Ne ektik ki kriz biçmeyeceğiz?

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "ABD, AB ülkeleri ve dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde tarım sektörün milli gelir içindeki payının yüzde 1-1,5 civarında olduğunu ifade ederek, ''Bu, 'o ülkelerde tarım kötüye gitti, battı mı' demektir. Hayır. Tarımdaki verimliliği, kalkınmayı gösterir'' diye konuştu.

Yayınlanma: 10.11.2008 - 22:14
Abone Ol google-news

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerine yönelik milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Tarım sektörünün ''küçüldüğü'' yönündeki eleştirilere yanıt veren Eker, Türkiye'de tarım dışındaki sektörlerin çok hızlı büyüdüğünü, milli gelir içinde tarım sektörün payının az olmasının aslında çok da kötü bir şey olmadığını söyledi.

Türkiye'de tarım sektörünün, milli gelir içindeki payının 2002 yılında 23 milyar dolarla yüzde 10,3 olduğunu belirten Eker, kuraklık dolayısıyla 2007'in tarım sektörü açısından ''çok kötü bir yıl'' olduğunu söyledi. Eker, ''Bunun da sorumlusu ne benim, ne de benim hükümetim. Doğal afettir, kuraklıktır'' dedi.

Buna rağmen, tarım sektörünün milli gelir içindeki payının, 2007 yılında 49,4 milyar dolar olduğunu belirten Eker, ''49,4 milyar dolar, 23 milyar dolardan ne kadar büyük?'' diye sordu. Eker, tarımın, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki payının ise 2007'de 7,5'e düştüğünü söyledi.


'Gizli işsizlik var'

Eker, ''Tarım sektöründe çalışanlar, işini terk etmek zorunda kalmıştır'' şeklinde değerlendirmeler yapıldığını ifade ederek, 2002 yılında tarımın, 7 milyon 458 kişiyle toplam istihdam içindeki payının yüzde 34,9 olduğunu, bu payın, 2008'in Temmuz ayı itibariyle 6 milyon 288 bin kişiyle yüzde 27,8 olduğunu kaydetti. Eker, ''bu durumun, esasen tarımdan insanların çıkması, işini kaybetmesi olmadığını'' belirterek, ''Zaten burada gizli işsizlik var'' dedi.

Mehdi Eker, ''Türkiye'nin, giderek daha çok tarımsal ürün ithal ettiği, bağımlı hale geldiği'' eleştirilerini yanıtlarken de 2002'de gıda maddeleri ihracatının 3 milyar 668 milyon dolar, ithalatın 1 milyar 912 milyon dolar olduğunu, 2007'de ise ihracatın 9 milyar 7 milyon dolar, ithalatın 5 milyar 1 milyon dolar şeklinde gerçekleştiğini bildirdi.

Buğday üretiminin yüzde 14-15, arpa üretiminin yaklaşık yüzde 25 düştüğünü ifade eden Eker, ''Herhangi bir sorun olmasın diye, gerek hayvancılık gerek gıda sektöründe, 2007 sonu, 2008 başında ithalat yaptık. Bu, bir kısmı piyasaları düzenlemek için psikolojik amaçlıydı. Gönlümüz, Türkiye'nin daha çok ihracat yapması, mümkünse hiç ithalat yapmaması. Ancak, bu da hiçbir gelişmiş ülke için mümkün değil'' diye konuştu.

Türkiye'nin, üretim açısından 23 üründe ilk 5, 47 üründe ise ilk 10'da yer aldığını ifade eden Eker, ''Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke'' kavramının, muğlak olduğunu söyledi. Eker, ''Neye göre, standardı ne bunun?'' dedi.

Eker, kuraklık desteği ödemelerinin kalan kısmı olan 229 milyon YTL'nin bir defada hesaplara yatırılacağını ifade ederek, TMO'nun mısır ve fındık alımlarındaki ödemelerinin de en geç cuma gününe kadar yapılacağını belirtti.

Tarım sektörüne yatırım talebinin giderek arttığını dile getiren Eker, uluslararası sermayenin, özellikle Orta Doğu, Körfez ülkelerinin, geçen yılki gıda krizi nedeniyle Türkiye'de ortak yatırım yapma talepleri olduğunu söyledi.

Daha sonra, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün, 2009 yılı bütçeleri kabul edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon