Marsili, "Onun için reformlarda yavaşlama olması da normaldir" dedi.

Türkiye'nin ulusal program kapsamında birçok reform için hazırlık yaptığını kaydeden Marsili, dolayısıyla AB'nin beklediği reformların gelecek aylarda hızla gerçekleştirileceğine inandığını belirtti.

 

Pippa Bacca olayı ilişkileri daha da güçlendirdi

Kocaeli'nin Gebze ilçesi yakınlarında geçen mart ayında tecavüz edildikten sonra boğularak öldürülen "Pippa Bacca" ismiyle tanınan İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualina Di Marineo ile ilgili davanın hatırlatılması ve bu olayın Türk-İtalyan ilişkilerine etkisinin sorulması üzerine ise Büyükelçi Marsili şunları kaydetti:
"Bu olay iki ülkenin ilişkilerini olumsuz etkileyebilirdi, ancak tam tersine ilişkileri pekiştirdi, daha da güçlendirdi ve ilişkilerin ne kadar ileri seviyede olduğunu ortaya koydu. Her iki ülke de bu olumsuz olayı dostluğa ve işbirliğine çevirmeyi başarmıştır."

Olaydan sonra Bacca'nın annesi ve yakınlarıyla görüştüğünü anımsatan Büyükelçi Marsili, Bacca'nın annesinin Türkiye ve Türklere karşı olumlu duygular beslediğini ifade ettiğini belirtti.

 

Obama'nın yeni ABD Başkanı seçilmesi

ABD'de geçen hafta yapılan başkanlık seçimlerini Demokrat Parti adayı Barack Obama'nın kazanmasının Türkiye ve İtalya'ya yansımaları konusunda ise Büyükelçi Marsili, Obama'nın ABD başkanı seçilmesini son derece olumlu karşıladığını ve yeni başkanla birlikte Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da güçleneceğine inandığını söyledi,

İtalya ve Türkiye'nin ABD'nin çok yakın müttefiki ve dostu olduklarını kaydeden Büyükelçi Marsili, "ABD'deki yönetim Cumhuriyetçi de olsa, Demokrat da olsa ülkelerimize olan yaklaşım her zaman dostane ve müttefiklik ölçülerinde olmuştur" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler