Mısır'daki gösterilerde 3 kişi yaşamını yitirdi

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde binlerce kişinin gösteri yaptığı Mısır'da, gösteriler sırasında iki protestocunun ve bir polisin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yayınlanma: 26.01.2011 - 08:07
Abone Ol google-news

Mısır'ın kuzeyinde bulunan liman kenti Suez'de polisle göstericiler arasında çıkan çatımalar sırasında iki göstericinin öldüğü, polisin de ülkenin başkenti Kahire'de göstericiler tarafından dövülerek öldürüldüğü belirtildi.

Tunus'taki halk ayaklanmasından esinlenen ve "Mübarek defol git", "Tunus çözümdür", "Ekmek, özgülük, şeref", "Halk bu rejimin gitmesini istiyor" diye sloganlar atan Mısırlı göstericileri, polis, Kahire'nin merkezinde bulunan ve birçok resmi binaya yakın olan büyük Tahrir Meydanı'nda, bu sabaha karşı göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak dağıttı.
El-Ahram Enstitüsünde görevli siyaset bilimcisi Amr el-Şobaki, Kahire'nin yanı sıra ülkenin kuzeyinde yer alan İskenderiye ve başka kentlerde düzenlenen gösterilerin, 1977 yılında ekmek fiyatının yükselmesinin tetiklediği ayaklanmalardan bu yana en önemli gösteriler olduğunu söyledi. Şobaki, "Çünkü gösteriler hem bütün ülkeye yayıldı hem de ülkenin bütün nüfusuna" dedi.

Mısır İçişleri Bakanlığı dün yayımladığı mesajda, gösterilere son verilmesini istemiş ve Müslüman Kardeşler Örgütünü bu gösterilerden sorumlu tutmuştu. Müslüman Kardeşler ve ülkenin başta gelen laik muhalefet partisi Wafd, gösterilere ortak olmamakla birlikte, militanlarının gösterilere katılıp katılmamakta serbest olduğunu belirtmişlerdi.
Polis yetkilileri, Kahire'de toplam 15 bin göstericiye karşı, 20 ile 30 bin polisin görevlendirildiğini açıkladı. Yetkililer, 15 bin göstericinden, 10 bininin Tahrir Meydanı'nda toplandığını kaydetti.
 

Clinton açıklama yaptı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ABD'nin başkenti Washington'da yaptığı açıklamada, ABD'nin sarsılmaz dostu olan Mısır hükümetinin istikrarını "koruduğunu" ifade etti. Gösterilerin, demokrasi için mücadele ettiği bildirilen birçok militan grubun çağrısı üzerine başladığı belirtildi. Sözkonusu grupların amacının, Salı günü düzenlenen "Polis gününü", "İşkenceye, fakirliğe, yolsuzluğa ve işsizliğe karşı başkaldırı gününe" çevirmek olduğu bildirildi.

Mısır'ı 1981'den beri yöneten 82 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Eylül ayında yapılacak olan Devlet Başkanlığı seçimlerine katılıp katılmayacağı konusunda açıklama yapmadı, 47 yaşındaki oğlu Gamal Mübarek'in halef olarak gösterildiği belirtildi. Arap dünyasının en kalabalık ülkesi olan Mısır'da yaşayan 80 milyonun üstünde nüfusun yüzde 40'ından fazlası, kişi başına günde 2 dolardan az para ile geçinmeye çalışıyor. Kendini yakıp, Tunus'taki olayları ateşleyen genç gibi, Mısır'da da son günlerde birçok kişinin kendisini yaktığı gözlendi.

 

Mısır Lirası, dolar karşısında 6 yılın en düşük seviyesinde

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde binlerce kişinin gösteri yaptığı Mısır'da, Mısır Lirası, dolar karşısında 6 yılın en düşük seviyesine kadar düştü. Mısır Lirası, dolar karşısında 5,816 dolara kadar düştükten sonra 5,830 dolara çıktı. Böylece, Mısır Lirası 2005 yılının ocak ayından bu yana kaydedilen en düşük seviyeyi görmüş oldu.

Öte yandan, Mısır'daki gösteriler nedeniyle borsa, bir günde yüzde 4'den fazla değer kaybetti.
Borsanın gösterge endeksi EGX30, yüzde 4,63 düşerek 6.411,94 puana kadar geriledi.
 

 

Mısır'da gösterilere yasak getirildi

Mısır İçişleri Bakanlığı, ülkede her türlü gösterinin yasaklandığını bildirdi. Bakanlıktan yayımlanan bildiride, "hiçbir provokasyona, protesto için bir araya gelme, gösteri düzenleme veya yürüyüş yapmaya izin verilmeyeceği" kaydedildi. Bildiride, bu talimata uymayanlara karşı yasal önlemlerin alınacağı ve bu kişilerin adalete teslim edileceği kaydedildi. Bu arada, Süveyş kentinde protestolar sırasında yaralananlardan bir kişinin daha öldüğü açıklandı. Bu son ölümle, dün başlayan gösterilerde hayatlarını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi.

Kahire, İskenderiye, Asyut, Süveyş ve Ariş kentlerinde yapılan gösterilerde yaklaşık 250 kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Öte yandan, Mısır'da dünkü gösterilerin ardından Tahrir Meydanını terk etmeyen göstericilerin sabah polis tarafından gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanılarak dağıtıldığı, sokakların büyük oranda normale döndüğü, bazı dükkanlar kapanırken trafik akışının sürdüğü haber veriliyor.
 

Gözaltılar, sokaklarda durum

Bu arada, Mısırlı yetkililer, yoksulluk ve 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimine karşı düzenlenen binlerce kişinin katıldığı gösterilerdeki çatışmalar sırasında 200 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Yetkililer, ülke çapındaki gösterilere ilişkin polisin video kayıtlarının incelenmesiyle daha fazla gözaltılar olabileceğini söyledi.

Reform yanlısı gençlik grubu "6 Nisan Hareketi" bugün internetteki sosyal paylaşım sitesi "facebook"'ta yeni gösteri çağrısında bulunmuştu. Mısır, dün başkent Kahire ve diğer kentlerde koordineli olarak düzenlenen binlerce işinin katıldığı gösterilerle, Mübarek'in 1981'de Enver Sedat'ın suikast sonucu öldürülmesinin ardından iktidara gelmesinden bu yana karşı karşıya kaldığı bu çaptaki ilk büyük protestolara sahne oluyor.

İşsizlik, yoksulluk, yolsuzluğa karşı ayaklanma sonucu 23 yıllık Zeynelabidin Bin Ali iktidarının devrildiği Tunus'tan esinlenildiğine işaret edilen gösterilerin yapıldığı Mısır'ın da aynı siyasi ve sosyal sorunları olduğuna dikkat çekiliyor.

Gıda fiyatlarının artması, işsizlik oranının yüksekliği ve yolsuzluklara tepki gösterilen Mısır'da, Tunus'tan farklı olarak, halkın eğitim seviyesinin düşüklüğüne, okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüksekliğine ve Tunus'ta gösterilerin organizasyonunda etkili olan internet kullanımının (Tunus'a göre) azlığına işaret ediliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler