Mısır'da gümrük vergisi yükseldi

TMO'nun 600 bin ton mısır alması nedeniyle gümrük vergisi yükseldi. Mısırda bu yıl 4 milyon ton civarında üretim beklenirken, ithalatta gümrük vergileri yüzde 50'den yüzde 130'a çıkarıldı. Söz konusu ürünlerin ithalatında, gümrük vergileri, Nisan ayında yüzde 20'ye çekilirken, temmuz itibariyle yüzde 50'ye çıkarılmıştı.

Yayınlanma: 12.11.2008 - 14:48
Abone Ol google-news

Mısırda bu yıl 4 milyon ton civarında üretim beklenirken, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, gümrük tarife istatistik pozisyonundaki mısırların  ithalatında gümrük vergileri yüzde 50'den yüzde 130'a yükseltildi.

Spekülatif fiyat artışlarını önlemek için, Nisan ayında çıkarılan kararname ile Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) yüzde 0 gümrük vergisi ile 300 bin ton mısır ithalat yetkisi verilirken, özel sektörün ithalatını kolaylaştırmak üzere gümrük vergisi yüzde 35'ten yüzde 20'e indirilmişti. Bu kapsamda hem yem sanayicileri hem de TMO mısır ithalatı yaparken, bu yıl 4 milyon ton düzeyinde üretim bekleniyor. Sanayicinin elinde yeterince mısır olduğu için, üretici, ürettiği mısırın büyük bölümünü TMO'ya satmak durumunda kaldı. Halen TMO, bu yıl şimdiye kadar 598 bin 338 ton ürün alırken, emanete de 12,1 bin ton mısır bırakıldı.

İthal edilen mısır dolayısıyla da TMO'nun elinde 800 bin tona yakın mısır olduğu belirtiliyor.
Kış aylarında tonu 500 YTL'ye kadar çıkan mısırın fiyatı, üretim artışı nedeniyle halen 400 YTL düzeyinde bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler