Bakanlar Kurulu toplandı

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Çemil Çiçek, toplantıda, ABD ve AB ile ilişkiler, terörle mücadele ve "finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri kanun tasarısı'' konularının ele alındığını bildirdi.

Yayınlanma: 10.11.2008 - 17:36
Abone Ol google-news

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen toplantı saat 12.55'te başladı. Toplantı yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye-ABD ilişkileri

Kurul'da, geçen hafta yapılan ABD başkanlık seçiminin de ele alındığını bildiren Çiçek, ''Türkiye ve ABD stratejik ortaktır. Ve geriye dönük de yarım yüzyıldan fazla ABD ile ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler her iki ülkenin de yararınadır. İnanıyorum ki aynı derecede hatta daha ilerlemiş ve çok yönlü olarak sürdürülecektir."

 

Türkiye-AB ilişkileri

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın geçen hafta AB üyesi bazı ülkelere ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Çiçek, Türkiye ile ilgili AB İlerleme Raporu'nun yayınlandığını anımsattı.

Fransa'nın dönem başkanlığı bitmeden ''Bilgi topluluğu ve medya'' ile ''sermayenin serbest dolaşımı'' başlıklarının açılabileceğini düşündüklerini kaydeden Bakan Çiçek, Türkiye'nin görüşünün de AB makamlarına bildirildiğini ifade etti.

Çiçek, şöyle konuştu:
''İlerleme Raporu'yla ilgili bir değerlendirme yaptık. Orada katıldığımız hususlar var, itiraz ettiğimiz hususlar var. Daha evvelki Bakanlar Kurulu toplantılarında AB Genel Sekreterliği'nin ilgili kuruluşlardan aldığı görüşler çerçevesinde bir taslak metin hazırlanmıştı. Biz bunu Bakanlar Kurulu'nda değerlendirdik, gerekli katkıyı sağlamak üzere konuyla ilgili 87 sivil toplum kuruluşuna gönderildi. 87 kuruluştan da 51'inden bu konu ile ilgili cevap geldi.  Bu cevapları da dikkate alarak metin son olarak ilgili kuruluşlara gönderilmiş oluyor. Ancak şu ana kadar BBP dışında, hiçbir partiden lehte veya aleyhte, katkı niteliğinde herhangi bir cevap gelmemiştir. Önümüzdeki günlerde metin şekillenecek."

 

 

Terörle mücadele

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çiçek,''Terörle mücadelede, TSK'nın bazı istekleri oldu. Bunlarla ilgili hükümetin verdiği net bir karar var mı?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:
''Bunların başında yeni bir yapılanmaya gidilmesi konusu var. Bu çalışma İçişleri Bakanlığı bünyesinde sürdürülüyor. Mümkün olan en kısa zamanda da nihai şeklinin verilmesi arzu edilmektedir."

 

Yeni kanun tasarısı

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda, ''Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısı''nın ele alındığını bildirdi. Bu kanun tasarısıyla finansal kiralama şirketlerinin sahip olduğu asgari ödenmiş sermeye tutarının günün şartlarına uygun hale getirildiğini kaydeden Çiçek, şirketlerin etkin denetim ve gözetimleri için gerekli altyapının oluşturulduğunu, şirketlerin faaliyet izni alabilmeleri için kanunda öngörülen asgari sermayelerinin yüzde 5'i tutarında sisteme giriş payı ödemelerinin hükme bağlandığını ifade etti.

 

Doğalgaz zammı

Çiçek, doğal gaza zam konusunun Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınıp alınmadığına ilişkin bir soru üzerine de ''Biz 18 Kasım 2002'de işbaşına geldiğimizden beri eğer bir zaruret varsa bu zamları yaptık. Zaruret yoksa, elektrik başta olmak üzere hiçbir şeye zam yapmadık. Demek ki bir zaruret varsa bu yapılıyor. Zam ihtiyacı olmadığı sürece biz bugüne kadar zam yapmadık'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler