Hristofyas: İleri doğru adımlar atıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında bugün yeniden bir araya geldi. Görüşmeden duyduğu memnuniyeti vurgulayan Dimitris Hristofyas 'ileri doğru adımlar atıldığını' söyledi.

Yayınlanma: 13.11.2008 - 09:04
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler kontrolündeki Lefkoşa ara bölgede sekizinci kez bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın görüşmesine, heyetleri ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun da katıldı.

Liderler, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" ana başlığı altında "yasama" konusunu müzakere etmeyi sürdürecek. Liderler, bugünkü görüşmede, daha öncekilerin aksine, baş başa görüşme yapmadan heyetleriyle görüşmeye geçti.

11 Kasım'da yapılan görüşmenin ardından açıklamada bulunan Alexander Downer, liderlerin ilerleme sağladıklarını belirterek, anlaştıkları ve anlaşamadıkları konular olduğunu söylemişti.
Downer, "yönetim ve güç paylaşımı" konusunun oldukça önemli bir konu olduğunu, bu nedenle görüşülmesinin uzun sürmesinin normal olduğunu da belirtmişti.

Liderlerle dün ayrı ayrı görüşen Downer, ayrıca KKTC ve Güney Kıbrıs'ta başka görüşmeler yaptı. Aleksander Downer, Hristofyas'la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinin varacağı sonuç konusunda "iyimser" olduğunu söylemişti.

Müzakerelerin zor olacağının bilindiğini ifade eden Downer, "Burada uzun bir tarih var. Bu sorunlar kolay çözülebilseydi çok önceden çözülürdü ama değiller. Ancak Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için her şeyden önce siyasi irade olması gerekir ve zannederim her iki liderin de siyasi iradesi vardır" demişti.

Downer, müzakerelerin gittikçe zorlaşacağını ve kolay olmasının beklenmediğini de belirtmişti.

 

Felsefe açıklaması

Bu arada Hristofyas, önceki görüşmeden sonra Rum gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ne tür bir devlet istedikleri" konusunda, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la "ortak felsefeleri olmadığını" belirterek, "İstenilen devletin ne olduğu, devletin ne derece birleşik ve ne derece istikrarlı ve ne derece işleyebilir olacağı konusunda felsefelerde birlik olması gerektiğini" söylemişti.

Hristofyas'ın açıklamasına dün yanıt veren KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, "Kıbrıs Türk tarafının tutumunun ve felsefesinin çok açık" olduğunu vurgulamıştı.

"Bulunacak olan çözümde Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türkleri veya tersi olarak Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Rumları idare edemeyeceğinin bilinmesi gerektiğini" belirten Erçakıca, "Bizim felsefemiz açıktır. Rum tarafı, felsefi farkımız neyse bunu açıklamak durumundadır. Eğer Kıbrıs Rum idaresinde bir yeni devlet düşünüyorlarsa orada büyük bir felsefe farklılığımız vardır" demişti.

 

Hristofyas: 'İleriye doğru adımlar attık'

Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile bugün yaptığı görüşmede ''ileri doğru adımlar atıldığını' söyledi.

Rum radyosunun haberine, Cumhurbaşkanı Talat ile görüşmesinin ardından Rum Başkanlık Köşkü'ne dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hristofyas, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in ''ilerleme olduğuna'' ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, ''Bugün yasama erki ele alındı. Genel konuşursak evet ileri doğru adımlar attık'' dedi. Bugün büyük ölçüde iyi gittik diyen Hristofyas, bugün baş başa görüşme yapılmamasıyla ilgili olarak da, ''Önceki gün baş başa görüştük. Baş başa görüşmeler amaç değildir, araçtır. Gerektiğinde baş başa görüşme yapacağız'' dedi.
Daha ele alınacak çok konu olduğunu'belirten Hristofyas, mülkiyet başlığının görüşülmesine ne zaman başlanacağına ilişkin soruya karşılık, ''Umarım yıl sonundan önce ilk görüş ve tezlerimizi birbirimize sunabiliriz'' dedi.

Bu arada, Hristofyas, bugünkü liderler görüşmesinin ardından Başkanlık Köşkü'nde bir toplantı düzenledi. Toplantıya Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Kipros Hrisostomidis ve Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu da katıldığı. Hristofyas'ın, toplantıda bugünkü görüşme hakkında bilgi verdiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler