ABD Irak'tan 2011'de çekiliyor

Irak, ABD ile imzalamayı planladığı ortak güvenlik antlaşması taslağında yeni değişiklikler yapılmasını talep etti. Antlaşmanın 31 Aralık'a kadar yetişmemesi halinde, Irak'taki ABD askerlerinin operasyonlarını durdurmaları gerekecek. Taslağa göre, ABD askerleri, 30 Haziran 2009'dan itibaren, şehirlerden çıkacak, 31 Aralık 2011 tarihinde de ülkeyi tamamen terk edecek.

Yayınlanma: 10.11.2008 - 16:31
Abone Ol google-news

İki ülke arasında, ABD askerlerinin 31 Aralık'ta dolan Irak'ta kalış süreseni uzatmak için hazırlanan güvenlik antlaşması taslağı üzerindeki pazarlıklar sürüyor. Antlaşma taslağı üzerinde daha önce bazı değişiklikler isteyen Irak, Washington'dan gelen yanıtı yetersiz buldu. Hükümet sözcüsü Ali el Dabbah, "Washington'ın yanıtı yetersiz oldu. ABD, antlaşmanın Irak Parlamentosu tarafından onaylanmasını istiyorsa yeni değişiklikler yapmalı. Irak hükümeti olarak ABD'yi, Iraklılar için uygun yanıtlar vermeye davet ediyoruz" dedi. Antlaşmanın 31 Aralık'a kadar yetişmemesi halinde, bu ülkedeki ABD askerlerinin operasyonlarını durdurmaları gerekecek. Operasyonlara devam, sadece antlaşmanın yürürlüğe girmesiyle veya buna izin veren bir BM Güvenlik Konseyi kararıyla mümkün olabilecek.

Bu arada taslağın ayrıntılarıda netleşmeye başladı. AP ajansının elde ettiği 24 sayfalık antlaşma metninde, "Irak toprakları, karasuları ve hava sahası, bir başka ülkeye karşı saldırı amacıyla veya böyle bir saldırıda geçiş noktası olarak kullanılamaz" deniyor. Taslağa göre; ABD askerleri, 30 Haziran 2009'dan itibaren, tüm şehirlerden çıkacak. 31 Aralık 2011 tarihinde de ülkeyi tamamen terk edecek. Taslak, Irak hava sahasının kontrolünü Iraklılara geri veriyor. Irak'ın seçimle iş başına gelmiş kurullarının ve demokratik sisteminin tehdit altında olması halinde, ABD'ye "gerekli önlemleri alma hakkı" tanınıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler