Erzurum'da kar beklentisi

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacak Erzurum'da 25 Ocakta kar yağışı bekleniyor.

Yayınlanma: 18.01.2011 - 11:44
Abone Ol google-news

27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında yapılacak ''Erzurum 2011 UNIVERSIADE'' için kentte tüm hazırlıklar tamamlandı ancak oyunların başlamasına 9 gün kalmasına rağmen halen yeterli miktarda kar yağışının görülmemesi yetkilileri tedirgin ediyor. Kar yağışı olmadığı için Türk Telekom Kayakla Atlama Kuleleri ve Palandöken'de yapay kar yapım çalışmaları sürdürülürken, Palandöken'de normal kar kalınlığının 25 santimetre, yapay kar çalışmalarıyla birlikte tesislerdeki kar kalınlığının 60 santimetreye ulaştığı öğrenildi. Pistlerde halen, farklı ülkelerden gelen turistler, oyunlar öncesi kayak yapmanın keyfini yaşıyor. Meteoroloji yetkilileri, Erzurum'da 25 Ocak'ta kar yağışı beklendiğini bildirdiler.

Öte yandan, son üç yıldır Erzurum'da ocak ayında kar yağışında görülen azalma nedeniyle bölgede özellikle gece hava sıcaklarında düşüş yaşanıyor. Sibirya üzerinden gelen yüksek basınç merkezinin etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk hava etkisini sürdürüyor. Kar nedeniyle bölge illerinden Muş'ta 5 ve Bingöl'de 2 olmak üzere toplam 7 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdare Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bugün, bölgenin kuzey kesimlerinde Ardahan ve Kars çevresinde kar yağışının görüleceği bildirildi. Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere, Erzurum'da 18, Ağrı ve Ardahan'da 16, Kars'ta 15, Iğdır'da 6 ve Erzincan'da 7 derece olarak ölçüldü.
 

Sarıkamış'ta bazı evlerin su şebekesi dondu

Öte yandan, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, aşırı soğuklar nedeniyle binaların çatılarında buz sarkıtları oluştu. İlçe merkezinde 50'ye yakın evin su şebekesinin donduğu ifade edildi. Sarıkamış Belediyesi ekipleri, donan su şebekelerinin açılması için çalışma başlattı. Yetkililer, geceleri evleri soğuk olan vatandaşların, banyo ve tuvaletlerdeki muslukları açık bırakmaları konusunda uyarıda bulundu. Sarıkamış'a 28 kilometre uzaklıktaki Karakurt köyünden geçen Aras Nehri'nin yüzeyi buz tuttu. Aladağ'ın alt kısmında bulunan küçük şelale de dondu.

 

2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları

Spor Toto Süper Lig kulüp başkanları ve spor yazarları, Erzurum'da 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında yapılacak olan 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın tanıtımı amacıyla Erzurum'a geldi. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül'ün davetlisi olarak Erzurum'a gelen, aralarında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Fenerbahçe Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım, Galatasaray Kulüp Başkanı Adnan Polat ve Trabzonspor Kulüp Başkanı Sadri Şener ile Spor Toto Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı üyeleri ve spor yazarlarından oluşan 105 kişilik heyet, Kış Oyunları için yapılan tesisleri gezdi. İldeki 2011 Cemal Gürsel Stadı, 3 bin kişi kapasiteli buz hokeyi salonu, Konaklı Kayak Merkezi ve Türk Telekom Atlama kulelerinde incelemelerde bulunan heyet, tesislerle ilgili Gençlik ve Spor Genel Müdürü Akgül'den bilgi aldı.

Akgül, daha sonra burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyaretlerinden ötürü spor heyetine teşekkür ederek, kış oyunları kapsamında yapılan tesislerin tanıtıma ihtiyacı bulunduğunu söyledi. ''Sporun popüler dalı biliyorsunuz futboldur. Futbol camiasını tamamıyla burada görmekten bugün gerçekten çok mutluyuz'' diyen Akgül, şunları kaydetti: ''Biliyorsunuz, yaklaşık bir iki aydır postu buraya serdik. Şuan oyunlara her haliyle hazırız. Şu anda turizm anlamında burada kar yok ama bizim kar yapma makinalarımız gece gündüz çalışıyor. Dolayısıyla bizim herhangi bir sıkıntımız yok. Oyunları bekliyoruz. Buraya yaklaşık 3 bin 500 civarında sporcu gelecek. Tabi herkesin kafasında soru işareti var, (oyunlardan sonra buralara ne olacak?) diye. Oyunlardan sonrası için burasıyla alakalı ciddi planlar yapıyoruz. Burasını Türkiye'nin bir spor destinasyonu ve spor buluşma merkezi haline getirmeye çalışıyoruz.'' Akgül, ayrıca Erzurum'u sadece kayak ya da buz sporları değil aynı zamanda spor dallarında yükseklik antrenmanı anlamında bir çekim merkezi haline getirmeyi planladıkları belirtti.

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener de Erzurum'a önemli spor tesislerin kazandırıldığını ifade etti. Kış oyunları tesislerinin yapımında herkesin büyük emeğinin bulunduğunu dile getiren Özgener, ''Genel Müdürümüz Akgül'ün çok büyük katkıları var. Tabiki oyunların buraya gelmesinde, bu yatırımların yapılmasında Sayın Başbakanımızın çok büyük payı var. Sayın Başbakanımızın destekleriyle bu tesisler buraya kazandırıldı. Kendisine bir kez daha Türk sporu adına sonsuz teşekkür ediyorum'' diye konuştu. Özgener, ayrıca 2011 Kış Oyunları için yenilenen Cemal Gürsel Stadı'nı oyunların ardından önemli organizasyonlarda değerlendireceklerini ifade ederek, ''Burada futbol çok seviliyor. Erzurum'un maalesef profesyonel ligde bir takımı yok. Erzurumspor profesyonel ligde değil. Ama profesyonel ligde oynadığı zamanlarda futbolumuza önemli katkıları olan bir kulübümüzdü'' diye konuştu.
 

Kulüp başkanları

Galatasaray Kulüp Başkanı Adnan Polat, Erzurum'a spor alanında bu kadar büyük bir yatırımın yapılmadığını ifade etti. Kentin bir spor merkezi olması gerektiğini vurgulayan Polat, ''Bundan sonra Erzurum'a bir spor merkezi yapmamız lazım. Gerekli tesisleri var, ulaşımda bir sorunumuz yok. İç turizmde Türkler biraz Erzurum'u keşfetsinler. Çünkü burası gerçekten doğa harikası bir yer. İnşallah Erzurum'un kalkınması hızlı olur'' şeklinde konuştu.

Fenerbahçe Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım da kente spor yatırımları kapsamında büyük bir emeğin harcandığına dikkati çekerek, ''Şimdi burada bir emek var, bir çalışma var. Bu emek ve çalışmanın kamuoyuna duyurulması lazım. Bunun için de biz spor adamları olarak ve siz basın kuruluşları olarak genel müdürümüzün misafiri olarak buraya geldik. Gördüğümüz kadarıyla büyük bir harcama yapılmış. İnşallah bu ülkemize ve gelecekte de kullanmak şartıyla faydalı olacaktır. Ne olacaktır? Hem spor anlamında hem de burada Erzurum'a katkı sağlayacak ve hareketlilik getirecektir. Onun için burada bizlere düşen burayı bütün ülkeye ve yurt dışına iyi tanıtmaktır'' şeklinde konuştu. Yıldırım, ayrıca başta Başbakan Erdoğan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Trabzonspor Kulüp Başkanı Sadri Şener de Başbakan Erdoğan ve diğer yetkililerin gayretiyle tesislerin kente kazandırıldığını belirterek, ''Bu tesisleri kazandıran Sayın Başbakan'a, Sayın Bakan'a (Faruk Nafiz Özak), sayın genel müdüre Trabzonlu olarak teşekkür ediyorum. Çünkü Trabzon'a çok yakın bir il Erzurum. Sanki bize yapılmış gibi. Bundan mutluyuz.'' dedi.
 

'Cemal Gürsel'de kupa finali oynansın'

Cemal Gürsel Stadı'nda kupa finali oynanması önerisinde bulunan Şener, ''En büyük idealim burada kupa finali oynamak. İnşallah büyüklerimiz de bunu organize ederler. Oynayanlardan belki biri de biz oluruz. Onun mutluluğunu da yaşarız'' diye konuştu.

Sivasspor Kulüp Başkanı Mecnun Otyakmaz ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ da kentte yapılan kış oyunları tesislerini beğendikleri belirterek, Erzurum'un sportif yatırımlarla çehresinin değiştiğini ifade ettiler.

Öte yandan, Galatasaray Kulüp Başkanı Adnan Polat, Cemal Gürsel Stadını gezerken bir gazetecinin, ''Galatasaray taraftarlarının tepkisi var bu kamera konusunda. Bu konuda açıklama yapar mısınız?'' şeklindeki sorusuna, şu yanıtı verdi: ''Açıklama yapmıştım. Bu işi porovake edenleri bulmak için o görüntüleri kullanacağımızı söylemem gerekirken, (protesto edenleri) diye ağzımdan çıkmış. Onu da internette düzelttim zaten.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler