"Maliye politikalarında değişim zorunlu"

TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker, yaşanan küresel krizle birlikte maliye politikalarında değişimin kaçınılmaz ve zorunlu olduğunu belirterek ''Ulusal üretim politikasını esas alan maliye politikaları uygulanmalı'' dedi.

Yayınlanma: 11.11.2008 - 10:50
Abone Ol google-news

TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker, yaptığı yazılı açıklamada, kamu maliye politikalarının, kamu gelirleri, kamu giderleri ve kamu borç yönetimine ilişkin politikaları içeren bir programla yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin, gerçek gelir ve özellikle yatay vergi adaleti ilkelerine dayalı bir reform stratejisi belirlemesi zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Türker, şunları kaydetti: ''Vergilerin artırılması talebi kısacak. Oysa ki talebin artırılması Türk ekonomisi için hayati öneme sahip. Bu yüzden vergilerin mutlaka düşürülmesi gerekmektedir. Ülke ekonomisini içine düştüğü durumdan çıkarabilmenin başta gelen koşulları, ulusal çıkarları koruyacak, ulusal sermayeye sahip çıkacak, iç ve dış piyasalara güven verecek, kendi içinde tutarlı, uygulanabilir, orta ve uzun vadede sürdürülebilir bir ekonomik programın varlığını sergilemektir.''

Türker, ekonomik istikrarı sağlamak için her şeyden önce, kamu sektörü borçlanmasının ekonomik istikrarı bozmayacak ve ekonomik büyümeyi ipotek altına almayacak şekilde ve süratle düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

 

Maliye politikaları önerileri

Türker, uygulanması gereken maliye politikaları önerilerini de şöyle sıraladı:

-Vergilerdeki gelecek belirsizliği kaldırılmalı ve dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki oranı azaltılarak, vergi adaleti sağlanmalı.

-Kamu giderlerinde verimlik güvence altına alınarak, yolsuzluklara olanak tanımayan bir yapı oluşturulmalı.

-Sosyal güvenlik sisteminde yolsuzluklarla oluşan sağlık harcamaları kontrol altına alınarak, yaşlılık aylıkları insanca yaşamayı sağlayacak düzeyde tutulmalı.

-Bireylere ve özel sektöre iş üreten uluslararası rekabet kabiliyeti yüksek devlet yatırımlarına ve işletmelere ağırlık verilmeli.

-Yerel yönetimlerin mali disiplinini sağlayacak önlemler alınmalı. Rant ve yolsuzluk ortamının gelir ve kaynak dağılımını bozması önlenmeli.

-Çağdaş yaşamın gerektirdiği ortamın oluşmasında etkili olan eğitim, sağlık, turizm ve benzeri sektörlerin iş kapasitesini genişletici politikaları ortaya konulmalı.

-Kamu borçlanma yönetiminde, devletin bankalara değil bireylere borçlanmasını sağlayacak, politikalara öncelik verilmeli.

-Bölgelerarası kalkınma farklılığını giderecek vergi ve harcama politikaları oluşturulmalı, bölgesel teşvik politikaları geliştirilmeli.

-Yer altı ve yerüstü doğal kaynakları zenginleştiren ve bunlara dayalı üretim faaliyetlerini özendiren maliye politikalarına öncelik verilmeli.

-Ulusal sermayenin, uluslararası haksız rekabete karşı korunması için gerekli teşvik ve vergilendirme avantajlarını sağlayacak ''ulusal üretim politikası''nı esas alan maliye politikaları uygulanmalı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler