Türk - Ermeni İlişkileri

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bir yıldan kısa sürede olumlu sonuçlanacak gelişmeler olabilir" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözüm sürecine aktif olarak katılmaya söz verdiğini söyledi.

Yayınlanma: 11.11.2008 - 15:28
Abone Ol google-news

Merkezi Erivan'da bulunan Mediamax ajansının haberine göre Sarkisyan, Euronews televizyonuna yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın, ilişkilerin ön koşulsuz başlatılması yönündeki tezine atıfta bulunarak, "Türkiye'nin, diplomatik ilişki kurmadan önce 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını kabul etme zorunluluğu bulunmadığını" söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde hangi tarafın daha aktif olduğu sorusu üzerine Sarkisyan, "İlişkilerin kurulmasının Ermenistan için olduğu kadar Türkiye'nin de çıkarına olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle inisiyatifin hangi tarafta olduğu gerçekten önemli değil. Asıl önemli olan, ilişkilerin ön koşulsuz kurulmasıdır" diye konuştu.

Sarkisyan, iki ülke cumhurbaşkanlarının yakın gelecekteki olası görüşmeleriyle ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de, "Bu konuda tek kararlaştırılan şey, Türkiye ve Ermenistan futbol takımlarının gelecek yıl ekim ayında İstanbul'da yapacağı rövanş maçında olacağıdır. Ancak müzakereler giderek artan umut verici bir atmosferde sürerken, bu yılın (ikili) görüşme yapmadan geçmesine izin vereceğimizi sanmıyorum. (Daha erken görüşme konusunda) Şu andan itibaren ortak bir karara varma olasılığımız oldukça yüksek" ifadesini kullandı.

 

Sarkozy ve Yukarı Karabağ

Sarkisyan, Fransız Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözüm sürecine aktif olarak katılmaya söz verdiğini söyledi.

Serj Sarkisyan, Sarkozy'nin kendisine bu amaçla 2009'un ilk yarısında bölgeyi ziyarete hazır olduğunu söylediğini de kaydetti.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının müzakereleri sürdüreceğini ifade eden Sarkisyan, bu süreçte Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev'in arabulucu rolünü sürdürebileceğini ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile tekrar bir araya gelebileceklerini de kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler