2009 bütçesi görüşülüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma ile Sahil Güvenlik komutanlıklarının 2009 yılı bütçeleri görüşüldü. Komisyondaki bütçe görüşmeleri, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, bakanlığının bütçesini sunumuyla başladı. Öğleden sonra ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğü bütçeleri görüşüldü.

Yayınlanma: 10.11.2008 - 15:43
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, teknolojik yenilikleri güvenlik alanında kullandıklarını anlatan İçişleri Beşir Atalay, MOBESE olarak bilinen Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesinin bugüne kadar 13 ilde tamamlandığını, 34 ilde de faaliyete geçme aşamasında olunduğunu kaydetti.

 

"Telekulak olayları, ayağa düştü" 

Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Ergenekon davasında, belgeler yeterince incelemeden, Emniyetten gelen bilgilerin iddianameye konulduğuna yönelik söylemlere işaret etti. Özyürek, dinleme, telekulak olaylarının, Türkiye'de ayağa düştüğünü bildirdi. ''Kendimizi, büyük birader tarafından izlenen insanlar olarak görüyoruz'' diyen Özyürek, ''Türkiye çağdaş bir ülke, AB'ye girecek diyoruz ama herkes dinlenebiliyor. Bu dinlemeler, iddianamede yer alabiliyor. Medya da çarşaf çarşaf yayınlıyor. Suçlu mu; hayır, sadece iki kişi birbiriyle konuşmuş. Emniyet, büyük sorumluluk altında'' ifadesini kullandı.

Polisin, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarında, ''adeta düşmanla çatışıyorcasına'' güç kullandığını iddia eden Özyürek, vatandaşlara, daha yürüyüş başlamadan önce biber gazıyla, dövülerek, itilerek nasıl bir işkence yapıldığını gördüklerini belirtti.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da son 1 yılda ''hukuksuzca'' bir dinleme olduğunu savunarak, seçim bölgesine gittiğinde, cep telefonunun sanki açık radyo gibi olduğunu iddia etti. Kaplan, telefon dinlemeyle ilgili alınan mahkeme kararlarını sordu.


Muammer Güler'e tepki

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, emniyet mensuplarının, zaman zaman insan haklarına aykırı uygulamaları olabildiğini savundu. Yasin Kırbaç, Baran Tursun, Nijeryalı Festus Okey olaylarına değinen Hamzaçebi, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, Engin Çeber'in cezaevinde işkenceden ölümü dolayısıyla özür dilediğini anımsattı. Hamzaçebi, ''Saydığım olaylar karşısında da İçişleri Bakanı'nın bir özür borcu var mı? Olaylarla ilgili soruşturma yapılmış mıdır, sonuçları nelerdir?'' diye sordu.

Hükümetin, yolsuzluk iddialarının üzerine gitmediğini belirten Hamzaçebi, İstanbul Valisi Muammer Güler'e de bazı okul, spor salonu, öğrenci yurdu gibi kamu yatırımlarına kendi adını vermesine tepki gösterdi. Hamzaçebi, Beşir Atalay'a, ''Devletin bütçesinden, milletin parasıyla yapılan kamu yatırımlarına, kendi adını vermesi doğru mu? Bu tesislerin isminden, Vali Güler'in adının çıkarılmasını düşünüyor musunuz? Vali Güler'e konuyla ilgili bir soru soracak mısınız?'' sorularını yöneltti.

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, polisin, silah ve zor kullanma yetkisinin, kamu güvenliği için mutlak bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, ''(Polis silah kullanmasın) denilemez, yeri geldiğinde kullanır, fakat en son çare olarak buna başvurmalı. Polis, silah kullanmadığında suçlar artıyor'' dedi.
 

"ABD, terörü destekliyor mu?"

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de poliste mesai kavramının olmadığını dile getirerek, polislere mesai ödenip ödenmediğini sordu.

Yuvarlak sözlerle, teröre uluslararası destekten söz edildiğine işaret eden Ergin, ''Bu ülkeler hangileridir? Acaba teröre destek veren ülkeler arasında ABD var mı?'' dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, polisin, dur ihtarına uymadığı için ateş açmasının eleştirildiğini anımsatarak, İstanbul'da 4 yılda, polisin cevap vermemesi, ateş etmemesi sonucu 11 şehit, 175 yaralı verildiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler